Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.10.2020 15:32

Перевірки у сфері держархбудконтролю: коли суд може скасувати їх результати

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

Що варто знати бізнесу та громадянам, аби захистити свої права

В українському законодавстві є ціла низка вимог до проведення планових та позапланових перевірок. Це стосується і галузі державного архітектурно-будівельного контролю. А у випадку їх порушення суд може скасувати результати заходів.

Бізнесу та громадянам варто про них знати, аби вміти захистити свої права та слідкувати за законністю проведення заходів контролю.

Про що варто пам’ятати під час перевірки

- Проведення заходів контролю можливе лише за умови присутності суб’єкта містобудування, уповноважених ним осіб або представника органу місцевого самоврядування.

Якщо присутній інженера технічного нагляду або начальник будівельної дільниці тощо, але відсутній директор підприємства-замовника, то обов’язково має бути документ, який має засвідчує спеціальне уповноваження.

Недостатньо присутності, без спеціального уповноваження замовником, керівника проекту, інженера технічного нагляду або начальника будівельної дільниці тощо.

- Суб'єкт містобудування має бути завчасно попереджений про проведення планової перевірки.

- Продовження строків перевірки можливе лише після видання керівництвом органу держархбудконтролю відповідного письмового рішення з зазначенням мотивів та підстав прийняття такого рішення. У випадку його відсутності результати перевірки недійсні.

- Перевірки додержання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил можливі лише стосовно об`єктів, що знаходяться в процесі будівництва (тобто, при виконанні підготовчих та будівельних робіт).

Виключення - встановлення факту самочинного будівництва. Тому такі перевірки можуть стосуватися й уже збудованого об`єкту.

- Строк проведення перевірки органами держархбудконтролю на вимогу правоохоронців законодавство чітко не визначає. Але це, в свою чергу, не скасовує їх результати у випадку, якщо вони проведені в інші строки, ніж заявлені правоохоронними органами.

- У скарзі фізичної особи, в якій вона просить провести перевірку, мають бути вказані факти конкретних порушень.

- У ході перевірки фото та відео фіксацію можуть здійснювати як посадові особи органів держархбудконтролю, так і суб’єкт містобудування.

- За підсумками перевірки суб’єкт містобудування має ознайомитися з складеним актом перевірки та отримати свій екземпляр даного документу.

Поінформований – отже, озброєний

Я щиро сподіваюся, що ніхто з читачів не буде стикатися з недобросовісними державними інспекторами, але, так як людський фактор існує завжди та всюди, то хочу ще раз наголосити бізнесу та громадянам на його праві у випадку спірної ситуації звертатися до апарату Державної інспекції містобудування України стосовно дій працівників територіальних органів ДІМ та децентралізованих органів держархбудконтролю.

Довідково

До початку виконання функцій та повноважень ДІМ дію постанови Кабміну від 23 травня 2011 року № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» зупинено (п.3 постанови Кабміну від 13 березня 2020 № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду»).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]