Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2023 17:33

Споживання міцного алкоголю в Україні: динаміка з початку війни та стан справ сьогодні

Сьогодні я хочу поділитися своїм поглядом на стан індустрії міцного алкоголю.

Українська індустрія горілчаних виробів розпочала 2023 рік із показниками, які мають позитивну динаміку. Попри нові випробування з відключенням електроенергії, галузь продовжує зміцнюватися і розвиватися в нових реаліях.

Ведення бізнесу під час війни дає особливий досвід і доводить, що вирішальним фактором завжди залишаються люди. Згуртованість, патріотизм, підтримка здатні дати поштовх до життя будь-якій справі у найбуремніші часи.

Сьогодні я хочу поділитися своїм поглядом на стан індустрії міцного алкоголю.

У 2022 році галузь зрозуміла, що таке американські гірки

Різкий спад. В першому півріччі 2022 року продажі горілки значно впали. Заборона продажу алкогольних напоїв майже зупинила галузь в Україні, а велика кількість логістичних проблем та урядових обмежень значно знизили об'єм експорту.

Та зупиняти цілі галузі економіки в час війни означає завдавати державі непоправної шкоди. Індустрія алкогольних напоїв України належить до тих, які платять найбільші податки у бюджет. Більше того, акцизний податок сплачується авансом, ще до того як продукт виготовлено та він з'являється на полицях магазинів. Вчасно сплачувати податки для нас було пріоритетом навіть в перші місяці війни.

До повного циклу алкогольного бізнесу залучено, крім профільних заводів, ще багато підприємств з аграрної сфери, виробників тари, упакування та ін. Тож стабільна робота галузі — це фінансова безпека тисяч, навіть десятків тисяч українських сімей. Цей фактор ще й прямо впливає на психоемоційний стан людей. Якщо ти знаєш, що в тебе є робота та регулярна платня, ти стаєш стійкішим до стресів та нових викликів війни. Цієї стійкості потребує Україна й досі.

Підйом. Поступове зняття заборони на продаж алкоголю в регіонах без активних бойових дій дало бізнесу зелене світло. Підприємства почали налагоджувати процеси в нових умовах і досить швидко вдалося отримати позитивну динаміку.

За внутрішньою аналітикою,  в другому півріччі 2022 року на українському ринку продажі зросли в порівнянні з турбулентними I та II кварталами. Експорт також показав рух вгору після налагодження нових логістичних шляхів: в середньому за липень – грудень продажі зросли на третину.

Як змінилося ставлення українців до якості продукту, брендів та цін?

Згідно з нашими дослідженнями, лояльність українських споживачів до вітчизняної продукції зростає. Я переконаний, що це є наслідком об’єднання суспільства після повномасштабного вторгнення та бажання підтримати національних виробників.

Стосовно ціни як ключового фактора вибору — це є певним упередженням, як на мене. Для більшості українців першочерговим критерієм залишається якість. Тому вони купують найкращу продукцію у межах своїх фінансових можливостей. Тому головним способом економії зараз, як і минулого року, залишається не перехід на дешевші альтернативи, а скорочення обсягу та кількості придбаних товарів загалом — це підтвердили 40% українців.

Водночас залишається значною і частка покупців, готових платити за преміальні бренди, — таких 16%.

Якщо говорити про бренд як критерій вибору алкоголю, то цей критерій так і залишається важливим, хоча економічна ситуація вносить корективи. Згідно з нашими дослідженнями, більш як 50% респондентів  шукають на полицях та купують вироби улюблених брендів. Тому важливо працювати не лише над продукцією, але й над репутацією та лояльністю споживачів.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи