Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2024 16:11

Систематизація – це ключ до збільшення прибутку. Як бізнесу вибудувати її

Засновниця та СЕО компанії з виробництва обладнання для б’юті-майстрів ÜLKA

Як вибудувати системну компанію та збільшити оборот в 5 разів.

Коли ми з чоловіком тільки починали свій бізнес з виробництва обладнання для б’юті-майстрів у 2016 році, нам було лише 17 та 18 років. У нас не було жодного досвіду чи знань у підприємництві. Відповідно, й не було систематизації. Як наслідок, мізерні результати – у нас було буквально 10 продажів витяжок для манікюру на місяць.

Пройшли роки і ми відкрили для себе систематизацію, яка й допомогла нам збільшити фінансові та інші показники. Наразі ми в ÜLKA експортуємо власну продукцію до понад 20 країн світу, а у 2022 році збільшили свій оборот у 5 разів.

Тож розповідаю, яких помилок ми допустилися на початку створення свого бізнесу, як систематизували компанію, які інструменти використовували та як наш досвід може бути корисним для інших підприємців.

Помилки несистемних бізнесів

Коли люди засновують свій бізнес (тим паче перший), мало хто може похвалитись системним підходом. Не стали винятком і ми. Яких помилок ми допустились на початку свого шляху, та які продовжують робити такі ж самі новачки в бізнесі?

● Відсутність підготовчої роботи

Перед відкриттям свого бізнесу, ми не розробили ні бізнес-стратегію, ні провели аналіз конкурентів, ні дослідили болі своїх клієнтів. Як наслідок, рухались у цій ніші фактично навпомацки, не розуміючи ринку.

● Відсутність чіткого розділення обов’язків

Коли ми тільки відкрились у 2016 році, ми з чоловіком робили вдвох все – самотужки займались виробництвом, продажами, рекламою тощо. І хоча на початку це може бути робочою стратегією, згодом така модель заважає масштабуванню. Бо коли всі роблять все, це означає, що ніхто не робить нічого. Знижується ефективність команди в цілому.

● Розмите позиціонування

З чим у вас асоціюється KFC? З крильцями. А McDonald’s? З бургерами. Це ніби дві схожі мережі фаст-фуду, але в них є свої “якірні” продукти та різне позиціонування. У нас же на початку не було чіткого позиціонування. Відповідно, наш бренд не запам’ятовувався на ринку.

● Хаотичні рухи

Звісно ж, на початку ми не розробили жодної стратегії, тож рухались у всіх напрямках одночасно. Випускали різні продукти, працювали і на B2B, і на B2C ринок. Через те, що не аналізували свою роботу та наших конкурентів, втрачали гроші.

Однак у 2020 році ми усвідомили, що без систематизації подальший розвиток та масштабування компанії неможливі. Тож вирішили почати цей шлях.

Як систематизувати компанію з нуля: практичні поради

Перше, що необхідно зробити в компанії, аби вибудувати системність – це визначити місію. Саме опираючись на неї, бізнесу вже простіше окреслити власні пріоритети в роботі та ставили цілі на місяць, квартал, рік та навіть 10 років.

Наприклад, у нас раніше не було сфокусованості і розуміння, що нам дає кожен із напрямів роботи. Результати були скрізь. Але якби ми зосереджували всі ці зусилля в одному напрямі і розуміли свою стратегію, місію, візію та бачення, і все це було підкріплене цілями, то ми б рухалися швидше. Адже коли б'єш в усі точки підряд, це менш ефективно, ніж в одну багато разів. Тому зараз ми вже напрацювали собі фільтр, по якому ми відсіюємо як людей, так і проєкти.

Зокрема, завдяки цьому інструменту ми зрозуміли, що B2C продажі менш вигідні та ефективні для нашого бізнесу, тож вирішили сфокусуватись лише на B2B напрямку, в тому числі експорті.

Далі необхідно вибудувати систему прогнозування – проаналізувати, як йдуть продажі, які інструменти діють, як можна їх покращити і порівняти дані по всіх місяцях, аби зрозуміти, чого очікувати на найближчий термін. Внаслідок цього кроку, ми розробили купу комерційних пропозицій, описали та стандартизували всі бізнес-процеси, переробили сайт з B2C на B2B та провели ще купу роботи.

Ще одна сфера, де потрібно навести лад при систематизації компанії – це посадові інструкції кожного члена команди. Зокрема, в цей процес потрібно закладати делегування обов’язків власників компанії, аби вони займались лише профільними напрямами роботи.

І найголовніше, що потрібно зрозуміти підприємцям, які прагнуть систематизувати бізнес – це не разовий проєкт, а постійний процес, який має вестися з усіх сторін та напрямків. Системна компанія – це ще й гнучка компанія, яка легко адаптовується до змін.

Наведу приклад: коли наше виробництво вже не могло давати такі об’єми, які давали продажі, компанія змінила систему на виробництві. А коли зрозуміли, що в соціальних мережах вже більше не працює лише гарна картинка, то змістили фокус на щирий tone of voice.

Саме завдяки систематизації та гнучкості, нам вдалось не лише пережити початок повномасштабної війни, а й навіть збільшити оборот бізнесу. У 2022 році наш оборот сягав $1 млн (х5 від 2021 року), а у 2023 році – 90 млн грн (це х 2,7 від 2022 року). Адже наші партнери бачили, що у нас всі процеси налагоджені та систематизовані, і повірили, що навіть попри війну, з виробництвом та логістикою у нас не буде жодних форс-мажорів.

Тож аби бути гнучкою та постійно масштабуватися, компанія має ще й неодмінно регулярно переглядати власну систему – аби переконатися, чи все в ній працює, як треба, і чи не потребує вона змін.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]