Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2019 20:55

Як кожному з нас реалізувати своє право на волевиявлення?

Незабаром відбудуться позачергові парламентські вибори 2019 року, тому варто розібратися, як уникнути порушення виборчих прав пересічному громадянину під час цього процесу.

Рівень розвитку демократичного суспільства багато в чому залежить від можливості вільного волевиявлення. Згідно із статтею 69 Конституції України народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Ч. 1 ст. 71 Основного закону нашої держави чітко закріплено «Виборцям гарантується вільне волевиявлення».

Виборчий процес складається з певних частин. У ньому задіяна значна кількість осіб, починаючи від працівників виборчих комісій, офіційних спостерігачів, кандидатів та їх представників. Головною особою для всіх є виборець, саме за його голосом йде полювання з моменту, коли на горизонті майоріють вибори, і коли вже розпочинається так звана виборча компанія у відповідності до вимог законодавства.

Уникнути порушення виборчих прав можна, в першу чергу, шляхом володіння необхідними знаннями та інформацією. 

Багато з Вас не знає, що на сайті Центральної виборчої комісії за ось цим посиланням можна дізнатися багато інформації https://www.cvk.gov.ua/. Переконатися у цьому можна, зайшовши до кабінету виборця, дізнатися як голосувати внутрішньо переміщеним особам і виборцям, виборча адреса яких відноситься до тимчасово окупованої території України, як проголосувати не за зареєстрованим місцем проживання, де можна ознайомитися з переліком виборчих дільниць, тощо.

Зазвичай, за декілька днів до проведення виборів Вам  має надійти запрошення, у якому зазначено дату проведення виборів та куди Ви маєте з’явитися, щоб проголосувати. Трапляються випадки, коли повідомлення не надходять, тому варто перевірити чи є ви у списку виборця. Зробити це не так складно. Скористайтесь ось цим посиланням https://www.drv.gov.ua/ords/svc/f?p=111:LOGIN. Це посилання на сторінку сервісів Державного реєстру виборців з декількома розділами: перевірка включення, пошук дільниці, мої вибори, відкриті дані, зворотній зв'язок. У розділі "Перевірка включення" ви зможете перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців. Потрібно зазначити ідентифікаційні персональні дані та виборчу адресу (зареєстроване місце проживання). 

Зверніть увагу, що якщо вас немає у списку для голосування, необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців та написати заяву на внесення до списків. Проте зробити це потрібно не пізніше, ніж за п’ять днів до дня проведення виборів, тобто останній день для подання заяви про тимчасову зміну місця голосування 15 липня 2019 року. Ось посилання з детальною інформацією як це зробити https://www.cvk.gov.ua/info/inf_01072019.htm.

Отже, реалізація свого права на волевиявлення залежить виключно від кожного з нас, тож маємо самі захищати фундаментальне конституційне право на вільне волевиявлення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]