Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2023 12:43

Як вивести стартап на міжнародний ринок

Експерт з розвитку стартапів і венчурного інвестування, managing director QP Studio

І досягти успіху на новій локації

Для багатьох українських бізнесів головним фактором розвитку сьогодні став вихід на міжнародні ринки. Так, "Уклон" виходить на ринок Узбекистану та Азербайджану. "Монобанк" спробував свої сили У Польщі. Роботу на європейському ринку почала “Нова пошта”.

Рішення про вихід на міжнародний ринок може стати для вашого стартапу щасливим квитком. Але може також обернутися втратою часу, енергії та ресурсів.Тому перед тим, як масштабувати свій бізнес, рекомендую старанно підготуватися. Кілька порад з мого власного досвіду, які можуть стати в нагоді фаундерам:

· Оцініть перспективи регіону

Щоб врахувати всі можливі ризики та виклики в новому регіоні, проведіть ринковий аналіз. Вам треба вивчити конкурентів та їхні продукти, а також характеристики аудиторії та споживачів. 

А ще – розібратися в законодавстві та регуляторних обмеженнях в регіоні. Дослідити податкову політику, правила дозвільних процедур та ліцензування. Економічні перспективи, можливості підтримки від держави для бізнесу тощо.

Щоб врахувати кожну деталь та нічого не випустити з поля зору, зверніться до фахівців: юристів, бізнес-аналітиків, фінансових консультантів та маркетологів.

· Не поспішайте створювати компанію (юридична особа), спочатку ретельно дослідить всі варіанти та оберіть найкращий

Існують різні правові форми бізнесу. Щоб зрозуміти, яка краще відповідає саме вашим потребам та цілям, вивчіть переваги та недоліки кожної з них. 

Перед створенням компанії порівняйте податкові обов'язки різних форм бізнесу. Дізнайтесь про юридичні обмеження та вимоги. Про рівень особистої відповідальності та ризики у кожному випадку.

· Набирайте команду з міжнародного ринку

Так ваші спеціалісти відразу матимуть більше досвіду та знань щодо специфіки саме свого маркету, а стартап буде більш конкурентоспроможним. Це полегшить спілкуватися з потенційними клієнтами, партнерами та інвесторами з інших країн.

· Сейли – тільки з того ринку, на який ви виходите

В той самий час менеджери з продажів мають бути з внутрішнього ринку. Вони знають специфіку ринку та легше знайдуть спільну мову з клієнтами. Будь-який інший підхід приречений на провал.

· Дбайте про RnD-команду, створюйте їм найкращі умови, генеруйте надзадачі

Розширити діяльність стартапу, покращити продукти, впровадити нові технології допоможе Research and Development team.

Подбайте, щоб команда складалася з кваліфікованих кадрів, надайте їм всі необхідні ресурси та дозвольте працювати без зайвих рамок. Інновації виникають саме з відчуття власної свободи та можливості експериментувати.

Генеруйте для команди надзадачі, великі завдання з розробки нових технологій, продуктів, послуг або вдосконалення тих, що вже існують.

· Вчиться делегувати

Зростання бізнесу гарантовано буде вимагати від вас – як від фаундера – більшої залученості в справу. Складно контролювати все, виконувати локальні задачі у різних часових поясах. Вчиться делегувати та довіряти своїй команді.

· Збережіть команду як єдиний організм

Успішний розвиток компанії неможливо уявити без команди професіоналів. Тим більше – в новому середовищі, на новому ринкові.

Єдність мети, довіра та співпраця, комунікаційна ефективність, спільність бачення, збереження навичок та знань всередині компанії – це все запорука успіху цілої справи. Цінуйте свою команду. 

· Тестування продукту на українському ринку – постріл у ногу. Стартап – це продукт на експорт 

Тестуйте продукт відразу на ринкові, де плануєте його збувати. Це збереже ваш час, зусилля та фінанси.

Ви зможете відразу отримувати зворотний зв'язок від реальних потенційних клієнтів та користувачів з цільової країни. Зрозумієте їх потреби та вимоги. Зможете більш точно пристосувати продукт до місцевого ринку.

· Знайте своїх клієнтів та конкурентів на локальних ринках. Говоріть з ними та слухайте їх

Спілкування з клієнтами та конкурентами допоможе покращити якість продукту, виявити нові можливості, адаптуватися до змін та підвищити рівень задоволеності вашим продуктом.

Зворотний зв'язок – це цінне джерело ідей для вдосконалення продукту, виявлення проблем, можливостей для росту.

· Фандрейзинг – там, де бізнес розвивається  

На кожному етапі розвитку бізнесу вам потрібні нові вливання коштів. Я рекомендую залучати капітал у країні, куди ви виводите стартап.

Таким чином ви отримаєте не лише доступ до фінансів, а й підтримку інвесторів, їх знання нового для вас ринку, мережу контактів тощо.

Також ви уникнете ризиків, пов'язаних зі зміною курсів.

· Фандрейзинг має бути безперервним процесом

Залучення фінансування для стартапу повинно бути постійним та систематичним процесом. Він не має закінчуватися після одного успішного раунду збору коштів.

Це – постійний інструмент для забезпечення росту та розвитку бізнесу на міжнародному ринку. 

Врахувавши кожен пункт, можна сміливо виходити на міжнародний ринок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]