Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2019 13:32

Реформи напоспіх, або Чому нові закони привертають увагу союзників України

Політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку

Із початку своєї роботи новообрана Верховна Рада ухвалює таку велику кількість рішень, законів та змін, яку простому обивателю важко відстежити.

Теперішня влада взяла курс на зміни, і ці зміни, як правило, приймаються з порушенням процедур. Як каже англійське прислів’я: демократія — це процедура. І порушення процедур спотворює сам зміст демократії та створює можливості для махінацій і брехні.

Процедура — це демократія

За короткий період ключові закони було ухвалено з порушенням процедур. Не виключено, що в кінцевому підсумку і задля можливості їх оскарження та скасування.

Володимир Зеленський узяв курс на тоталізацію влади і зосередження її в одному президентському кабінеті.

Ключові питання, які вже вдалось розв’язати — це приниження ролі парламенту, переформатування значення уряду.

Наступним етапом стали заяви про скорочення кількості суддів Верховного Суду та люстрацію членів Вищої кваліфікаційної комісії.

Всі ці завдання успішно розв’язує Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на чолі з Денисом Монастирським, якого тісно пов’язують із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Усе напоспіх

Відповідно до законопроекту, внесеного президентом Зеленським, кількість суддів Верховного Суду скоротиться із 200 до 100, а ті, що залишаться, знову відправляться на конкурс. Ця ініціатива очікувана в світлі внесення змін до Конституції щодо скорочення чисельності депутатів із 450 до 300. Президент обрав курс на скорочення апарату всіх гілок влади, включно з органами місцевого самоврядування.

Такі ініціативи викликають захоплення в обивателя. Однак, як кажуть, разом із водою влада може вилити й дитину. І питання тут не в тому, що відбувається скорочення. Питання в тому, яке пояснення цим діям. Чому саме 300 депутатів чи 100 суддів ВС? Хто проаналізував і обґрунтував саме таку чисельність? Чому саме така кількість депутатів чи суддів має бути ефективною?

Поспіх, із яким влада проводить реформи, зрозумілий. Перед нею стоїть завдання зміцнити свої позиції до часу, коли вона розпочне непопулярні реформи і теперішній рейтинг утримувати буде майже неможливо.

Однак ухвалення нашвидкуруч законів уже починає привертати увагу не тільки фахівців в Україні.

Роботу Верховного Суду буде паралізовано

Представництво ЄС в Україні та Посол Канади в Україні направили до Офісу президента спільний лист, у якому окреслили свою позицію щодо законопроекту № 1008 «Про внесення змін в деякі закони України стосовно діяльності органів суддівського самоврядування». Україномовна версія листа наведена нижче в повному обсязі.

сторінка 1

сторінка 2

сторінка 2

У цьому документі, окрім дипломатичного схвалення прагнень до реформування судової системи та органів прокуратури, недвозначно рекомендували доопрацювати низку положень.

Важливий акцент було зроблено на чисельності суддів ВС. Адже за нашою судовою системою доступ громадян до Верховного Суду спрощений, а тому на розгляд надходить майже 360 справ щоденно, і це для 193 суддів, які працюють на даний момент. Це повністю паралізує розгляд справ, і замість того, щоб поліпшити цей сервіс для громадян, після імплементації цього законопроекту люди чекатимуть на рішення ще довше.

В інвестиційному раю президент — верховний суддя?

У листі послів також зауважено, що процес реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) викликає чимало запитань. І причиною цьому нереформована Вища рада правосуддя (ВПС).

Посли ЄС та Канади зауважують, що реформування судової системи — чи не ключовий фактор приходу в Україну іноземного капіталу та інвесторів. Адже саме від можливості знайти справедливість в українських судах залежить реалізація планів нової владної команди з перетворення України на «інвестиційний рай».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]