Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2024 17:57

Гуманітарка: важливі зміни в правовому полі

Експертка з податків та фінансів УНЦПД

Давайте розберемося, як це працює на практиці.

24 лютого 2022 року в Україні виникла тотальна потреба в гуманітарній допомозі. Відтоді, вже майже два роки, ланцюг процесів ввезення, обліку, зберігання та розподілу гуманітарних вантажів є значним викликом для донорів, перевізників, організаторів та отримувачів гумдопомоги. Це спричинено безперервними змінами законодавства, непростою комунікацією з органами влади, браком розʼяснень та порад від уряду.

Передісторія

Ще в далекому 1999 році був ухвалений Закон України «Про гуманітарну допомогу» № 1192-XIV. Сьогодні в умовах війни він не враховує особливостей воєнного стану та не надає ефективних інструментів відповіді на кризу. Тоді, 16 березня 2023 року народні депутати на чолі з Романом Грищуком зареєстрували законопроєкт № 9111. Документ був розроблений на запит та в партнерстві з організаціями громадянського суспільства. Згодом Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей оподаткування відповідних операцій та подання звітності» від 8 листопада 2023 року № 3448-IX, який впроваджує важливі зміни у сфері гуманітарної допомоги та закріплює ініціативи, запроваджені Постановами КМУ №№ 174 та 953, зокрема, щодо декларативного принципу ввезення гуманітарних вантажів.

Нововведення

Закон № 3448-IX вводить низку спрощень для громадських обʼєднань та благодійних організацій (далі — ГО/БО), що працюють у сфері гуманітарної допомоги. Зокрема це:

- декларативний принцип ввезення гуманітарної допомоги;
- онлайн реєстрація гуманітарної допомоги та звітування в Автоматизованій системі;
- розширення переліку отримувачів гуманітарної допомоги;
- можливість розподілу або перерозподілу гуманітарної допомоги до набувачів без додаткового погодження з донором;
- визнання гуманітарною допомогою придбаних БО товарів за умови їх безоплатної передачі набувачам;
- передача автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, військовослужбовцям.

Давайте розберемося, як це працює на практиці.

Декларативний принцип ввезення гуманітарної допомоги

БУЛО: до повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року донори зобов’язані були звертатися до спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги (Міністерство соціальної політики, або обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями) та проходити процедуру визнання допомоги гуманітарною. На період дії воєнного стану згідно з Постановою КМУ № 174 було спрощено процедуру ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону, відповідно до якої товари визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом.

СТАЛО: Новий закон закріплює декларативний принцип, який дозволяє завозити гуманітарну допомогу без додаткового визнання таких товарів гуманітарною допомогою у кожному конкретному випадку.

Онлайн реєстрація гуманітарної допомоги та звітування в Автоматизованій системі

БУЛО: пропуск через митний кордон України товарів гуманітарної допомоги, здійснювався за місцем перетину митного кордону України шляхом подання товаросупровідних документів або декларації. А облік і контроль за отриманням та цільовим використанням гуманітарної допомоги відбувався на основі звітів, отриманих відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про гуманітарну допомогу».

СТАЛО: законодавчо закріплено функціонування Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, за допомогою якої можна в електронному форматі заповнювати інформацію про товар та формувати декларації. Також, забезпечено можливість звітуватися в електронній формі через дану систему.

Кого додано в перелік отримувачів гуманітарної допомоги?

БУЛО: список містив 5 категорій отримувачів: 

1. Підприємства ГО осіб з інвалідністю, бюджетні підприємства, установи та організації.

2. Благодійні організації.

3. ГО осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України, творчі спілки, а також ГО, статутною метою яких є екологічна, оздоровча, аматорська, спортивна, культурна, освітня та наукова діяльність.

4. Релігійні організації.

5. Реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.

СТАЛО: перелік отримувачів розширено до 11 категорій, зокрема додано:

1. Дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав в Україні.

2. Представництва міжнародних міжурядових організацій в Україні.

3. Відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, акредитовані в Україні.

4. Надавачів медичних та реабілітаційних послуг незалежно від форми власності за умови укладання договору з Національною службою здоров'я України та відомчі заклади охорони здоров'я суб'єктів сектору безпеки і оборони.

5. Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

6. Громадські об'єднання за умови, що гуманітарна допомога сприятиме здійсненню їхньої статутної діяльності без мети одержання прибутку.

Також позитивним зрушенням є те, що закон наділяє КМУ повноваженнями на час війни розширювати перелік отримувачів гуманітарної допомоги. 

Спрощено порядок зміни отримувача (набувача) та перерозподілу гуманітарної допомоги

БУЛО: зміна отримувача гуманітарної допомоги та її переадресування відбувалась лише за погодженням з іноземним донором та після отримання рішення комісії Мінсоцполітики.

СТАЛО: За новими правилами міністерство не регулює зміну отримувача гуманітарної допомоги. Новий закон дозволяє набувачам - юридичним особам передавати отриману гуманітарну допомогу іншим набувачам за погодження виключно із донором, (очікуємо від КМУ відповідної регуляції).

Благодійний фонд може ввозити товари куплені за кордоном як гуманітарну допомогу

БУЛО: Закон України “Про гуманітарну допомогу” до змін у 2023 році залишав без визначення механізм, за якого благодійні фонди могли закуповувати товари за кордоном та ввозити їх на територію України як гуманітарну допомогу. 

СТАЛО: Закон № 3448-IX визнає гуманітарною допомогою товари, які були придбані за кордоном та задекларовані при їх ввезенні, за умови їх безоплатної передачі набувачам протягом 90 днів з моменту перетину кордону. Це зменшує податкові витрати громадських об'єднань й благодійних організацій та пришвидшує ввезення гуманітарної допомоги в Україну. Обмеження в 90 днів для благодійних організацій може створювати певні складнощі при передачі набувачам сезонних товарів гуманітарної допомоги.

Висновок

Підсумовуючи, наголошуємо, що закон № 3448-IX врегульовує не всі проблеми, що виникають при ввезенні гуманітарних вантажів. Залишаються невирішеними такі питання: 

- спрощення та уніфікація звітності по гумдопомозі (звітність, що подається до Мінсоцполітики та “неприбутковий звіт” до ДПС);
- оподаткування ПДВ з гуманітарної допомоги, що була придбана на внутрішньому ринку;
- відсутність процедури визнання гуманітарною допомогою товарів, придбаних в Україні;
- неврегульованість діяльності індивідуальних волонтерів-іноземців щодо ввезення автомобілів та іншої гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ.


 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи