Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.01.2024 16:07

15 кроків на зустріч захисту прав на безпечне для життя довкілля

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Збитки нанесені довкіллю діями агресора оцінюються у понад 2 трильйона гривень ...

Минув ще один рік героїчної боротьби українського народу з російською агресією. Збитки нанесені довкіллю діями агресора оцінюються у понад 2 трильйона гривень, зафіксовано понад 2500 фактів завдання шкоди та збитків внаслідок російської збройної агресії. Довкілля стало мовчазною жертвою цієї війни.

6 червня росія вдалася до кричущого терористичного акту, який призвів до техногенної катастрофи та екоциду, підірвавши дамбу Каховської ГЕС.

Протягом року ми зіткнулись з багатьма викликами, кожен громадян України робив все можливе та неможливе в боротьбі за свободу, захищаючи своє життя, свою родину та свою незламну країну. Я б хотіла відмити 20 основних, на мій погляд кроків, які були зроблені спільно з нашою потужною командою:

1. Прийнятий Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів України. В Україні на законодавчому рівні заборонено використання та розповсюдження найбільш гучних салютів, феєрверків та петард.

2. Прийнята Постанова № 3087-IX “Про Звернення Верховної Ради України до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав щодо встановлення санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї, російської риби та морепродуктів, заборони на експорт устаткування та його компонентів, а також недопустимості діяльності на території Російської Федерації систем міжнародної екологічної сертифікації”. Це важливий документ для подальших санкційних кроків проти країни агресора.

3. 25 січня 2023 року Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла Резолюцію та Рекомендацію “Про вплив збройних конфліктів на довкілля”. Разом з українською делегацією нам вдалося включити питання екоциду та визнання екологічних злочинів у текст репорту. Для нас зараз вкрай важливо змусити міжнародне співтовариство та відповідні юридичні органи визнати екологічні злочини та розробити інструменти їх реєстрації, а потім і правові засоби відповідальності. Цим важливим європейським документам, ми наблизилися до міжнародного визнання екоциду.

4. У грудні також спільно з Комітетом з питань соціальної політики, охорони здоров’я та сталого розвитку ПАРЄ та Міжнародною морською організацією (IMO) провели слухання щодо обговорення звіту «Стратегія Ради Європи щодо здорових океанів та морів в умовах змін клімату». Розробка стратегій чистих океанів та морів Ради Європи надважлива в умовах змін клімату та збройної агресіі рф проти України. Ці слухання стали кроком до відновлення співпраці між Радою Європи та Міжнародною морською організацією. Захист прав людини на чисте, здорове та безпечне довкілля на континенті та в океанах, морях – це питання глобальної безпеки світу в умовах змін клімату.

5. Міжнародна інформаційна робота. Широкого висвітлення у міжнародних виданнях набула тему екоциду, а також злочинів росії проти довкілля, зокрема публікації цим темам присвятили провідні видання Швеції, Норвегії, Фінляндії, Іспанії, Китаю, Франції, Великої Британії, Чілі та інших країн. У кожному зі своїх інтерв’ю та коментарів я наголошувала на необхідності визнання екоциду, а також проблемі військових злочинів проти довкілля.

6. У червні 2023 року мала честь виступити у якості ключового спікера на Щорічній Конференції Європейської Ради аспірантів та молодих вчених (Eurodoc) в Uppsala University, Швеція. Eurodoc представляє інтереси приблизно 1 млн. молодих учених по всій Європі. Тому виступ перед аспірантами та докторантами Європи – молодим поколінням – є особливою подією в контексті донесення до міжнародної спільноти тих страшних подій, якій ми сьогодні переживаємо в Україні.

7. Міжнародні дискусії з молоддю. У березні 2023 року Комітетом з питань соціальної політики, охорони здоров’я та сталого розвитку ПАРЄ, а саме Контактною групою парламентарів за здорове довкілля у стінах Політехнічного університету Мохаммеда VI (UM6P) у Марокко відбулась зустріч зі студентською молоддю «Доступ до чистої енергії: надання права голосу майбутнім поколінням». Завдяки зустрічі Парламентарі Ради Європи мали можливість поспілкуватися та обговорити зі студентами питання глобальної політики, зеленої енергетики, розвитку країн Африки, зелених технологій, наукової та інноваційної ініціативи.

8. Наступним важливим кроком стала робоча зустріч в Офісі Генерального прокурора, присвячена питанню криміналізації екоциду та вдосконаленню законодавства у сфері захисту довкілля та притягнення до відповідальності винних осіб. Під час заходу було обговорено: міжнародний досвід визначення питання «Екоциду»; необхідність напрацювання понятійного апарату кримінального правопорушення «Екоцид» та закріплення його на законодавчому рівні; еколого-правовий аспект регламентації «Екоциду»; особливості складу кримінального правопорушення «Екоцид»; відмежування «Екоциду» від інших кримінальних правопорушень (стаття 438 “Порушення законів та звичаїв війни” Кримінального кодексу України).

9. Національні заходи для молодих вчених щодо визнання екоциду. На різних заходах було висвітлено питання міжнародно-правового регулювання вчинення екоциду та питання щодо реалізації пункту 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Наприклад, у серпні 2023 року Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України ініціювала обговорення серед молодих вчених України на тему «Зелене відновлення: роль молодих вчених» та провела мовчазну акцію#StopEcocideinUkraine. Також, на цих темах було наголошено під час науково-практичної конференції «Протидія кримінальним порушенням на деокупованих територія», організованою Донецьким державним університетом внутрішніх справ.

10. Провели перше спільне засідання екокомітетів ВР та Європарламенту. В рамках налагодження співпраці Парламенту України і Європейського Парламенту 07.11.2023 в режимі телеконференції відбулася зустріч Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і Комітету Європейського Парламенту з питань навколишнього середовища, громадського здоров’я та безпеки харчових продуктів (ENVI). Зустріч пройшла у форматі обміну думками з питань, що становлять спільний інтерес.

11. Робоча група з удосконалення системи екологічної освіти в Україні. У березні 2023 року був затверджений її склад, а у червні – проведена перша організаційна зустріч. Робоча група ставить перед собою завдання напрацювати зміни до законодавчо-нормативної бази з метою її вдосконалення та підвищити ефективність екологічної освіти задля сприяння формування екологічної свідомості громадян України.

12. Спільно з UAnimals та МФО «Гуманна країна» заснували першу в Україні Всеукраїнську зоозахисну премію, для того, щоб відзначити тих, хто в найскладніші миті думає про кожне життя і людей, і тварин, хто попри власну скрутну ситуацію не втратив чуйності, любові та доброти. У лютому 2023 року цю премію отримали 20 зоозахисників, які рятують життя тварин в Україні.

13. У липні цього року за ініціативи Save Pets of Ukraine, за підтримки компанії Kormotech та при інформаційному партнерстві ГО Інтерньюз-Україна пройшов перший всеукраїнський конкурс журналістських матеріалів «Країна, Дружня до Тварин», в якому я брала участь, як член журі. На конкурс було подано понад 150 конкурсних заявок від журналістів українських медіа, радіо та телебачення, онлайн та друкованих видань.

14. Спільно з ГО “Петро і Мазепа” та Першим військовий шпиталь ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України провели презентацію посібника «Рекомендації з тактичної бойової допомоги собакам» («Canine/K9 Tactical Combat Casualty Guidelines») від спеціалізованої групи К9 Комітету з надання допомоги пораненим у бойових діях Tactical Combat Casualty Committee (cTCCC) армії США. Переклад українською на волонтерських засадах здійснив професор Київського міжнародного університету, доктор медичних наук, майор медичної служби Костянтин Трінус. Службові собаки забезпечують роботи з розмінування, пошуку людей під завалами, виконують функції з охорони, пошуку та знешкодження ДРГ, доставляють медичні вантажі на передову, допомагають в евакуації поранених та виконують безліч інших функцій. Ці рекомендації підготовлені відповідно до всіх вимог. Вони є практичним кейсом для ветеринарних клінік, для кінологічних служб, для зоозахисників.

15. 3-го листопада Кабінет Міністрів схвалив пропозицію Міністерства аграрної політики та продовольства і Міністерства цифрової трансформації про реалізацію протягом двох років експериментального проєкту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин. Проект Постанови КМУ був розроблений робочою групою в яку увійшли окрім представників Міністерств та державних установ також мої помічники консультанти та представники громадських зоозахисних організацій. За результатами експериментального проєкту буде створено Єдиний державний реєстр домашніх тварин, а власники тварин зможуть отримати електронний паспорт свого домашнього улюбленці у Дії.

Перед нами стоїть ще багато викликів, проте Україна незмінно рухається у напрямку європейської інтеграції та протидії російській агресії, злочинам проти довкілля та екоциду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]