Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2022 22:34

Приєднання до Римського статуту допоможе притягнути рф до відповідальності

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Разом з європейськими колегами підготували статтю для міжнародного видання Euobserver присвячену питанню притягнення росії до відповідальності за екологічні злочини в Україні.

ЇЇ авторами стали представники громадськості, наукових установ, депутати європейського парламенту та інших країн, зокрема представники Міжнародного альянсу парламентарів задля визнання злочину екоциду, Green Transparency, Guta Environmental Law Association, МБО «Екологія.Право.Людина», Інституту екологічної безпеки, Комітету з дотримання Орхуської конвенції, кампанії системи Римського статуту та «Парламентарі за глобальні дії», Обсерваторії конфліктів і навколишнього середовища, Інституту демократії Центральноєвропейського університету. 

Ми наголосили, що у попередньому моніторингу впливу на довкілля Програма ООН з довкілля попередила, що Україна залишиться з токсичною екологічною спадщиною для майбутніх поколінь, а повне відновлення України від наслідків російської агресії вже зараз буде коштувати  750 мільярдів доларів.

При цьому підкреслили що важливо щоб післявоєнне відновлення відбувалось з урахуванням екологічної складової. Наприклад, коли енергетична інфраструктура буде відбудована, вона повинна використовуватися відновлюваними джерелами енергії; при відновленні лісів слід захистити їх від несталих рубок; коли будинки перебудовуються, вони повинні відповідати високим стандартам енергоефективності. Майбутнє України має бути максимально зеленим.

Ми з колегами раді, що багато країн уже взяли на себе зобов’язання зробити свій внесок у відновлення України. Проте наголошуємо, що повна відповідальність за збитки має лежати на російській федерації та її лідерах.

Розслідування можливих військових злочинів розпочали як генеральний прокурор України, так і головний прокурор Міжнародного кримінального суду менше ніж через тиждень після російського вторгнення. На сьогодні влада щонайменше дюжини інших держав також відкрила розслідування за універсальною юрисдикцією ймовірних військових злочинів в Україні.

Я та колеги впевнені - Україна має зробити важливий крок для притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини проти довкілля - приєднатися до Римського статуту.

Ратифікація дасть нашій країні можливість звертатися за співпрацею та за допомогою до суду згідно з Консультаційним документом прокуратури від 2016 року щодо відбору та визначення пріоритетності справ щодо екоциду, який також є серйозним злочином згідно з національним законодавством України.

Припинення безкарності за екоцид стане сильним сигналом того, що заподіяння серйозної шкоди довкіллю є неприйнятним у будь-якій зоні бойових дій.

Чисте, здорове та стійке довкілля є життєво важливим для майбутнього України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]