Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2021 16:03

Споживчі війни: чи можливо захистити свої права при купівлі автомобіля з недоліком?

Адвокат Адвокатського об'єднання "Консалтингова фірма "Домінанта"

Як часто в повсякденному житті ми зіштовхуємось з проблемами споживчих відносин, що виникають між покупцем та продавцем?

Деякі суперечки, як правило вирішуються відразу, шляхом взаємних перемовин між сторонами, проте якщо сторони не можуть знайти компроміс, або вимоги покупця чи запропоноване рішення продавця не відповідає реаліям спору, як діяти в такій ситуації?

Щорічно в Україні продається приблизно 90 000 лише нових автомобілів і вірогідність того, що саме ваш автомобіль виявиться з недоліком може завжди мати місце. У даній статті ми розглянемо проблемні випадки купівлі автомобіля в розрізі Закону України «Про захист прав споживачів» (далі – Закон) та розберемо коли та яким чином можливо захистити порушене право.

Відразу необхідно зазначити, що Закон не регулює відносини щодо купівлі автомобіля у фізичних осіб, а тому в статті мова піде про основні права споживача у взаємовідносинах при купівлі нового автомобіля в офіційного дилера або бувшого у використанні (далі - б/в) автомобіля з автомобільних площадок (адже в основному вони зареєстровані як юридичні особи).

У реаліях нашого часу купуючи б/в автомобіль новий власник завжди може наражатися на подальші ризики виявлення дефектів авто. В такому випадку, закон не зобов’язує продавця такого авто надавати гарантійну підтримку покупцю, тому у разі виникнення поломок автомобіля чи виявлення технічних несправностей, про які покупець не знав під час купівлі, такий ремонт лягає на плечі нового власника, звісно якщо покупець та продавець не домовляться між собою про інше.

Проте, якщо новий автомобіль придбаний в офіційного дилера, на нього надається гарантія, в межах строку якої покупець має право звернутися до продавця з вимогою усунути поломку (якщо це гарантійний випадок, а не поломка, яка виникла з вини власника авто).

Можливість захистити свої споживчі права регламентується законодавцем у двох випадках:

у разі виявлення недоліку автомобіля;

у разі виявлення істотного недоліку автомобіля.

У випадку виникнення необхідності відновлення своїх прав, Споживач має право подати відповідну претензію за власним вибором на один із пунктів сервісної мережі, вказаний у Сервісній книжці, Виконавцю або Продавцю за місцем купівлі автомобіля, або Виробнику (ч. 1 ст. 28 Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни дорожніх транспортних засобів, затвердженого наказом Мінпромполітики України від 29.12.2004 року № 721).

Розглянемо більш детально які права має Споживач у разі виявлення недоліку в автомобілі. 

Слід відразу зазначити, що під недоліком законодавець розуміє будь-яку невідповідність продукції вимогам нормативно-правових актів, умовам договорів або вимогам, що пред’являються до неї, та інформації про продукцію, наданій виробником. Тобто, іншими словами це певний дефект в автомобілі, який виник не з вини власника та який може бути усунений в розумні строки.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону у разі виявлення протягом гарантійного строку недоліків автомобіля, покупець має право вимагати:

• пропорційно зменшити ціну;

• безоплатно усунути недолік в розумний строк (протягом 14 днів з дня пред’явлення вимоги або за згодою сторін в інший строк);

• отримати відшкодування витрат на усунення недоліку товару.

Як правило у споживчих відносинах стосовно такого товару як автомобіль, Споживач вимагає у продавця лише безоплатно усунути недолік в розумний строк.

Аналізуючи судову практику, можемо бачити, що дилери у певних випадках відмовляють власникам авто у гарантійному ремонті, але дана відмова стосується обставин коли недолік авто виник внаслідок порушення власником встановлених правил використання, зберігання, транспортування авто або не виконання вимог угоди про гарантійні зобов'язання, і в таких випадках суди стають на бік продавця.

Проте, все ж таки, якщо дилер здійснив гарантійний ремонт автомобіля, але в довготривалий термін, згідно з положеннями Закону України «Про захист прав споживачів» за кожен день затримки усунення такого недоліку понад установлений строк власнику авто виплачується неустойка відповідно в розмірі 1% вартості автомобіля.

Як вже було зазначено вище, дилер зобов’язаний безоплатно усунути недолік авто в розумний строк, а саме протягом 14 днів з дня пред’явлення вимоги або за згодою сторін в інший строк. Більшість рішень суду стосовно захисту прав споживачів, стосується як раз таки довготривалого ремонту автомобіля та як наслідок стягнення неустойки.

Так, Верховний Суд у Постанові від 22.09.2021 року по справі № 638/13452/17 дійшов висновку, що усунення недоліку наявного в автомобілі не було виконано у 14-денний строк, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про наявність правових підстав для покладення на відповідача відповідальності, передбаченої положенням ч. 9 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» у вигляді сплати позивачу неустойки у зв`язку із затримкою усунення недоліків понад установлений строк (чотирнадцять днів).

При цьому, заявлений позивачем розмір пені складав 534 303 грн, проте ВС в своєму рішенні враховуючи особливості предмета позову та те, що розмір пені значно перевищує суму виконаних робіт (13 265,80 грн), зменшив суму пені до  26 531, 60 грн (13 265,80 грн х 2), яка на його думку відповідає принципам добросовісності, справедливості та пропорційності. 

Крім того, Верховний Суд зазначив, що установивши, що автомобіль був наданий позивачем для усунення недоліків 03 травня 2017 року і до 10 травня 2018 року перебував на гарантійному обслуговуванні, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про збільшення гарантійного строку експлуатації транспортного засобу на час перебування у гарантійному ремонті, тобто на 12 місяців (ст. 7 Закону України «Про захист прав споживачів»).

По іншій справі Верховний Суд Постановою від 02 квітня 2020 року  № 584/585/18 відмовив позивачу у стягненні неустойки з дилера, оскільки позивач особисто підписав гарантійні зобов`язання, згідно з якими було встановлено інший термін виконання гарантійного ремонту автомобіля у випадку відсутності необхідної його запчастини у дилера, а тому строки виконання гарантійного ремонту дилером не були порушені.

Таким чином, важливо завжди при підписанні гарантійних зобов’язань при купівлі автомобіля або під час передачі авто дилеру при настанні гарантійного випадку, звертати увагу на пункт щодо термінів виконання такого зобов’язання, в іншому випадку не виключено, що при довготривалому ремонті вашого авто, ви не зможете отримати жодної компенсації.

Досить часто споживач на час гарантійного ремонту власного автомобіля вимагає у дилера надання йому підмінного авто.

Так, положенням ст. 9 Закону дійсно передбачено, що на час усунення продавцем недоліків товару, на письмову вимогу споживача йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) незалежно від моделі. Для цього продавець, виробник зобов'язані створювати (мати) обмінний фонд товарів. Перелік таких товарів визначається Кабінетом Міністрів України.

Проте, враховуючи Постанову Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1994 року № 172, автотранспортні засоби не входять до переліку товарів, з яких утворюється обмінний фонд, а тому продавець відповідно до положень чинного законодавства не наділений обов’язком  надавати покупцю підмінний автомобіль.  

В яких випадках можливо вимагати у продавця замінити автомобіль або повернути кошти?

Споживач може звернутися до продавця – у разі виявлення істотного недоліку в автомобілі, під яким законодавець передбачає недолік, що робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, який виник з вини виробника, після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з наступних ознак:

- він взагалі не може бути усунений;

- його усунення потребує більш як 14 днів;

- він робить товар суттєво іншим, ніж передбачений договором. 

У такому випадку покупець має право вимагати:

• розірвання договору та повернення суми, сплаченої за транспортний засіб або його складову частину, що має ідентифікаційний номер;

• заміни транспортного засобу або його складової частини, що має ідентифікаційний номер, на такі ж або аналогічні з числа наявних у продавця (виробника). 

Так, Постановою Запорізького апеляційного суду від 27 квітня 2021 року по справі №  332/1624/16-ц, залишено без змін рішення суду першої інстанції, яким задоволено позовні вимоги власника автомобіля та зобов`язано відповідачів замінити придбаний згідно з договором купівлі-продажу автомобіль «Ford Mondeo» на аналогічний, оскільки автомобіль позивача був пошкоджений в результаті пожежі, що виключає його використання.

При цьому по даній справі з метою встановлення причин пожежі було проведено дві судові експертизи. Як наслідок, вина позивача у пошкодженні автомобіля, яка б полягала у неналежному використанні, зберіганні транспортного засобу тощо, що могло стати причиною пожежі, не встановлено. Суд зазначив, що такий випадок короткого замикання, що призвів до пожежі у моторному відсіку автомобіля є істотним дефектом оскільки, в результаті його дії автомобіль «Ford Mondeo» було пошкоджено, а позивач як добросовісний покупець позбавлений можливості використовувати автомобіль за призначенням.

Верховний Суд по даній справі відмовив у відкритті касаційного провадження, вказавши,  що справа є малозначною.   

По іншій справі, Постановою Верховного Суду від 03 квітня 2019 року по справі № 367/937/17 відмовлено у задоволенні позовних вимог в якій позивач просив здійснити заміну придбаного автомобіля на такий же автомобіль (товар) або на аналогічний з числа наявних у продавця (виробника) через технічну несправність в автомобілі, через яку він не впоравшись з керуванням  допустив з'їзд у кювет. При цьому, судом було встановлено, що позивач порушив умови пунктів 3.7, 3.8 гарантійної угоди, а саме не виконав вимоги по експлуатації автомобіля, не здійснив планове технічне обслуговування у встановлені строки, унаслідок чого гарантійні зобов'язання втратили чинність та є недійсними в силу вимог пункту 5.1.7 указаної угоди та обґрунтовано відмовив у задоволенні позовних вимог про зобов'язання відповідача здійснити заміну придбаного позивачем автомобіля.

Отже, як бачимо, недотримання гарантійних умов покупцем, такі як навіть невчасне проходження технічного обслуговування, повністю знімає з продавця обов’язки щодо гарантійного обслуговування передбачені Законом України «Про захист прав споживачів» та позбавляє можливості споживача замінити автомобіль на аналогічний.

На кого ж покладається обов’язок доведення причин виникнення недоліків в автомобілі?

Відповідно до ч. 4 Закону у разі коли під час гарантійного строку необхідно визначити причини втрати якості продукції, продавець (виконавець, виробник) зобов’язаний у триденний строк з дня одержання від споживача письмової згоди організувати проведення експертизи продукції.

Експертиза проводиться за рахунок продавця. Якщо у висновках експертизи буде доведено, що недоліки виникли після передачі продукції споживачеві внаслідок порушення ним встановлених правил використання, зберігання чи транспортування або дій третіх осіб, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов’язаний відшкодувати продавцю витрати на проведення експертизи.

Аналогічної думки дотримується і Верховний Суд, що викладена у постановах від 13.12.2019 у справі № 904/5002/18, від 30.09.2020 у справі № 927/787/19, а саме у випадку встановлення недоліків товару, на який надана гарантія щодо якості, існує презумпція вини постачальника (виробника), відповідно до якої для звільнення себе від відповідальності саме постачальник (виробник) повинен довести, що дефекти виникли внаслідок порушення покупцем (споживачем) правил експлуатації або зберігання виробу.

Втім, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається і якщо експертиза не на вашу користь, але ви впевнені в своїй правоті, ви не позбавлені можливості в судовому порядку замовити власну експертизу.   

На останок слід зазначити, що захист прав споживачів – поняття, про яке обізнаний, без перебільшення, практично кожен з нас, проте воно може бути застосоване на практиці лише у випадках дотримання гарантійних умов та умов щодо правильної експлуатації транспортного засобу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]