Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2021 11:55

Комплексна реформа системи оцінки нерухомості набирає обертів

Заступниця Голови Фонду державного майна України

Діяльність Фонду державного майна України не обмежується приватизацією, орендою та корпоративним управлінням - наша команда також активно працює в напрямі оцінки майна.

Мета одна - створення справедливої оцінки нерухомості для кожного громадянина.

Здавалося б - де оцінка, а де громадяни. Та, насправді, кожен стикається з оціночною сферою при купівлі-продажу житла або при отриманні нерухомості у спадок. 

І ще донедавна ця сфера була непрозорою та жодним чином не відповідала тим стандартам, які діють в успішних країнах. 

При тому, що справедлива оцінка майна  є однією зі складових елементів економічної стабільності та чинником підвищення довіри інвесторів до України. 

Саме тому команда Фонду держмайна впроваджує комплексну реформу у сфері оцінки для створення дійсно ефективної, прозорої та справедливої системи.

Насамперед, розповім про складові реформи системи оцінки держмайна та яким чином нам вдається досягати позитивних результатів. 

Загалом комплексну реформу оціночної діяльності можна розділити на 4 основі етапи:

- Ліквідація посередницьких майданчиків - Фонд держмайна створив та впровадив безкоштовний сервіс внесення інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку;

- Автоматична електронна довідка - створено безкоштовний сервіс електронної оцінки нерухомого майна для всіх громадян України;

- Ліквідація фракційної оцінки - земля та нерухомість на ній мають оцінюватися разом, а не окремо - законопроект вже  зареєстрований у Верховній Раді;

 - Впровадження міжнародних стандартів оціночної діяльності -  розроблений законопроект передбачає перехід на міжнародні стандарти оцінки та нові підходи до професійного навчання фахівців.

Але почнемо з початку - навіщо це взагалі потрібно?

Справа в тім, що стара система оцінювання майна передбачала внесення інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку через посередників на платній основі - за внесення до Єдиної бази кожного такого звіту громадяни були фактично змушені сплачувати по 1 800 грн. 

Щоб ліквідувати цю тіньову схему, народні депутати Верховної Ради наприкінці 2019 року прийняли Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна». 

На виконання зазначеного закону Фонд зробив усе можливе і неможливе - у найкоротші строки ми відключили від Єдиної бази всіх посередників і з 1 лютого 2020 року, фактично за місяць після набрання чинності Законом, запустили в експлуатацію власний безкоштовний електронний Сервіс внесення інформації до Єдиної бази. 

Саме завдяки цьому сервісу громадяни України  майже за півтора року зекономили близько 1,5 млрд гривень. 

Таким чином, Фонд держмайна зробив надважливий крок до розширення і вдосконалення технічних можливостей Єдиної бази. Це стало виконанням першого етапу, передбаченого зазначеним Законом. 

А другим етапом, як передбачає Закон, є запуск адміністративної послуги з надання громадянам електронної довідки про оціночну вартість нерухомого майна. 

Проте реліз вищезгаданої послуги був відтермінований у часі, адже всі капітальні видатки на придбання та оновлення програмного забезпечення були перенаправлені законодавчо на боротьбу з COVID-19. 

Попри це, команда Фонду держмайна зайняла проактивну позицію та залучила кошти для його розробки в рамках міжнародної технічної допомоги з боку Агентства США (USAID) з міжнародного розвитку. Саме завдяки допомозі американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, ми створили якісний програмний продукт, який є абсолютно безкоштовним і для бюджету, і для українських громадян. 

Вже з 29 червня цього року ми запустили в дослідну експлуатацію безкоштовний сервіс електронної оцінки нерухомого майна для всіх громадян України.

Це унікальний сервіс, який не має аналогів у світі: кожен громадянин може самостійно визначати оціночну вартість нерухомості і отримувати електронну довідку про неї, зекономивши у такий спосіб на послугах професійних оцінювачів. 

Інформація до єдиної бази надходить з трьох основних джерел: зареєстрованих звітів про оцінку, які реєструють оцінювачі; інформації про вартість об’єктів нерухомості, яку до бази завантажують нотаріуси; відкритих джерел даних, зокрема, з ЛУН та OLX, з якими Фонд держмайна уклав відповідні меморандуми.

Очікувана економія для всіх українських громадян в майбутньому становитиме сотні мільйонів гривень, адже більше не обов’язково сплачувати за послуги оцінки нерухомості.

Разом з тим звертаю увагу на те, що Фонд держмайна гарантує право вільного вибору для громадян між безкоштовним сервісом та  платними послугами оцінки приватних оцінювачів. 

Звернення до професійних оцінювачів має сенс, якщо об’єкт оцінки має унікальні особливості, які впливають на його вартість. У такому разі громадянин звертається до оцінювачів для визначення ринкової вартості об’єкта.

Якщо ж розрахована оцінювачем ринкова вартість об’єкта відрізняється від оціночної на понад 25%, Єдина база автоматично відмовляє у реєстрації звіту, і оцінювач, або замовник оцінки, має право подати звіт до Фонду держмайна для рецензування.

І тут також є один важливий момент - якщо раніше звіти для рецензування відправлялися до Фонду лише в паперовому вигляді, то тепер Фонд держмайна приймає електронні документи, які опрацьовує не більше 5 робочих днів.

Таким чином, я можу впевнено заявити про те, що ми виконали вимоги закону та впевнено продовжуємо шлях до повної реалізації комплексної реформи. 

Попереду - розгляд народними депутатами проекту закону про ліквідацію фракційної оцінки майна, який вже знаходиться у Верховній Раді та зареєстрований за номером 5317.

Далі - направлення проекту закону, розробленого за активної участі експертного середовища, яким будуть запроваджені міжнародні стандарти у сфері оцінки майна.

Все це непростий та вкрай необхідний шлях, який має на меті зробити оцінку нерухомого майна зручною, доступною і, головне, справедливою для кожного українця. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]