Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2022 08:52

Мікрокваліфікація. Виклик, тренд чи панацея?

Голова Національного агентства кваліфікацій

Давно в минулому залишилися ті часи, коли людина 40 років працювала на одній роботі й досягнувши пенсійного віку, присвячувала себе домашнім справам. Зростає попит на оновлення умінь та навичок.

Останнім часом у сфері кваліфікацій та й не тільки, усе частіше лунає термін «мікрокваліфікація». То що це? Хвиля майбутнього чи просто крайня нова вигадка серед однодумців? Це є сталий вираз чи збірне поняття?

Чи є однозначна відповідьЯк її характеризують у інших країнах та як сприймають у нашій?

Абсолютно зрозумілоцарина мікрокваліфікацій є досить молодою та швидко набирає обертівАле що призвело до її появиЧи буде цей продукт затребуваним на ринку праці?

Якщо вдатися до порівняннято однозначнощо сьогоднішні види робіт значно відрізняються від тихякі були покоління томуНаразі усі мивід покоління baby boomers до сучасного поколіннямаємо справу з ринком праціякий є більш мінливим і непередбачуванимніж будь-колиУ час буремного сьогодення спостерігаємо швидкий темп зміни робочих місць та вимог до компетентностей.

Переглянемо інформацію чергового звіту Всесвітнього економічного форуму про перекваліфікацію робочої силиде кожен четвертий дорослий повідомив про невідповідність між навичкамиякі вони маютьі уміннями та навичкамиякі їм потрібні для поточної роботи.

То що може заповнити ці прогалини за короткий проміжок часуу будьякому віціпри індивідуальному виборі форми навчання та ще й з можливістю отримати задокументовані результати навчання?

Дозволю собі припуститищо саме тут і вступає у гру мікрокваліфікаціяЯк новітнє рішення змальованої раніше дилемиу відповідь на викликиякі пропонує нам сучасний світЦе саме та «коротка» кваліфікаціяяка ілюструє володіння визначеними уміннями та навичками в певній предметній області чи здібностями.

Звичайно ж мікрокваліфікації вужчі за діапазоном від традиційних кваліфікацій і їх легше отриматиІншими словами – це можливість відточувати свої знанняякі зосереджені на певній галузі навчання за короткий проміжок часу.

На сьогодніщоб залишатися затребуваним працівникомнезалежно від роду діяльностіпотрібно активно керувати власним постійним розвиткомПотрібно запитати себечи мої уміння та навички все ще затребувані?

Як результат – це дасть змогу персоналізувати свій карєрний розвитокзбагатити своє резюмепідвищити працевлаштування та розширити свої можливості.

Але тоді виникає питаннячи будуть цінувати роботодавці отримані мікрокваліфікаціїЗвичайно ж – слово за нимиале достеменно відомощо роботодавці цінують працівника з набором навичокі вони цінують ініціативиМікрокваліфікація є доказом того й іншогоАвтор і підприємець Скотт Янг сказав: «Я вірющо всещо ви робитещо може заробити вам цінні навичкизробить вас цінним кандидатом на ринку праці».

Отжеробимо висновокщо мікрокваліфікації принесуть безпрограшні переваги як роботодавцямтак і працівникам – як заразтак і в майбутньому.

Щоб сприяти успішному впровадженню мікрокваліфікаціїнам потрібне його конкретне визначенняяке дасть чітке розуміння змісту та якості цих нових можливостей навчанняїх різних варіантів зберіганняа також способи використання.

Держави всього світу невпинно вдосконалюють свої системи освіти та запроваджують концепцію «навчання впродовж життя». Такі практики потребують запровадження гнучких способів організації навчального процесуякі дозволять подолати прогалини в найбільш затребуваних уміннях та навичкахВарто підкреслитищо важливою умовою гармонійного використання практик є власне гнучкість.

У 2020 році на основі консультацій з міжнародною групою експертів Європейська Комісія запропонувала таке визначення мікрокваліфікації:

«Мікрокваліфікація – це запис результатів навчанняякі здобувач освіти отримав після короткострокового навчанняЦі результати навчання мають бути оцінені на основі прозорих та чітко визначених стандартів».

На основі широких консультацій та збору доказів 10 грудня 2021 року Комісія опублікувала пропозицію та 16 червня 2022 року прийняла Рекомендації Ради щодо європейського підходу до мікрокваліфікацій для навчання протягом усього життя та працевлаштування.

Щоб посилити навчання впродовж життяРада рекомендує державамчленам прийняти європейський підхід до мікрокваліфікацій тазокремазастосовувати загальне визначення ЄСстандарти ЄС та ключові принципи для розробки та видачі мікрокваліфікаційщо документують результати навчанняякі учень отримав після невеликого обсягу навчання.

Ще на початку цього року на шпальтах газети «Українська правда» я ділився своїми думками про тещо невдовзі мікрокваліфікації визначатимуть конкурентоспроможність працівника на ринку праці й з часом зявиться велика кількість короткострокових освітніх програмякі будуть зосереджені на конкретну групу професійЦі припущення не виникли нізвідкиДостатньо було поцікавитися історією становлення системи кваліфікацій інших розвинутих країн та місця в них мікрокваліфікацій.

До речінімецька служба академічних обмінів (German Academic Exchange Service, DAAD) провела опитуванняяк німецькі вищі навчальні

заклади ставляться до мікрокваліфікаціїБлизько 160 німецьких вищих навчальних закладів взяли участь іяк результат: 20% опитаних ВНЗ уже використовують мікрокваліфікаціюще 23% обговорюють їх потенційне впровадженнятоді як 37% досі не розглядали це питанняПрезидент Німецької служби академічних обмінівпрофесорд-р Джойбрато Мукерджі повідомивщо «мікрокваліфікація – це гнучкість освітніх шляхів у Німеччині та Європейському Союзі в умовах дедалі більш орієнтованого на технології та надзвичайно складного робочого середовища».

Нова Зеландія взагалі включила мікрокваліфікації в частину своєї регульованої освітиВона встановила конкретні вимоги до навантаженняметистандартів оцінкирегулярних перевірок якості тощо.

Деякі країни розробили кредитні кваліфікаційні банкиякі дозволяють враховувати різні форми навчанняа також об'єднувати та накопичувати ці кредити для повної кваліфікаціїЦя система існує в Республіці Корея та Гонконгу.

Україна свою систему кваліфікацій активно почала розбудовувати в останні кілька роківспираючись на міжнародний досвід.

І саме заразколи прийнято Рекомендацію Ради щодо європейського підходу до мікрокваліфікацій для навчання протягом усього життя та працевлаштуванняа Україна набула статусу кандидата в члени Європейського Союзуто подальший вектор розвитку на цій ниві є абсолютно однозначним.

Особисто мені дуже приємнощо цю хвилю новизни підхопило Національне агентство кваліфікаційде спеціально створена робоча група напрацьовує рекомендації щодо визначення місця мікрокваліфікацій у Національній системі кваліфікаційа також щодо їх використання в системі освіти та професійної підготовки.

Маю надіющо мікрокваліфікація стане інструментом створення і впровадження в практику новихбільш ефективних і гнучких підходів у сфері підготовки спеціалістів нової формації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]