Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2012 11:45

Про кіберсквотерство

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Інтернет-піратство існує у різних формах, і з розвитком мереж та пришвидшеним обміном інформацією, набуває стрімкого розвитку, особливо при захопленні доменних імен.

Поширеною формою доменного піратства є так званий, «кіберсквотинг», що американцями визначений як процес реєстрації, торгівлі та використання доменного імені із наміром отримання благ від паразитування на престижі фірми або торговельній марці, яка належить іншій особі. За цією схемою, після отримання прав на домен, такий пірат-кіберсквотер зазвичай пропонує продати доменне ім’я його законному власнику за завищеною ціною. Дуже частими є випадки, коли власник доменного імені забуває продовжити строк його дії у реєстратора, тоді кіберсквотери це відслідковують і реєструють його на себе…
 
Примітка. Термін «кіберсквотинг» походить від слова "сквот", що означає «акт захоплення занедбаного або порожнього місця або будівлі, якою сквотер не володіє, орендує або має дозвіл на використання» (таке собі «доменне рейдерство»).
 
Як же діють кіберсквотери? Кібер-піратство не зводиться лише до захоплення доменних імен, а й також на використанні чужої ділової репутації при реєстрації доменних імен, назви яких при написанні практично повністю співпадають із назвами «розкручених» брендів або веб-сайтів. Так досягається ціль отримання частини відвідувачів сайту, що копіюється. Це так звана стратегія «тайпсквотингу» - реєстрація доменних імен у різних варіантах назви популярної торгової марки або назви відомого веб-ресурсу. Тайпсквотинг – це форма кіберсквотингу, яка спирається на такі помилки, як наприклад, друкарські, які роблять інтернет-користувачі при введенні адреси веб-сайту у веб-браузері. Варто тільки користувачу випадково ввести невірну адресу веб-сайту – це може призвести до альтернативи привласнення сайту кіберсквотером.
 
Тайпсквотерський URL-локатор буде, як правило, схожим на адресу сайту жертви за одним із наступних критеріїв:
  • загальні помилки або написання іноземною мовою назви домену: example.com;
  • орфографічні помилки на основі друкарських: xample.com або examlpe.com;
  • по-іншому сформульоване доменне ім'я: examples.com або інший домен найвищого рівня: example.org
Опинившись одного разу на тайпсквотерському сайті, користувача обманюють, змушуючи думати,  що він знаходиться  на справжньому сайті, за допомогою копіювання або аналогічного логотипу, макету оригінального веб-сайту або його змісту.
 
Багато компаній вже отримали репутацію як нещадних захисників своїх імен, що зазнали тайпсквотингу, у тому числі такі гіганти як Verizon, Lufthansa, Lego і т.д. Ще одним прикладом може бути тайпсквотинг yuube.com, спрямований на користувачів популярного ресурсу YouTube. Сайт відомого аероперевізника www.airfrance.com зазнав тайпсквотингу від власників сайту www.arifrance.com, відволікаючи увагу користувачів на веб-сайт, що торгує подорожами за знижками.
 
Інша стратегія полягає в наступному. Приміром, домен зареєстрований протягом фіксованого періоду часу. Проте, власник доменного імені не продовжив дію домену у Інтернет-реєстратора. Причини такого «не продовження» зазвичай найбанальніші – забув, не приділив уваги, не проконтролював тощо. Саме в цей час закінчення дії реєстрації та фактично відсутності господаря домену на авансцену виходять кіберсквотери і реєструють домен на себе. Зазвичай вони можуть використовувати автоматизовані програмні засоби  для відслідковування та реєстрації  такого доменного імені. Ще одним цікавим захопленням домену є практика зворотного захоплення доменного імені – коли відома корпорація або ж урядова структура захоплює домен у її законного власника через судовий процес. Зворотне захоплення доменного імені (або зворотний кіберсквотинг) має місце, коли власник торгової марки  робить спробу отримати доменне ім'я, звинувачуючи законного власника доменного імені у кіберсквотингу. Таким чином, при вмілому використанні юрисдикційних методів, неврегульованості Інтернет-сфери, є можливість відвоювати домен у її законного власника. Взагалі було кілька випадків, коли компанії, приватні особи або представники уряду намагалися відібрати доменні імена у їх власників, заявляючи про порушення товарного знаку. Наприклад, були спроби маловідомої компанії Хітроу Ленд Девеломпент у штаті Флорида використати свою торгову марку у судовому процесі, щоб отримати право на придбання домену heathrow.com. Зворотне захоплення доменного імені найчастіше здійснюється великими корпораціями і відомими особами, які фактично зловживають своїми правами на торгову марку.
 
Як же захиститись від подібних посягань на вашу ділову репутацію, сформовану ділову репутацію та добре чесне ім’я у Інтернет-просторі. Деякі власники доменних імен реєструють на себе усі навколишні близькі домени, а деякі реєструють торгові марки щодо видів діяльності, якими займаються. Як свідчить практика, наші суди та законодавство у цій новій для України сфері є недосконалими та непрозорими. Тому, в разі необхідності відстоювання своїх прав, ліпше звертатись до Палати вирішення доменних спорів при Всесвітній організації інтелектуальної власності (ВОІВ). Відповідно до Єдиної політики вирішення доменних спорів (UDRP), власники товарних знаків можуть подати позов до ВОІВ проти кіберсквотерів. При цьому, позивач повинен довести, що зареєстроване доменне ім'я ідентичне або схоже із їх товарним знаком та те, що особа, яка подавала заяву на реєстрацію доменного імені, не має законних інтересів щодо нього, і що доменне ім'я використовується недобросовісно.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]