Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2011 13:09

Україна залишається в списку країн, які потребують нагляду (Special 301 Watch List)

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Американська сторона офіційно повідомила керівництво Державної служби про те, що за результатами щорічного звіту Офісу торговельного представника США щодо захисту прав інтелектуальної власності Special 301 Україна залишається в списку країн, які потребують



Американська сторона офіційно повідомила керівництво Державної служби про те, що за результатами щорічного звіту Офісу торговельного представника США щодо захисту прав інтелектуальної власності Special 301 Україна залишається в списку країн, які потребують нагляду (Special 301 Watch List).

Саме таке повідомлення було передане на зустрічі 17 травня 2011 року, яка відбулася між керівництвом Державної служби інтелектуальної власності України (Державна служба) з Шевер Вольтмером, економічним радником Посольства США в Україні. 

Представник Посольства США в Україні зазначив, що Уряд Сполучених Штатів Америки в Україні визнає зусилля Уряду України, спрямовані на покращення ситуації щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також високо цінує ухвалення Урядом України Плану дій з удосконалення захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

У свою чергу керівництво Державної служби повідомило про поточний стан виконання заходів, передбачених Планом дій з удосконалення захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

За спільною згодою з представниками Посольства США в Україні було заплановане проведення чергового засідання Українсько-американської групи співпраці з питань забезпечення виконання законодавства у сфері інтелектуальної власності в червні цього року. На засіданні разом з причетними до реалізації положень Плану дій міністерствами та відомствами обговорюватимуться результати його виконання.

Нагадаю, що з початку 2011 року розпочалися масові перевірки підприємців у призмі законності використання ними авторського та суміжних прав. Ці перевірки являли собою рейди, з вилученням продукції, порушенням сотень карних справ за порушення ст.176 КК України (незаконне використання авторського та суміжних прав). Ці рейди проводяться і надалі практично у всіх регіонах України. Найбільші з них - на Петрівці у Києві.

Щодо захисту прав промислової власності, зокрема, від недобросовісної конкуренції, від Державної служби вказівок особливих не поступало... Отож, Україна, фактично, виконує вказівки Сполучених Штатів і саме вони є пріоритетом до дії. Адже, загальновідомо, що експорт програмного забезпечення - найбільш лобійована галузь США. Ці об'єкти охороняються в Україні, як об'єкти авторського права. У США ж діє можливість подвійної охорони - і як технічного рішення (патентне право), і як твору.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]