Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2011 11:31

Інвестиційний розвиток "по-чеськи"

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Нещодавно я повернувся із Чеської республіки, яку відвідував із діловим візитом з 30 березня і до 6 квітня. Чехія – визнаний у Європі лідер із залучення прямих іноземних інвестицій, тому досвід цієї невеликої країни справді вражаючий.Вплив інвестицій з зак

Інвестиційний розвиток "по-чеськи"

Нещодавно я із своїм тернопільським партнером повернулися із Чеської республіки, яку відвідували із діловим візитом з 30 березня і до 6 квітня. 
Чехія – визнаний у Європі лідер із залучення прямих іноземних інвестицій, тому досвід цієї невеликої країни справді вражаючий.Вплив інвестицій з закордону створив «чеське диво», адже привів до процвітання країни, її регіонального розвитку та благополуччя мешканців: чехів та національних меншин країни, серед яких найбільшою громадою живуть та працюють українці.
Перебуваючи у республіці, ми відвідали автозавод «Шкода» у м. Млада Болеслав, потужний промисловий парк «ТріАнгел» поблизу Усті-над-Лабем та прослухали його презентацію у виконанні менеджера проекту Яна Сікста; промисловий парк Плзня та його бізнес інноваційний центр ВІС-центр, із доповідями Еміла Хохоле і Ярослава Пойара, та гордість чехів - пивоварний завод «Праздрой», теж розташований у цьому місті; проект державно-приватного партнерства (PPP) у м. Пржелоуч – завод з утилізації відходів; провели зустріч із приватним девелопером промислових зон з м. Ліберець фірмою «І.І.І.».
Проте, найбільш змістовним стало одноденне перебування у Моравії, м. Оломоуц, зокрема, зустріч із керівництвом компанії Koto Bearings CZ японського інвестора, яке повідомило про свої наміри рухатися на схід Європи (спробуємо затягнути його до України:), що обумовлено питанням логістики та конкурентоздатності продукції інвестора. Окрім того, вразив візит до місцевих сервісних компаній з розвитку підприємництва, серед яких вагоме місце займає Центр інновацій та трансферу технологій Центрально-Моравського університету, який, за своєю суттю, є інноваційним бізнес-інкубатором краю. Такі установи для України поки-що залишаються мрією...
Основний акцент всієї кампанії був присвячений створенню та просуванню промислових парків та індустріальних зон; також наданню стратегічних послуг інвесторам та місцевим компаніям, що мають велику здатність до зростання. Підсумовуючи, зазначу, досвід Чеської республіки є унікальним з точки зору практичної реалізації в Україні моделі інвестиційно-інноваційного зростання регіонів: діючи локально, вирішуємо глобальне. 
Виходить, і для України є безліч відкритих перспектив. Так от питання, чи буде нам надано шанс скористатися наявними можливостями?..

  
 


 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]