Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.03.2011 17:09

Колір теж торгова марка?

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

В законодавствах багатьох країн (які є членами Паризької конвенції про охорону прав промислової власності) прописана норма, що дозволяє реєструвати колір як знак для товарів чи послуг. Проте, виникає величезна кількість спорів та суперечок при практичному

В законодавствах багатьох країн (які є членами Паризької конвенції про охорону прав промислової власності) прописана норма, що дозволяє реєструвати колір як знак для товарів чи послуг. Проте, виникає величезна кількість спорів та суперечок при практичному застосуванні вказаної норми.

Хто може отримати правову охорону на колір або комбінацію кольорів як торгову марку? Чи може, приміром, компанія Coca-Cola заборонити  використання червоного кольору конкурентам щодо аналогічних продуктів на ринку? Чи може Pepsi-Cola захистити синій колір? Яке значення синього, білого і золотого кольорів карт Visa? Чи можливо монополізувати колір упаковки або конкретний колір для визначеного товару або групи товарів/послуг?

Важливість цих питань підкреслюється у світлі технологічних досягнень в області поліграфії та пакувальної промисловості, оскільки широке використання кольорового зображення і революція у поліграфічній галузі призвели до великого значення кольору в галузі реклами та пакування продукції. Експерти із маркетингу зосередилися на кольорах пакування продуктів в якості основного елементу для збільшення обсягів продажів стандартного продукту в порівнянні з іншими продуктами через нематеріальний вплив на свідомість споживача. Наприклад, досліди проведені Ангелою Райт, дослідником в галузі науки про кольори, у співпраці з компанією ОК, показало, що європейці, які піклуються про своє здоров'я, охочіше купують їжу у синій упаковці.

Питання про захист кольору як торговельної марки був піднятий в США більше двадцяти років тому, коли судова влада США надала корпорації Owens Corning дозвіл на  реєстрацію рожевого кольору в якості торгової марки. Колір використовувався як дискринтивний елемент продукції компанії – рожевого скловолокна. Додатковим аргументом для прийняття такого рішення служила 50-мільйонна рекламна компанія, під час якої використовувався персонаж відомого мультфільму „Рожева Пантера”. Крім того, зазвичай скловолокно жовтого або жовто-коричневого кольору, тобто жовтий колір не характерний для даного виду продукції. Це рішення, однак, не поклало край дискусіям щодо можливості реєстрації кольору в якості знака для товарів та послуг.

Не винятком в цьому процесі виступає і Україна. Так, зокрема, стаття 5 п.2. відзначає, що об'єктом знака можуть бути кольори та  комбінації кольорів. Проте, не до кінця зрозумілим є механізм розгляду таких заявок. Для подання заявки на реєстрацію кольору в якості знака для товарів та послуг, необхідно вказати у заяві конкретний колір або кольори, надати кольорове зображення знака у вигляді кольорового квадрата 8х8 см. або при поєднанні кольорів – розділити квадрат на рівні частини (прямокутники) та представити їх у «прапорному» вигляді. Наприклад, при реєстрації білого червоного та синього кольорів зображення буде приблизно наступним:

Проте, при такому поєднанні кольорів заклад експертизи (Укрпатент) може відмовити у реєстрації, оскільки таке поєднання кольорів може розглядатись як знак, що імітує зображення офіційного символу іноземної Держави, в даному випадку  - прапору Російської федерації. Тому, з такими речами слід бути обережними. Зареєструвати колір непросто, оскільки особа, яка подає заявку на реєстрацію, має довести, що внаслідок використання, саме цей колір вирізняє продукцію або послугу цієї особи від інших. В таких випадках, особа може надати докази експертизі, надіславши примірники упаковки продукції, де широко використані кольори. При цьому, графічні або словесні позначення можуть бути будь-які – головне довести використання кольору. Разом із тим, слід надати дані про обсяги продажу вказаних товарів, затрати на рекламу, приклади реклами, бажано у великих, принаймні регіональних, ЗМІ, що будуть свідчити про формування певного образу товару у свідомості споживача щодо певного кольору або поєднання кольорів. Окрім цього, Укрпатент може надати реєстрацію кольору в якості знака для товарів та послуг щодо конкретного продукту, а не на весь клас. Якщо бажаєте захистити колір щодо усього класу – необхідно доведення щодо кожного виду продукції. 
Із всього вищенаведеного, робимо висновок щодо можливості реєстрації кольору або сполучення кольорів в якості знака для товарів та послуг. Однак, зареєструвати колір можливо за наступних умов:

  • колір, що реєструється, є нехарактерним для певного виду продукції, упакування;

  • колір використовується компанією, як розрізняльна ознака на ринку та сформувався у свідомості споживачів;

  • тривале використання кольору у рекламі;

  • звуження витребування правової охорони кольору відносно конкретного товару або послуги. 

Заявки на реєстрацію кольорів у якості знаків для товарів та послуг є досить поодинокими в Україні, тому заклад експертизи, що розглядає такі позначення, має невеликий досвід у роботі із ними. Насправді, це означає, що заявники можуть використати цей факт собі на користь).

Коментар експерта, магістранта з інтелектуальної власності, кандидат а у технологічні брокери України, Володимира Тарасюка: Разом із тим, інколи виникає ситуація коли заявники намагаються імітувати упакування споріднених або тотожних товарів конкурентів, заявляючи інші знаки, що проходять реєстрацію та поєднання кольорів окремо. Потім роблять так званий „бренд-мікс”, тобто в даному випадку, накладають  зареєстроване словесне позначення на зареєстровану кольорову гаму, що в сукупності дає великий процес схожості із конкурентом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]