Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2017 14:24

Процесуальний закон: жити по-новому

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Судові процеси, схоже, таки кардинально видозміняться. Верховна рада проголосувала за включення законопроекту № 2077-VIII від 06.06.2017 до порядку денного. 250 голосів "ЗА". Це робить усі підстави, що таки Закон буде ухвалений. Що ж це для нас означає?

Реформа процесуальних законів "не за горами". Чергова спроба включити до порядку денного цей законопроект, здалася. 250 нардепів підтримали подання комітету та ініціацітиву Президента. У разі схвалення Закону (а все до того йде), на судові процеси чекають кардинальні зміни. Їх багато, загалом. Треба вивчати уважно. Акцентую ува гу лише на деяких аспектах: 

1. Судовий збір. ФОПи будуть платити ставки, як для фіз.осіб. ДУЖЕ зростуть ставки по апеляціям та касаціям. Аж до 200%. Натомість, якщо під час розгляду відбувається примирення сторін, повертається 50% збору. Також, є пільга за подання документів через "електронний суд". Доступ до правосуддя стане тут дешевше. 

2. Експертиза. Вводиться тотальна "змагальність" сторін. Кожна із сторін у справі зможе залучити експерта. Більш того, призначення експертизи судом можливе, якщо сторони таких експертів "не залучили", або ж клопочуть про це. Суд призначає самостійно у виключних випадках. Або ж, призначає за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо вона доведе, що не могла залучити експерта раніше, самостійно. Отож, головні баталії розгорнуться саме у суді - кожна із сторін повинна буде відстояти "свій висновок експерта". Важливо, аби вона змогла це довести. У т.ч. шляхом допиту експерта безпосередньо у засіданні. 

3. Гонорари. Заявлений розмір адвокатських може справді значним. Однак, лише інша сторона може ставити під сумнів вартість послуг. Обгрунтування і доведення невідповідності розміру гонорара покладається на неї. Судові витрати суттєво зростуть... 

4. Обов'язковіть відеоконференцій. Якщо є клопотання сторони - суд не може, а має призначити відеоконференцію. Притому, сторона може прийняти участь у засіданні не лише у одному із судів, а й вдома чи на робочому місці - аби була змога доступитися до скайпу та до мережі Інтернет. 

5. Вищий суд з інтелектуальної власності. Такий суд буде господарським, за своєю суттю. До його повноважень включається розгляд усіх справ, за позовами і фізичних, і інших осіб, з питань ІВ. Також, розгляд справ про захист від недобросовісної конкуренції. Отож, замість суб'єктного складу сторін, буде галузевий). 

Читайте більше у законопроекті. Але, схоже, зміниться дійсно багато...

Посилання на сайті ВР України: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61415 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]