Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2012 13:08

Плюси та мінуси інвестиційного клімату в Україні оцінили

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Протягом жовтня - листопада 2012 року Держінвестпроектом було проведено опитування інвесторів, що здійснюють свою діяльність в Україні.

Відверто кажучи, мене вразили результати опитування та, власне, і сам підхід до його проведення. Отримано "дуже цікаві" висновки щодо "певних позитивних аспектів" діяльності інвесторів в Україні. Стало "справжнім відкриттям", що найбільше іноземні компанії в Україні цінують дешевизну праці та високий потенціал з перспективністю росту ринку (у чому, власне, потенціал і перспективність історія "умалчіваєт"). 
Серед інших "переваг" України відзначались:
-зручне географічне та логістичне розташування України (як бачите, як у у всій східній Європі: прибалти, поляки, чехи, словаки, угорці, румуни, молдавани, болгари, білоруси думають так само);
-наявність доступу до сировини (особливо їм "зручно" отримувати різноманітні спеціальні дозволи від Кабміну (чого немає давно у наших економічно розвинутих сусідів), - тобто, повне протиріччя до найбільших проблем інвесторів. То того ж, "купивши" доступ до ресурсних баз, ці "інвестори" будуть виснажувати нашу країну, як сировинний придаток);
-підтримка з боку національних та регіональних органів влади, - ну, панове ,це узагалі смішить. Про яку підтримку і кого йде мова??? Див.найбільші проблеми (ними ж сформовані): тиск податкової; перевірки; конфліктні земельні питання; нормативно-правове регулювання; проблеми з митницею... Це що, не питання підтримки національної та регіональної влади??

Найкращу підтримку влада надає обраним компаніям з Офшорних зон, власники яких самі вирішують, як влада буде себе поводити та чому сприяти. 
Отож, шановні надавачі сервісних послуг іноземним інвесторам, досить цинізму та демагогії! І, до речі, запитання інвесторам у опитувальнику сформовані дещо маніпулятивно: оберіть, ніби, одне з трьох - положення країни, збіднілий робочий клас чи "сприяння" органів влади. Звісно, щось та й оберуть... правила ж гри такі!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]