Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2024 12:15

Накладна заблокована і 365 днів на подачу пояснень минуло

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Які наслідки та варіанти для платників податків. Знову сподівання на суди.

Відразу слід зазначити, що це не юридична консультація, а лише чергова спроба знайти логіку для платника податків аби захиститися.

Отож, склали податкову накладну, її реєстрацію зупинили, з тих чи інших причин платник податків не встиг скористатися своїм правом на подачу письмових пояснень протягом 365 днів.

Господарська операція реальна. По суті, немає що оскаржувати і з чим йти до суду, окрім як бездіяльності.

Наслідки:

1. Штрафи згідно зі ст. 120-1 ПКУ саме за відсутність реєстрації. Позиція податкової згідно із ЗІР – якщо податкова зупинила реєстрацію податкової накладної, а господарська операція була реальною, то під час перевірки нараховується штраф – для початку 50%.

2. Контрагент хоч і втратить податковий кредит, проте матиме хороші шанси стягнути цей втрачений ПДВ через суд.

Які варіанти теоретично існують (без оцінки правомірності, адекватності):

1. «Здвоїти» податкову накладну, сподіваючись, що її реєстрацію не зупинять. Якщо пройде реєстрація, відкоригувати звітність з ПДВ. Якщо і її заблокують, то складеться патова ситуація, коли строк в 365 днів уже технічно минув, і неможливо буде подати письмові пояснення на розблокування.

2. Йти оскаржувати (досудовому, судовому порядку). Якщо по Порядку № 520, до березня 2023 року існувала норма, згідно з якою, якщо не подали пояснення, то комісія приймає рішення про відмову в реєстрації, після березня 2023 року цю норму виклали в іншій редакції, тому «вікно можливостей» стало «щілиною можливостей». Важко прогнозувати як прийматимуть рішення суди, у будь-якому разі аргументи для платника податків є.

3. Звісно, можна повернути кошти/товар (тобто «першу подію» якимось чином зробити «другою») йти через коригування, реєстрацію нової податкової накладної.

4. Чекати податкову перевірку і вже оскаржувати її наслідки, однак при цьому розуміти, що контрагент без податкового кредиту і чекати не буде.

5. Інші варіанти, з огляду на документи/ситуацію, зокрема, закривати бізнес узагалі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]