Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2023 10:03

Притча про 4 копійки

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Коли податкова не бажає відпускати платників податків просто так. Як з переплати з єдиного податку зробити недоплату та ще й пеню нарахувати: поради від податкової

Колись в одній країні, де тривала повномасштабна війна, маленьких підприємців першої групи звільнили від сплати єдиного податку. Таке «щастя» тривало майже весь 2022 рік та 2023 рік. 

Потім один ФОПчик вирішив припинити свою діяльність. У червні 2023 року подав реєстратору всі потрібні документи, а до ненажерливої податкової - декларацію. 

Станом на момент припинення у цього підприємчика була переплата з єдиного податку в розмірі 17,70 грн. 

Однак однієї літньої днини ФОПчик зайшов перевірити стан розрахунків з податковою та побачене його просто вразило: податковий трутень шляхом складних математичних розрахунків з курсу фундаментальної фізики переплату в 17,70 грн. перетворив в недоплату в розмірі 2,60 грн.!  

«Боржник» не здався та звернуся із запитом до місцевої податкової про те звідки міг з’явитися борг перед державою, коли підприємець упродовж 2022-2023 згідно із законом був звільнений від сплати єдиного податку. На що донецька податкова відповіла, що не має технічних можливостей виправити ситуацію в особистому кабінеті. 

Непоступливий колишній ФОПчик пішов вище - написав до ДПС України, яка, своєю чергою, спустила вказівку донецькій податковій знайти технічні можливості. І відбулося диво! 

В особистому кабінеті платника знову красувалася переплата в 17,70 грн., правда, недовго, наступного дня 17,70 зменшилося на 4 копійки до 17,66 грн., бо, бачте, місцева податкова не хотіла відпускати платника податків без проблем, тому на недоплату, яку сама ж скасувала мовчки нарахувала пеню в 4 копійки! 

ФОПчик довго не переймався і знову написав «чарівного» листа-побажання, в якому описав, що волів би перетворити податкову в гарбуза. І сталося друге диво. Наступного дня інформація відновилася і тепер око ФОПчика тішить переплата в 17,70 грн. 

Чи буде далі?  Невідомо. Але підступна та вигадлива податкова може утнути новий вибрик.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]