Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2024 19:12

Ті ж яйця, але у профіль?

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Керівництво Міноборони лобіює нових постачальників харчів для армії

Міністерство оборони оголосило про залучення великих роздрібних мереж до організації харчування ЗСУ. Саме під великих гравців з великими грошима виписані нові умови вже оголошених мільярдних тендерів. Виникає відчуття створення привілеїв для «своїх», що може поставити під загрозу ефективні закупівлі продуктів харчування.

Днями Міністерство оборони України та Державний оператор тилу влаштували презентацію нової архітектури закупівель харчів для армії, яка має стартувати з 1 квітня 2024 року. Розпочинати у День дурня – дуже символічно.

Цю зустріч, згідно з офіційною інформацією Міноборони, провели кілька заступників міністра та гендиректор ДОТ Арсен Жумаділов, а запрошені на неї були представники 12 роздрібних мереж.

“Головна задача запропонованої моделі - залучити чесний бізнес до безперервного та якісного харчування бійців. Постачання від мереж - один із елементів нової архітектури, яка також включає поставки напряму від виробників та залучення професійних логістичних партнерів”, - йдеться у повідомленні прес-служби МО.

«Нам потрібен однаковий стандарт якості. Від Ужгорода до Купʼянська, від Чернігова до Херсона. Мережі супермаркетів можуть його забезпечити, бо вони розбудували свої компанії на конкурентному ринку, шукаючи рішення, підбираючи найкращі інструменти, будуючи стратегії, – зазначив заступник міністра Дмитро Кліменков. – Тому для Міноборони важливо залучити роздрібні мережі до поставок харчування для ЗСУ. Ми відкриті до співпраці з рітейлерами як локального, так і національного рівня».

Арсен Жумаділов, у свою чергу, наголосив, що «ДОТ працює над тим, щоб статус постачальника для ЗСУ нарешті став предметом гордості для чесного бізнесу”.

Чесно кажучи, коли чиновники беруться визначати чистих та нечистих, вибачте, чесних та нечесних, то закладають у такий спосіб основу для корупції. Поки що ми бачимо, як на фоні скандалів за участю минулого керівництва МО навколо “яєць по 17 гривень”, команда Умерова вчиняє акт неприхованого лобізму. Звісно, з огляду на прагнення економити державні кошти та зробити все за світовими стандартами.

Бачимо спробу розчистити ринок постачань харчів для ЗСУ під певних гравців, просто викинувши з нього потенційних конкурентів. Це з одного боку. А з другого боку, дії чиновників здатні взагалі зруйнувати існуючу систему, яка щоденно забезпечує харчуванням українських захисників.

Кому вигідно?

Власне, тендер на закупівлю харчів для ЗСУ Міноборони вже оголосило. І його вартість одразу більше ніж 3 мільярди гривень. Якщо раніше такі закупівлі були розбиті на частини, які може “потягнути” малий і середній бізнес на місцях, то зараз одразу передбачається участь “потужного та авторитетного гравця”.

Дуже показово, що умови закупівлі  відверто дискримінують одних учасників по відношенню до інших.

Наприклад, встановлено кваліфікаційний критерій: наявність в учасника не менше 25 приміщень, складських приміщень або комплексів в одному “кластері”. “Кластер” - це географічно близькі області, які зазначаються в оголошенні про закупівлю. В даному випадку - Харківська, Донецька, Сумська, Луганська та Полтавська області.

Наявність 25 об’єктів в “кластері” може дозволити собі лише дуже великий гравець ринку. Інші потенційні учасники, які мають, наприклад, по одному складському приміщенню у кожній області, або ж одне або два приміщення, навіть площею у кілька квадратних кілометрів не можуть запропонувати свої послуги за замовчуванням.

Також учасник майбутньої закупівлі має підтвердити наявність 50 одиниць вантажного автотранспорту, що здійснюють перевезення вантажу, з яких мінімум 50%  – рефрижератори для перевезення замороженої або охолодженої продукції. Якщо у вас є 20 одиниць транспорту - ви за бортом.

Наступний кваліфікаційний критерій дає можливість запідозрити, під кого Рустем Умєров та Арсен Жумаділов прописують майбутні мільярдні закупівлі для армії.

Потенційний учасник має підтвердити спроможність оперувати та обробляти обсяги номенклатурних позицій продуктів харчування. Це має бути підтверджене шляхом надання витягу з облікової системи, який містить не менше 400 різних номенклатурних позицій (за виключенням підакцизних товарів та побутової хімії). Більше того, це мають бути витяги з різних складів у різних регіонах.

В перекладі на людську мову - взяти участь у цих закупівлях можуть лише ті, хто має розгалужену торгівельну мережу та щоденно здійснює роздрібний продаж продуктів харчування. Чи багато таких компаній в Україні?

Крім того, учасник має надати документальне підтвердження використання касових апаратів не менш як на 50% заявлених ним об'єктів. При чому, шляхом надання даних для пошуку на сайті Державної податкової служби України щодо зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).

А тепер найцікавіше. Раніше, згідно з вимогами до закупівель, при порушенні умов Договору щодо термінів поставки, або поставки не в повному обсязі замовленої продукції, постачальник сплачував штраф у розмірі 100% від вартості недопоставленого або несвоєчасно поставленого товару.

Станом на сьогодні у разі порушення строку поставки, постачальник сплачує лише пеню у розмірі 0,1 відсотка від ціни товару, строк поставки якого порушено, за кожний день прострочення. А за порушення строку поставки Товару понад 10 календарних днів додатково сплачується штраф у розмірі 7 відсотків від ціни товару.

І, згідно з новими умовами, зростає найголовніше - заробіток майбутнього постачальника. Якщо раніше “послуга з організації харчування одного військовослужбовця” коштувала 107 гривень на день, то тепер - 137 гривень.

Отже, що ми вже отримали? Замість розширення кола потенційних учасників – звуження до клубу обраних. 2-3 учасники замість 10-15. Замість зниження ціни – підвищення. Треба розуміти ціну питання: 30 гривень зростання ціни на одному військовослужбовці – це 30 мільйонів гривень на день з огляду на чисельний склад ЗСУ.  Кому і за що підуть ці гроші і скільки на них можна було б купити дронів чи військового спорядження – риторичні питання. Якщо переведення системи закупівельна на Prozorro під тиском Громадської Антикорупційної Ради МОУ і особисто волонтерки Дани Ярової призвів до зниження цін, то чого має призвести ця «реформа»?

Дивний збіг обставин

Фактично команда Умєрова і Жумаділова викидає з ринку всіх тих, хто забезпечував харчування наших воїнів раніше, в тому числі в часи великої війни. Фактично всіх тих, хто має відповідний досвід, можливості та налагоджені ланцюжки поставок, які вже успішно працюють.

Марно сперечатися з тим, що закупівлі Міноборони, в тому числі харчів для ЗСУ, були предметом і корупційного заробітку. Численні скандали та навіть офіційні підозри і звинувачення від правоохоронних органів це науково доводять.

Втім, це як з мобілізацією. Чи брали хабарі “старі воєнкоми”? Безумовно. Чи допомогло проводити мобілізацію їхнє одночасне масове звільнення? Ні. Тому що система колективного покарання не працює в принципі, а кожен корупційний випадок має бути розслідуваний окремо.

Міноборони виписує умови під нові мільярдні тендери під цілком конкретних учасників, ламаючи всю існуючу систему поставок. Чи доречно це робити взагалі у настільки важкі, в тому числі з військової точки зору, часи? Сумнівно. А от припущення у тому, що великі гравці ринку рітейлу могли запропонувати деяким чиновникам солодкі відкати будуть цілком виправдані.

Великі торговельні мережі, інтереси яких так затято почало лобіювати керівництво Міноборони, можуть просто зірвати всю логістику поставок у ЗСУ. Навіть не через свідому диверсію, а через банальну відсутність досвіду. На радість російським окупантам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]