Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2023 12:44

Договір оренди автомобіля між ФОП

Адвокат, практика в галузі корпоративного, господарського, адміністративного, земельного, трудового, сімейного та кримінального права

Цивільний кодекс України визначає, що для певних договірних відносин законодавство може вимагати нотаріального посвідчення договору.

Наприклад, частиною 2 статті 799 ЦК України для договору найму транспортного засобу за участю фізичної особи встановлену нотаріальну форму. 

Конституція України передбачає, що кожна фізична особа має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Це право закріплено й у ЦК України: право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. 

Фізична особа, яка бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого вона набула з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки - підприємця. При цьому правовий статус ФОП сам по собі не впливає на будь-які правомочності фізичної особи, зумовлені її цивільною право- і дієздатністю, та не обмежує їх. 

Отже, з моменту державної реєстрації ФОП фізична особа фактично перебуває у двох правових статусах - як фізична особа, та як ФОП. 

Проте, в господарському законодавстві юридична особа та ФОП охоплюються спільним поняттям «суб`єкт господарювання». 

Відповідно до статті Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відтак підприємець - це юридичний статус фізичної особи, який засвідчує право цієї особи на заняття самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. 

Для вирішення питання, чи підлягає договір найму (оренди) транспортного засобу, стороною якого є ФОП, нотаріальному посвідченню, необхідним є встановлення правового статусу фізичної особи у цих правовідносинах - чи діє вона у власних інтересах, чи як суб`єкт господарювання, який орендує транспортний засіб з метою його використання у своїй господарській діяльності. 

У Постанові від 14.06.2023 року по справі № 125/1216/20 Велика Палата Верховного Суду проаналізувала фактичні обставини, за якими було підтверджено, що договір оренди транспортного засобу укладено ФОП ОСОБА_1 та ФОП ОСОБА_2 з метою використання орендарем транспортного засобу саме у своїй підприємницькій діяльності з метою отримання прибутку, що сторонами не оспорювалось і у зв’язку з цим Велика Палата зробила висновок, що оскільки в цих договірних правовідносинах сторона не діяла як фізична особа, а тому були відсутні підстави для нотаріального посвідчення такого договору оренди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]