Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2022 15:58

Страта чи вбивство – чому слова важливі?

Адвокат

Пояснюється чому не варто вживати слово страта в контексті заподіяння смерті російськими військовими, наводитися визначення слова страта.

У матеріалах засобів масової інформації часто можна зустріти вживання слів «окупанти стратили», «росіяни стратили» тощо. Цей юридичний термін «страта», «стратити» вживається деякими людьми для позначення заподіяння смерті – але це не є тотожним!

Якщо подивитися на словникове визначення слова «страта», то стає зрозумілим, що це не просто позбавлення життя, а міра покарання. Безумовно, якщо ми говоримо про покарання, то ми маємо на увазі, що було вчинено певний протиправний вчинок (злочин), і від імені всього суспільства компетентний орган прийняв рішення про страту злочинця. Також, говорячи про таке рішення, ми вважаємо, що воно не просто легальне, але і легітимне (підтримується людьми).

Якщо ми говоримо про те, що окупанти стратили когось, то ми цим самим підкреслюємо, що особу «страчено» у покарання за якийсь злочин (а не просто тому, що росіяни – окупанти та воєнні злочинці), таке рішення було прийнято від імені місцевої громади і є легітимним, і таке рішення було прийнято відповідальною і уповноваженою особою, яка входить до місцевої ієрархії політичної та державної влади.

У нашій мові та юридичному словнику є слово «убивство» - це заподіяння смерті, яке може бути умисним чи необережним. Кримінальний кодекс України містить різні склади злочину «убивство» - групою осіб, на замовлення, умисне, з необережності тощо – і всі ці злочини є страшними вчинками проти життя людини. Кажучи про вбивство, ми не вважаємо, що це «всього-на всього», не страшне діяння, і тому для позначення вбивства росіянами треба застосовувати якесь нове слово.

Попри те, що слово «вбивство» відносно росіян ніяк не відрізняється від побутового «вбивства» в мирні часи, чи будь-якого вбивства на замовлення, вживати для підсилення слово «страта» не варто, бо ми цим наче підносимо загарбників вище рівня звичайних злочинців, якими вони і є. Вони хочуть, аби їх сприймали за політичну та військову, державну владу – але чи заслуговують вони на таке визнання, якщо вони є просто майбутньою купою перегною на нашій українській землі?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]