Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2024 12:21

Перспективи ринку сектору центрів обробки даних на 2024 рік

Менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

Оскільки світ адаптується до цифрової трансформації майже кожного аспекту повсякденного життя, сектор центрів обробки даних, який відіграє важливу роль у цифровізації, постійно розвивається.

Швидка еволюція ринків дата-центрів і зміни в їх архітектурі та дизайні означають, що на початку нового року галузь проходить через складний лабіринт викликів і можливостей, які обіцяють змінити її траєкторію розвитку.

Насправді можна сказати, що галузь ЦОД переживає власний трансформаційний шлях, який передбачає використання передових технологій для оптимізації операцій, раціоналізації розподілу ресурсів і вдосконалення протоколів безпеки. Від підвищення стійкості та енергоефективності до одночасного управління швидким зростанням попиту – ефективного виконання більшого обсягу роботи з меншими витратами – і до дотримання нормативних змін, можна з упевненістю сказати, що події 2024 року в секторі будуть далекі від звичайного ведення бізнесу.

Фактори, що впливають на зростання

На зростання ринку центрів обробки даних впливають кілька факторів. Серед них: постійний розвиток галузей, що потребують великих обсягів даних, який прискорюється завдяки широкому впровадженню хмарних технологій в усьому світі. Інноваційні технології Інтернету речей (IoT) та штучного інтелекту (ШІ) є ще одним важливим фактором.

ШІ та інші цифрові рішення відіграють все більш важливу роль в управлінні життєвим циклом дата-центрів. Вони не лише відстежують поточний стан центру обробки даних, але й надають глибокі оперативні дані та виконують прогнозний аналіз, що дозволяє операторам ЦОД керувати продуктивністю та створювати плани на майбутнє.

Але ці можливості також становлять певний виклик. Значна частина програмного забезпечення ШІ навчається на величезних обсягах даних, тому поява таких технологій, як ШІ, призвела до сплеску попиту на обчислювальні потужності. Згідно з дослідженням TIRIAS Research, потреби в даних додатків генеративного ШІ, таких як ChatGPT, можуть призвести до 50-кратного збільшення кількості робочих навантажень, що обробляються в усьому світі до 2028 року. Таке зростання попиту, поряд з постійним розвитком технологій, може призвести до зміни вимог замовників до дизайну та архітектури центрів обробки даних. Це, своєю чергою, може призвести до потреби в нових рішеннях. Як мінімум, оператори ЦОД зіткнуться з нагальною потребою у збільшенні площі ЦОД і підвищенні щільності. Їм необхідно знайти гнучкі та ефективні засоби для задоволення зростальних потреб в електроживленні. 

Для швидкого підвищення доступності вже з'являється одна з відповідей на цей виклик – модульне будівництво. Модульний ЦОД – це портативний метод розгортання потужностей дата-центру, який можна розмістити будь-де, тож очікується, що ця тенденція актуалізується у 2024 році. Модульні ЦОД зазвичай складаються зі стандартизованих компонентів, які можна додавати, інтегрувати або модернізувати в чинний ЦОД або об'єднувати в систему модулів.

Обмеження потужностей

У багатьох країнах наразі діють обмеження на додавання нових великих навантажень до мережі. Дозвіл на будівництво або розширення стає дедалі важче отримати, що викликає питання про те, де розташовуються кластери центрів обробки даних. Досі традиційними центрами розташування дата-центрів були такі великі міста, як Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж і Дублін. Це пов'язано або з наявністю штаб-квартир компаній, або з природними економічними перевагами, що випливають з надійного телекомунікаційного зв'язку та ідеальної демографічної ситуації з клієнтами. Однак спостерігається тенденція до відходу від цих традиційних центрів і створення дата-центрів у менших містах інших країн, де нестача електроенергії може бути меншою проблемою, а відповідні дозволи отримати легше. Недоліком цього, звичайно, є потенційна нестача кваліфікованих працівників. Проте очікується, що ця тенденція розвиватиметься у 2024 році, оскільки міста, менш відомі своїми кластерами дата-центрів, Варшава, Відень, Стамбул, Найробі, Лагос і Дубай, з'являться на горизонті, щоб уникнути обмежень на електроенергію.

Виклик для сталого розвитку

Оскільки центри обробки даних займають центральне місце майже в усьому, що ми робимо, громадськість неминуче дізнається про їхню присутність і вимоги до енергоспоживання, а разом з цим і про відповідальність за навколишнє середовище. Дата-центри є основою цифрового світу, а отже, впливають на те, як суспільство скорочує викиди в атмосферу для боротьби зі зміною клімату. У 2024 році досягнення цілей сталого розвитку залишатиметься важливим, а галузь центрів обробки даних перебуватиме під пильною увагою таких регуляторів, як Європейський Союз (ЄС) і Комісія США з цінних паперів і бірж, щоб забезпечити прогрес. 

Балансування між зростанням і стійкістю, безсумнівно, буде складним завданням, але в міру руху галузі до більш стійкого майбутнього, центри обробки даних повинні будуть впроваджувати інноваційні стратегії, щоб мінімізувати свій загальний вплив на навколишнє середовище. Цей імператив узгоджується з ширшим прагненням до цілісного підходу до продуктивності системи, який визнає взаємозв'язок між технологічними досягненнями й впливом на навколишнє середовище. Енергоефективність відіграватиме значну роль. Досягнення більшого, з тією ж кількістю енергії або з меншими витратами, буде постійною темою протягом наступного року та в майбутньому.

Усе більше уваги приділятиметься розв’язанню питань, що відносяться до так званих "Викиди зі сферою охоплення 3" відповідно до Протоколу про парникові гази, який є найбільш поширеним стандартом для обліку вуглецю. Наразі більша частина ринку зосереджена на відповідальності за Сферами 1 і 2, які включають, ефективність використання вуглецю, ефективність використання електроенергії, ефективність використання води. Сфера 3, однак, передбачає розгляд центру обробки даних з точки зору загального життєвого циклу з точки зору стійкості, зміщуючи акцент з метрик на продуктивність всієї системи. Цифрові технології стануть ключовим методом вимірювання та управління цією продуктивністю за допомогою програмного забезпечення, яке враховує доступність, масштабованість, гнучкість та комерційна ефективність для найбільш ретельної та детальної звітності зі сталого розвитку.

Важливо, що ця підвищена обізнаність підштовхує сектор до впровадження екологічно чистих практик. Очікується, що на перший план вийдуть заміна дизельних генераторів, акумуляторні системи зберігання енергії, локальна генерація, вдосконалене охолодження та інші технології. Частиною цього буде пошук відновлюваних джерел енергії для заміни або збільшення наявного постачання, а також вивчення можливостей впровадження або збільшення виробництва електроенергії на місці за допомогою таких активів, як сонячні батареї та вітрогенератори. Також буде приділено більше уваги тому, як центри обробки даних можуть працювати в тандемі з електромережею. Ми всі, швидше за все, продовжимо чути більше про мережеві інтерактивні центри обробки даних у 2024 році, і оператори ЦОД, безсумнівно, захочуть дізнатися більше про цей варіант, який не тільки допомагає декарбонізувати мережу, але й сприяє досягненню їхніх власних цілей сталого розвитку.

Регуляторний тиск

Не дивно, що галузь центрів обробки даних привернула увагу регуляторних органів, відповідальних за досягнення мети Організації Об'єднаних Націй щодо вуглецевої нейтральності до 2050 року. 

Переглянута Директива з енергоефективності, опублікована у вересні 2023 року, зобов'язує держави-члени ЄС контролювати енергоефективність центрів обробки даних і заявляє, що база даних на рівні ЄС буде збирати й публікувати інформацію, що стосується енергоефективності та водного сліду центрів обробки даних. Насправді Європейська комісія замовила дослідження енергоефективності та екологічності центрів обробки даних, а це означає, що галузь ЦОД повинна бути готова до того, що політики та регулювальні органи займуть набагато жорсткішу позицію щодо екологічної цілісності. Меседж для галузі має полягати в тому, що краще діяти зараз, в очікуванні більш жорстких правил, ніж реагувати на них пізніше. Якщо промисловість візьме відповідальність у свої руки, це піде їй на користь, безумовно, з точки зору репутації й, можливо, у фінансовому плані, оскільки скорочення споживання енергії та води, ймовірно, заощадить гроші в довгостроковій перспективі, навіть якщо врахувати витрати на вдосконалення.

Світле майбутнє

Побудова надійної цифрової стратегії може здатися складним завданням, але в сьогоднішніх умовах для центрів обробки даних абсолютно необхідно розвиватися відповідно до всіх тенденцій, про які йшлося в цій статті. Оскільки зростальний попит на обчислювальну техніку зумовлює потребу у швидкості та оптимізації операцій, дуже важливо забезпечити ефективне управління середовищем даних. 

Цифрова трансформація впливає на кожну сферу життя, і спосіб ведення бізнесу змінюється. Очевидно, що діджиталізація позитивно впливає на індустрію дата-центрів, а штучний інтелект може допомогти галузі стати більш прогнозованою, а не просто реактивною. Майбутнє для сектора ЦОД у 2024 році є перспективним. Безумовно, воно буде характеризуватися динамічною взаємодією технологічних досягнень, імперативів сталого розвитку та невпинним прагненням до операційної досконалості, але дата-центри мають можливості для відповідального та сталого розвитку, щоб стати справжніми центрами цифрових інновацій – це нова траєкторія розвитку для галузі та для всіх нас.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]