Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2018 14:07

"Як не проґавити свою компанію або про захист бізнесу"

Керівник юридичної компанії "Nota bene.Legal group"

В умовах сьогодення, з активним розвитком підприємства та підприємців прямо пропорційно зростає і кількість випадків недружнього поглинання підприємств або, так зване, рейдерство.

 Проаналізувавши практику, як свою, так і колег, приходжу до висновку, що підприємець, бізнесмен повинен, просто зобов'язаний, сумлінно поставитись до багатьох питань ще до створення бізнесу.

 По-перше, треба сто раз подумати з ким бізнес починати, тобто, кого обрати у партнери. Партнер по бізнесу - це як чоловік чи дружина: має бути надійний, чесний та не зрадити у самий незручний момент. От на цьому етапі і треба подумати про "шлюбний контракт"- таку собі м'яку соломку на всяк випадок. Згадую анекдот на цю тему про те, як двоє добрих друзів створили бізнес 50/50, не укладаючи відповідних документів, домовились чесно розподіляти прибуток і відповідальність, звісно, теж. Судяться вже 10 років. І за прибуток, і за борги. Так от, у більшості випадків рейдерять свої ж перевірені співзасновники, друзі, найближчі, хто знає усі вашу "подноготну".


 По-друге, установчі документи. Напевно, вже всі знають, що Статут - це не лише формальність для держреєстратора чи нотаріуса, а ще й потужний інструмент для захисту своїх прав та грошей. Тому, коли готуються документи для нового підприємства, треба сто раз все продумати і перевірити, а краще звернутись до фахівців, які добре знають практику в таких справах.

 Третє -керівник. Тобто особа, яка буде підписувати документи фінансового характеру та й усі інші. Продумайте, якими повноваженнями ви наділите цю людину, і особливо як ви обмежите його права.


 Далі - ще деякі важливі лайфхаки для Вашого підприємства:

1. Внесіть до Статуту виключний перелік нотаріусів, які можуть вчиняти дії та вносити зміни щодо вашого підприємства.
2. Доцільно зробити дружнє обтяження корпоративних прав та майна, яке планується внести на баланс підприємства (наприклад член сім'і).
3. Внесіть до Статуту дані щодо виключного кола осіб, які мають право подавати документи щодо внесення змін у статутні документи.
4. Внесіть до Статуту фото печатки підприємства і підпису уповноважених осіб.

NB! З урахуванням знищеної правоохоронної системи, вірогідність того, що працівники правоохоронних органів  в один момент, заради Вас, усе кинуть і кинуться спасати Ваше майно - мінімальна. Хоча саме вони повинні провести невідкладні обшуки у реєстратора чи нотаріуса, який за підробленими документи здійснив перереєстрацію, з метою збереження майна накласти на нього арешт, арештувати корпоративні права,вилучити з банку підроблені картки підписів тощо. Дій досить багато.

Зрозуміло, що юрист чи адвокат один також всього цього не зробить, але, як мінімум, знає існуючі алгоритми першочергових дій,які дозволять вибудувати оборону підприємства та виграють Вам трохи часу продумати кроки для оборони, звернутись у відповідні органи,підготувати заяви тощо. Та у законний спосіб вплинути на правоохоронні органи.

Далі буде...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]