Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2023 09:40

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Аналітик Transparency International Ukraine

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили у 2022 році.

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

Цієї зими популярності набули не лише генератори й павербанки, що допомагають пережити дефіцит світла. Попит зріс і на буржуйки — металеві печі для обігріву та приготування їжі, які були популярні у першій половині ХХ століття.

Зараз особливо помічними вони стають на позиціях ЗСУ та у прифронтових областях, де в окремих населених пунктах світла і тепла може не бути місяцями.

За нашими підрахунками, у 2022 році замовники купили мінімум 13,5 тисячі буржуйок на 96 млн грн. Як і на комерційному ринку, у Prozorro попит на них зріс у вересні-жовтні. Тоді купували майже по 700 пічок щомісяця, що в 4 рази більше, ніж у серпні. Понад 89% буржуйок придбали в листопаді та грудні —  6,6 та 5,3 тисячі штук відповідно. 

У середньому буржуйка на Prozorro коштує 7 тисяч грн. Ціна залежить від розміру, матеріалу та додаткових деталей: наявності димоходу, варильної поверхні. Найдешевші буржуйки, які купили в Prozorro, коштували 2,5 тисячі грн, найдорожчі – 22 тисячі грн.

Закупівлі буржуйок у регіонах

Згідно з публічними даними, лідерство за такими закупівлями тримає Дніпропетровська область, на яку припадає ¼ від загальної кількості буржуйок на Prozorro (3,3 тисячі). Тут закупилися на 38 млн грн. 

Обласне комунальне підприємство «БУДКОМПЛЕКТ» та Управління цивільного захисту Дніпропетровської ОДА придбали пічки з варильними поверхнями та комплектом димохідних труб по 14,9 тисячі грн за штуку. «БУДКОМПЛЕКТ» купив 1,2 тисячі буржуйок за 17,9 млн грн, Управління цивільного захисту – 1 тисячу за 14,9 млн грн. Контракти за результатами тендеру уклали з ТОВ «МЕТАЛ ВОРК», яке і виготовляє ці буржуйки. Такі пічки забезпечують обігрів площі до 40 кв. м. 


На другому місці  Донецька область, де придбали 2,4 тисячі пічок на 12,8 млн грн. Найбільше замовлення було в КП «Бахмутська житлова управляюча компанія», яке за одним договором закупило 985 пічок, за іншим  840. Буржуйки коштували по 5,5 тисячі грн, вони обладнані поверхнею для приготування їжі. Контракт уклали з ФОП Кисіль І. О.

У коментарі Вільному радіо прессекретарка Бахмутської міської ради Наталя Кисиличина розповіла, що ці пічки безплатно видаватимуть жителям приватного сектору та ставитимуть в укриттях.

Ще по 100 буржуйок придбали Управління житлово-комунального господарства Слов’янської міської військово-цивільної  адміністрації та Дружківська міська військова адміністрація

На третьому місці — Київщина з 1,8 тисяч буржуйок на 8,5 млн грн. Значну частину з них централізовано придбало АТ «УКРПОШТА» — 722 буржуйки по 2,9 тисячі грн за штуку. Договір за результатами торгів уклали з ФОП Ситнік В. В. Пічка забезпечує обігрів приміщення понад 40 кв. м.

Виконавчий комітет Славутицької міськради придбав 150 буржуйок Stalpro по 4,4 тисячі грн. Пічки Stalpro обігрівають приміщення до 25 кв. м, мають поверхню для приготування їжі. 

КП «КИЇВПАСТРАНС» закупив 16 польських чавунних буржуйок по 17,7 тисячі грн. Договір підписали напряму з ТОВ «СОЮЗ І К».

Гостомельська селищна військова адміністрація закупила 25 буржуйок HIMARS 1 по 7,5 тисячі грн. 

І четверту сходинку посіла Харківщина з результатом 1,4 тисячі пічок на 9,9 млн грн. Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА придбав 1 тисячу буржуйок за 6 млн грн. Закупівлю провели поза Prozorro, тому не можна встановити, які саме пічки купили. 

КП «ЖИЛКОМСЕРВІС» придбало 70 буржуйок в комплекті з димовими трубами. Ціна такого комплекту — 16 тисяч грн. Прямий договір уклали з ФОП Гутник Л.В.

Чугуївська міська рада Харківської області закупила 92 пічок за 998 тисяч грн. 

У решті областей кількість придбаних буржуйок не перевищувала 900 штук. 

Тож більшість таких пічок придбали області, що розташовані в прифронтових регіонах, та Київщина, яка була тимчасово окупована. 

Крім готових буржуйок, державні структури закуповують комплектуючі для їх виробництва (метал, завіси, димоходи, кріплення) і самостійно виготовляють такі пічки. 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]