Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2022 17:04

Рахунок в WISE для ФОП. Юридичні аспекти

Адвокат, юрист в практиці нерухомості та будівництва

Які ризики відкриття та зарахування коштів фізичною особою-підриємцем на рахунок в WISE

Скасування обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи банку могли продавати іноземну валюту клієнтам, змусило багатьох осіб, насамперед працівників в ІТ сфері, які працюють як фізичні особи-підприємці (надалі – ФОП) на спрощеній системі оподаткування, задуматись над можливостями звести до мінімуму втрати під час здійснення обміну валюти на гривню.  

Одним з таких варіантів поширено розглядали можливість використання платіжної системи WISE, зокрема через відкриття бізнес рахунків в зазначеній системі та отримання коштів від іноземної компанії за надання послуг. 

Втім, хотілося б зосередити увагу на наступні ризики, пов’язані з використанням такого рахунку ФОП, що зумовлено особливостями українського законодавства. 

Слід розуміти, що надання послуг іноземній компанії-нерезиденту ФОПом (резидентом України) варто розцінювати як здійснення зовнішньоекономічної діяльності (надалі – ЗЕД).

Відповідно до п. 16 «Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті», затвердженого Постановою Правління НБУ № 5 від 02.01.2019 (посилання тут) (надалі Положення 5), «розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках». 

В свою чергу, відповідно до умов Положення 5, термін «банк» вживається у визначенні ЗУ «Про банки та банківську діяльність» (посилання тут). 


Відповідно – «банк - 
юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги». В свою чергу, зазначений закон містить відповідні визначення «банківська ліцензія», «Держаний реєстр банків», «видача банківських ліцензій», які також слід використовувати для визначення «банку» в контексті зазначеного вище закону однак важливим є те, що сам WISE заявляє, що вони не є банком, а є, як зазначено на офіційному сайті, «регулируемым финансовым учреждением» (в англійській редакції відповідної сторінки – e-money institution”) -   відповідна сторінка тут

В свою чергу – перелік діючих ліцензій WISE тут. В контексті Європейської Економічної Зони,  як це зазначено на відповідній сторінці, WISE – це «платіжна установа». В Україні також віднедавна ввели відповідний термін – «платіжна установа»Відповідний Закон прийнятий, як анонсувалося для врегулювання ринку крипто-валюти та електронних грошей. Хоча слід відмітити, що зазначений закон вводиться в дію через 12 місяців, та й все одно не ототожнює поняття «банк» та «платіжна установа».  

Таким чином, отримання коштів від нерезидента на рахунок ФОП в WISE (в тому числі й бізнес акаунт) може бути розцінене як порушення умов діючого законодавства (зокрема порушення правил, визначених НБУ – відповідний пункт положення НБУ зазначено вище), оскільки  WISE не підпадає під визначення «банку», що передбачене в ЗУ «Про банки та банківську діяльність». 

В свою чергу, ризики, пов’язані з отриманням ФОПом коштів за ЗЕД-контрактом через WISE можуть матеріалізуватися в наступні варіанти (залежно від того як розцінить отриманий дохід податкове інспекція та як кваліфікує відповідне порушення), зокрема: порушення умов здійснення розрахунків для платника Єдиного податку (п. 291.6 ПКУ) – відповідно необхідно застосувати ставку податку – 15 % + втрата статусу платника ЄП. Як альтернативний варіант, отримані кошти можуть також бути розцінені як дохід фізичної особи – відповідно виникне необхідність сплатити ПДФО та військовий збір.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]