Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2016 15:02

Бути чи не бути українським дорогам

Народний депутат України VII та VIII скликання

Проведемо експеримент. Назвіть перше, що приходить у голову, коли ви чуєте словосполучення «українські дороги». Навряд чи це буде швидкість, зручність, безпека, правда?

Проведемо експеримент. Назвіть перше, що приходить у голову, коли ви чуєте словосполучення «українські дороги». Навряд чи це буде швидкість, зручність, безпека, правда?

Ми всі звикли до хронічно поганої якості наших доріг, коли з нових трас по весні асфальт сходить разом зі снігом, а старі більш схожі на смугу перешкод, ніж на нормальний автошлях.

Не можна сказати, що нічого не робиться. Останні два роки Уряд збільшує фінансування, по всій країні ми бачимо ремонтні роботи. На моїй рідній Львівщині вперше за десятки років асфальтують села. Але цих зусиль недостатньо. Проблему треба вирішувати комплексно.

Саме тому Комітет з питань транспорту, десятки народних депутатів, Міністерство інфраструктури розробили пакет законопроектів (№4014а та 4015а) про створення Державного дорожнього фонду. Ідея проста: податки та збори на утримання доріг мають йти у спеціальний фонд, не розпорошуючись по всьому бюджету. Як наслідок, гроші витрачаються не на поточні потреби Уряду, а в цільовий спосіб через прозорі тендери – на наші з вами дороги.

За нашими підрахунками, бюджет Дорожнього фонду складатиме щонайменше 30 млрд грн на рік, ба навіть більше – до 40 млрд. Для порівняння: у 2015му році Укравтодор отримав 3,4 млрд грн., у 2016му – 6,5 млрд. Погодьтеся, суттєва різниця.

Коли я чую, що дороги – не те питання, яке потребує негайного вирішення, не можу погодитись. Без створення сучасної інфраструктури ми ніколи не зробимо економічного прориву. Якісні дороги – це збільшення перевезень і їхньої швидкості. Зараз в Україні середня транзитна швидкість автошляхами складає близько 30 км/год, у ЄС – 54 км/год. Якщо ситуація не зміниться, чи зайде сюди європейський перевізник, чи буде приваблива Україна як країна-транспортер?

Щороку на дорогах гине 4 тис осіб, і не лише через порушення правил або помилку водія. На багатьох ділянках немає навіть дорожньої розмітки, обладнання пішохідних переходів, освітлення, знаків, відбійників, зон відпочинку… Я вже не кажу про швидку, яка може просто не встигнути доїхати до хворої людини через погані шляхи. Тож, не кажіть, що дороги – не на часі.

На державному рівні розуміння системної проблеми є. Нещодавно Президент Петро Порошенко на засіданні РНБО наголосив, що наступні три роки мають стати проривними в плані покращення якості й безпеки українських доріг.

Сподіваюсь, що законопроекти про створення Дорожнього фонду будуть прийняті та вступлять в дію ще цього року, щоб у наступному фонд запрацював. Тоді вже за лічені роки ми з вами матимемо принципово іншу якість автошляхів, а економіка отримає кумулятивний ефект від їхнього використання.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]