Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2013 17:15

Маєте іпотечний кредит на житло? Скористайтесь податковою знижкою!

Адвокат

Оскільки в реаліях нашого буденного життя пересічному громадянину нажаль дуже проблематично за власні кошти придбати житло, чимало громадян, особливо в мегаполісах, мають іпотечний житловий кредит. Але не всі платники податків при цьому знають про податков

В даній статті хочеться обговорити позитивні моменти Податкового кодексу України, а саме привілеї, які він надає платникам податків. Якщо ви маєте житловий кредит, ця стаття для Вас. Отже, що ж таке податкова знижка, та як нею скористатись? 

Як регламентує Податковий кодекс?

Згідно ст. 166 Податкового кодексу України «платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року». Пунктом 166.3 даної статті Податкового кодексу, також передбачено, що платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. 
      Однією із таких витрат є частина суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом. 
      Отже, платник податку має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. 
Слід звернути увагу, що право на податкову пільгу виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.
     У разі якщо будинок (квартира, кімната) купується за рахунок іпотечного житлового кредиту, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку - позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку протягом звітного податкового року в рахунок його погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки. 
        Так, в пункті 175.3 ст. 175 Податкового кодексу України зазначається формула, згідно якої обчислюється коефіцієнт  що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки на суму процентів за іпотечним житловим кредитом. Дана формула виглядає так: 
  
К = МП / ФП, де К - коефіцієнт;  
МП - мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;  
ФП - фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.  
      У разі якщо цей коефіцієнт більший ніж одиниця, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.  
     Право на дану податкову знижку платник податків має протягом 10 років, починаючи з року в якому: 
-  було придбано об’єкт житлової іпотеки; 
-  збудований об’єкт житлової іпотеки, перейшов у власність платнику податків та став його основним місцем проживання (що підтверджується відміткою в паспорті). 
      У разі якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням. 
  
Процедура отримання податкової знижки. 
 
      В кінці року, готуємо наступний пакет документів: договір іпотеки (нотаріально завірений); правоустановчі документи на квартиру (оригінали і копії); квитанції про оплату кредиту, в яких чітко видно платника та процентну ставку сплачену за договором іпотеки; паспорт (копія, оригінал); ідентифікаційний код (копія, оригінал), довідку з місця роботи про нараховані доходи (з розшифровкою: суми утриманих ЄСВ, ПСП та ПДФО за звітний рік у розрізі за місяцями) та заповнену Декларацію. Зібравши повний пакет документів потрібно звернутись до Податкової, де ви, як платник податків знаходитесь на обліку та подати даний перелік документів для оформлення податкової знижки. 
    Важливим аспектом при оформленні даної знижки, є те, що квартира, яка є предметом договору іпотеки, повинна бути Вашим основним місцем проживання (реєстрації). 
      Зверніть увагу, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 
     
Для більшого розуміння, хочу навести реальний приклад підрахунку податкової знижки: 
Наприклад, заробітна плата (ЗП) за рік — 150 384,0 грн. (р. 10 додатка 6 до декларації). 
ПДФО (П) за рік (ставка 15%, 17%) — 24 261,6 грн. (р. 01.01 колонки 4 декларації). 
ЄСВ за рік — 5616,0 грн. (колонки утриманого ЄСВ з довідки, наданої працедавцем). 
ПСП за рік — 0 грн. 
Сума витрат (В) — 100 000,0 грн. (відповідно до наданих квитанцій про сплату сум процентів за користування іпотечним житловим кредитом). 
Отже: ПЗ = 100 000,0 х (24 261,6 : 150 384,0) = 16 133,1 (грн.). 
До повернення належить 16 133,1 грн. ПДФО 
  Підготувавши документи та підрахувавши суму податкової знижки, виникає питання, а як же на практиці отримати дані кошти. Відповідно до п. 179.8 ст. 179 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. 
            
      Нажаль, мало хто користується даним видом привілеї, по неофіційним даним, це лише близьмо 5 %. Надіюсь дана стаття допоможе Вам, скористатись правом на податкову пільгу та отримати хоч невелику прибавку до свого сімейного бюджету.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]