Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2022 14:09

Тантал: символ недосяжності мети

Українська публіцистка, громадська діячка і науковиця, екс-директорка Департаменту культури КМДА

«Танталові муки» є аналогом страждань людини від усвідомлення близькості бажаної мети й неможливості її досягти.

Тантал розгнівав богів викраденням у них нектару та амброзії, що давали безсмертя. Якщо вірити грецькій міфології, йому призначили вічне покарання: у царстві Аїда їжа і вода були завжди біля Тантала, але він не міг до них дотягнутися.

«Танталові муки» є аналогом страждань людини від усвідомлення близькості бажаної мети й неможливості її досягти. Перебуваючи у стані критичних невизначеностей від проголошення незалежності до початку війни, не маючи перспектив досягти досконалої версії успішної, модернової країни, пульсуючи спалахами від революційного піднесення до розуміння сталості бюрократичних руйнівних реалій, десь підсвідомо відчуваючи відсутність суб’єктності країни на міжнародній арені, ми котилися в історичне забуття, на периферію глобальних тектонічних зсувів.

Війна застала нас всіх саме в такому стані. Пропоную відійти від переможних настроїв та звернути увагу на теми, що є болючими і складними для вирішення, але такими життєво необхідними не тільки для виживання, але і для відновлення й перебудови країни. Це про функціонування тилу.

Ні в кого зараз не викликає сумнівів віддати пріоритети загальнодержавної політики безпеці, економіці та змінні моделі управління країною.

Окрім цих напрямів є очевидні виклики, з якими ми матимемо справу у найближчій перспективі. Це людський фактор в контексті втрати інтелектуального ресурсу країни, що стимулюється масовим безробіттям. Не менш болючим фактом є відсутність оновленої загальнодержавної стратегії функціонування (прошу зауважити, не розвитку), а саме існування й руху країни в умовах війни. Є необхідність переглянути управлінські системи в країні, від державних органів влади до органів місцевого самоврядування як таких, що повноцінно відповідатимуть викликам та реаліям часу. Після цього вже можна буде вести суспільну дискусію про відбудову й відновлення країни і перемоги.

Випереджуючи контраргументи, можу підтвердити: 1) так, практичних для реалізації і виконання загальнодержавних стратегій Україна не продукувала; 2) знаю, що в умовах невизначеності надто складно зібрати та прогнозувати показники ефективності виконання стратегії; 3) розумію ризики зміни системи управління країною, зважаючи на турбулентність обставин.

Але: 1) стратегія дає зрозумілість вектора руху країни; 2) відповідно до стратегії вибудовується план законодавчих актів, необхідних для прийняття; 3) стратегія надає впевненості та зрозумілості в базовому питанні: куди рухається країна; 4) фактор затяжної війни, що є найбільш ймовірним, вимагає передбачення та прогнозування діяльності у зрозумілий та чіткий спосіб; 4) стратегія є запобіжником від непродуманих рішень у «ручному» режимі; 5) управлінські практики сучасного зразка є превентивним заходом для унеможливлення будь-яких зловживань, а не злом для мінімізації чи нульової, мінусової, чи якої там толерантності.

Люди. Прірва всередині

Пригадаємо умовні статистичні дані. Вони такі, бо точну аналітику годі знайти. Після повномасштабного вторгнення з України виїхали майже 5 мільйонів людей. Близько 7,1 мільйонів українців є внутрішньо переміщеними особами.

За інформацією Міжнародної організації праці (МОП), Україною вже втрачено близько 4,8 мільйонів робочих місць, а у разі подальшої військової ескалації втрати робочих місць досягнуть 7 мільйонів осіб. У звіті МОП також йдеться те, що війна в Україні може також вплинути на ринок праці у сусідніх країнах, головним чином в Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині. Якщо бойові дії продовжуватимуться, українські біженці будуть змушені довше залишатися за кордоном – це чинитиме додатковий тиск на ринок праці та системи соціального захисту у сусідніх державах та збільшить безробіття у багатьох із них.

Пропоную банально ввести в системі Google «пошук роботи за кордоном» і подивитися на пропозиції роботодавців. Є велика потреба у фахівцях, що спеціалізуються на важкій фізичній праці, сезонних роботах, послугах по догляду за людьми похилого віку чи у сфері обслуговування. Це і є реалії. На українських ресурсах також зросли запити аналогічного характеру. Про які перспективи відновлення й відбудови нашої країни ми можемо говорити, якщо не існує навіть спроб організувати об’єднавчу платформу для інтелектуального та управлінського ресурсу України?

Структури. Колапси команд

Запитайте у підприємців про головні перешкоди при перезапусках чи відновленні функціонування їхнього бізнесу. Це, у більшості випадків, буде втрата команд. Зруйновані не тільки пам’ятки архітектури, храми, музеї, інфраструктура, житлові об’єкти, виведені з ладу діючі людські системи координат, що створювалися роками. 

Якщо стереотипно висловитися, із використанням класичних термінів, то актуальність інституцій із прозорими правилами взаємодії є справді рішенням для відновлення команд. «Rules and institutions» знову актуальні як ніколи. Інституції, що відповідають завданням. Правила, що чітко регламентують їх діяльність. Такий підхід стосується як бізнес-структур, так і державного сектору.

Перегрупування команд займе час, і тут ніякі послуги HR-агенцій не виправлять жорсткої реальності. Яким чином фіксувати нематеріальні втрати від війни через зруйновані колективи, що забезпечували діяльність різних галузей та сфер, ніхто не знає. Та питання не в констатації, а в рецептах прискореного відновлення функціонування команд, що безпосередньо впливають на відновлення економіки. В той же час державний апарат, як і апарати органів місцевого самоврядування бюрократично захищені від змін. Системні трансформації можливі на законодавчому рівні. Передувати цьому має побудова моделі нової системи управління в країні з акцентом на державу-сервіс, що компактно забезпечуватиме потреби населення, використовує практики мережевої організації. Така система координат не може мати нічого спільного з роздутими штатами та установами, що дублюють функції одна одної й не відповідають за результати.

Держслужбовці та виконавці самоврядних функцій, як не парадоксально, дуже вразливі до незаконних рішень, спричинених ручним управлінням керівництва. Традиції й неписані догми цієї категорії працівників рідко передбачають прагнення захисту порушених прав у судовому порядку. Мова йде про незаконні звільнення, припинення трудових договорів в односторонньому порядку, припинення й скорочення фінансування. Це в час війни є особливо цинічним. Також дивують настрої окремих лідерів громадської думки, які розцінюють об’єктивну критику корозійних процесів в системі державного управління як фактор, що не сприяє перемозі у війні.

Геополітика. Фактор часу

Маємо пам’ятати, що закордонні прихистки, як і соціальні гарантії для наших громадян, мають терміни – це все одно тимчасовість, яка повинна повернутися на вихідні позиції. Гуманітарні місії, допомога, транші, внески, фінансування, будь-які інші форми фінансових надходжень є радше допоміжними, а не визначальними для підтримки, відбудови та відновлення нашої країни. Це ж все-таки наше головне завдання.

Ми дійсно зробили «квантовий стрибок» у міжнародному позиціонуванні країни, дали новий поштовх для переосмислення наративів у людиноцентричному контексті. Ми стоїмо на етапі створення нових міжнародних формацій. Проте, повноцінна інтеграція в простір цивілізованого демократичного світу, без втрати нашої ідентичності, можлива тільки на паритетних, рівних партнерських засадах. Час може перестати бути нашим союзником. Тоді процеси протилежної конотації можуть віднести нас далеко від тих досягнень, що маємо зараз. Постійна генерація змістів та реалізація проєктів філософського, культурологічного й гуманітарного спрямування для позиціювання України як світоглядного, демократичного, балансоформуючого центру нового зразка в геополітичному контексті, має стати нашою буденною діяльністю. І безперервною.

Елементи рішення

Тантал – це також назва хімічного елементу. Його застосовують у ядерній енергетиці, для створення надтвердих сплавів. Він використовується як замінник платини в ювелірних виробах. Водночас тантал є одним із найгнучкіших елементів у сплавах.

Ми можемо виграти, одночасно діючи на різних фронтах. Асиметрично. І тил є базовим для перемоги. Економіка, безпека, сучасна система управління, збереження висококваліфікованих працівників та створення для них належних умов, розробка стратегічних пріоритетів для країни та планування їх втілення, інституції нового зразка є стовпами нашого виживання. Це наш шлях гідності й свободи.

Для прискореної трансформації підходить кризовий період. З уникненням затягувань і зволікань. Й аргументів, чому це неможливо. Максимальні інвестиції в людину – не тільки фінансові, але організаційні, системоутворюючі, відповідні до вимог реалій – той орієнтир, який неприпустимо ігнорувати. Бо українці вільні, гнучкі, міцні, незламні й сильні. Немов тантал.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]