Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2020 15:46

Моніторинг бізнесу для захисту від рейдерських атак

Партнер SENSUM Law Firm

Як уберегти корпоративні права та майно від рейдерів

Хто володіє інформацією, той володіє світом. Хоча б власним майном, бо одна із найпоширеніших помилок жертв рейдерського захоплення - це відсутність моніторингу змінам в державних реєстрах. Враховуючи сучасні засоби контролю та відстеження, такі дії - великий подарунок для конкурентів чи просто злочинців.

Адже тепер з рейдерське захоплення відбувається через (або одночасно з) незаконні зміни в корпоративній структурі підприємства або через рейдерське захоплення майна. 

Як уберегти корпоративні права

Перший крок рейдера щодо захоплення корпоративних прав починається з  отримання того чи іншого судового рішення, яке легалізує нового власника. Тому слід ввести постійний моніторинг даних в реєстрах щодо наявності  компанії в судових процесах:

  Інформація щодо стадій розгляду судових справ: https://court.gov.ua/fair/ - є пошук за номером провадження та номером справи, сторонами, датою надходження та судами. В час судового колапсу з поштовими марками відстеження нових судових проваджень є обов’язковим, щоб не пропустити «надуманого спору» щодо Вашого бізнесу.

  Судові рішення. Єдиний державний реєстр судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua – також містить розширені можливості пошуку, єдине, потрібно пам’ятати, що дані фізичних осіб знеособлюються, а також про не завжди стабільну роботу реєстру – іноді на ньому забагато юристів і пошук справ може бути ускладненим.

  Виконавчі провадження. Їх можна перевірити або в автоматизованій системі виконавчого провадження https://asvpweb.minjust.gov.ua/ (також є можливість пошуку за різними критеріями) або в Реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/

Окрім моніторингу судових проваджень щодо юридичної особи, не зайвим буде моніторинг даних реєстрів і особисто щодо кожного з учасників (засновників) юридичної особи.  Річ у тім, що для зміни власника достатнім буде судове рішення, що набрало законної сили, про стягнення (витребування з володіння) з відповідача частки (частини частки) у статутному капіталі.

Такі спори можуть бути ініційовані за надуманими борговими зобов’язаннями. Тому перевіряйте кредитну історію, щоб переконатися у відсутності шахрайських кредитів на ваше ім’я чи бізнес-партнерів

Перевірити кредитну історію можна на ресурсі Українського бюро кредитних історій https://www.ubki.ua/credit-history-ua. Там також можна підключити послугу «SMS-контроль» і, якщо хтось спробує незаконно оформити кредит на ваше ім’я, ви отримаєте про це сповіщення і зможете негайно звернутися в банк за роз’ясненнями.

Більш зухвалим є рейдерське захоплення корпоративних прав через підробленні документи на основі яких вносяться зміни до відомостей про юридичну особу. Для таких дій рейдерів є золотий час - довгі державні свята та відпустки керівництва. Може здатись трохи перебільшеним, але не оголошуйте всім в соцмережах, що Ви вирішили відпочити від всього. Тим більше відпочити разом з друзями-партнерами. Отримувати вночі SMS про зміну власника власної компанії - не найкращий супровід для відпочинку.

На щастя, корпоративні права можна постійно безкоштовно перевіряти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search.

Також в нагоді можуть  стати:

 Єдиний реєстр громадських формувань https://rgf.minjust.gov.ua/

 Єдиний реєстр громадських об’єднань https://rgo.minjust.gov.ua/

  Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності https://dzmi.minjust.gov.ua/

Наразі сьогодні створено досить багато інформаційних ресурсів таких як: OpenDataBot, CONTR AGENT, YouControl та інші, за допомогою яких таку  інформацію можна поставити на контроль та вчасно отримувати сповіщення про будь-які зміни щодо власної юридичної особи. В даних ресурсах є і додаткові функції, але звичайно, найповнішу інформацію можна отримати в платних версіях. 

Уберегти майно від рейдерів

На сайті Міністерства юстиції також є можливість отримувати дані щодо нерухомого майна. Так Мін’юст зібрав електронні послуги в онлайн будинок юстиції https://online.minjust.gov.ua/

За  допомогою цього  інформаційного ресурсу можна отримувати дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна.  Однак, слід зазначити, що дана інформація є платною (30 гривень за одну довідку). 

Також звертаємо увагу, що даний реєстр запрацював лише з січня 2013 року, тому майно, яке було зареєстровано до цієї  дати може бути відсутнє в реєстрі.

Якщо є побоювання щодо рейдерського захоплення, в онлайн будинку юстиції є можливість подати заяву власника про заборону вчинення реєстраційних дій. Але така заборона матиме обмежений термін дії і є чинною протягом 10 робочих днів з моменту її реєстрації в Державному реєстрі прав. Разом з тим, протягом зазначеного строку власник об’єкта нерухомого майна має можливість надати державному реєстратору рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили. У такому випадку заборона вчинення реєстраційних дій буде чинною до скасування відповідного рішення суду. І, якщо заборону може подати власник негайно, як тільки з`явились підстави, то все ж таки, для оперативного отримання рішення суду краще залучити спеціалістів. Доцільною буде  послуга SMS-маяк за допомогою якої можна відстежувати статус будь-яких об'єктів нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відстеження змін є двох видів:

- інформування про зміни статусу нерухомості;

-  інформування про початок перебігу реєстраційної процедури.

Тобто у першому випадку ви отримаєте сповіщення про завершену дію щодо перереєстрації вашого нерухомого майна, а в другому – про подання рейдером заяви на реєстраційну дію. І так, послуга також є платною (30 та 300 гривень щомісяця за один об’єкт відповідно).

Інформацію про право власності на земельну ділянку можна отримати на ресурсі Публічна кадастрова карта доступна за цим посиланням https://map.land.gov.ua/. Зараз відбувається виправлення помилок, бо вони там точно є. Це ще одне свідчення на користь паперових документів та їх належного оформлення та зберігання.

Якщо ж до вас прийшли «нові власники» з красивими паперами на нотаріальних бланках, то не поспішайте вірити їм.

Одразу викликайте правоохоронні органи, власну юридичну підтримку, а поки чекаєте - можна перевірити дійсність спеціального бланка нотаріального документа за цим посиланням https://rnb.nais.gov.ua/ - потрібні лише серія і номер бланка.

Щоб не стати жертвою рейдерських атак, є перелік дій та сервісів, які необхідні сучасному бізнесу,  як  правила дорожнього руху для автомобіліста. Це перша допомога - важливо, щоб вона була. А далі мають діяти професіонали.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]