Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2020 14:44

Звільнення працівника — члена профспілки

Партнер SENSUM Law Firm

Здавалось би – є норми законів, дотримуйтесь і проблем зі звільненням буде менше. Але є певні «тонкі місця» і в справах про звільнення працівника, якого обрали до виборного органу профспілки

Профспілка робітників цирку домоглась від директору покращень умов праці артистів. Відтепер канатохідці виступають не на тонкому канаті, а на широкій дошці з перилами!

 

З жарту про покращення умов праці в цирку посміються всі, але юристи згадають наскільки ускладнює звільнення працівників наявна профспілка в організації. Як пам’ятаємо, навіть простий член профспілки звільняється з її обов’язковою згодою. І тут важливо знати, що не згода профспілки має бути вмотивованою, на це звертає увагу Верховний Суд в рішенні по справі № 226/1664/18 від 20 червня 2019 року: «…суд повинен з`ясувати, чи містить рішення профспілкового комітету власне правове обґрунтування такої відмови. І лише у разі відсутності у рішенні правового обґрунтування відмови у наданні згоди на звільнення працівника власник або уповноважений ним орган має право звільнити працівника без згоди виборного органу первинної профспілкової організації і таке звільнення є законним у разі дотримання інших передбачених законодавством вимог для звільнення. Оскільки необґрунтованість рішення профспілкового комітету породжує відповідне право власника на звільнення працівника, а обґрунтованість такого рішення виключає виникнення такого права, то суд зобов`язаний оцінювати рішення профспілкового органу на предмет наявності чи відсутності ознак обґрунтованості».

Гарантії для обраних в профспілкові органи

Але давайте звернімо увагу на звільнення працівника, який є обраним до профспілкових органів. Стаття 252 Кодексу законів про працю та Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в статті 41 встановлють гарантії для таких осіб.

По-перше, звільнення членів виборного профспілкового органу, його керівників, профспілкового представника крім додержання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищестоящого виборного органу цієї профспілки (об'єднання профспілок).

По-друге, звільнення з ініціативи роботодавця працівників, які обиралися до складу профспілкових органів не допускається протягом року після закінчення терміну, на який вони обиралися (крім випадків повної ліквідації підприємства, виявленої невідповідності займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, вчинення працівником дій, за які законодавством передбачена можливість звільнення з роботи чи зі служби). Така гарантія обмежена і не надається працівникам у разі дострокового припинення повноважень у органах профспілки у зв'язку з неналежним виконанням своїх обов'язків або за власним бажанням, за винятком випадків, коли це обумовлено станом здоров'я.

Третє, працівникам, звільненим з роботи у зв'язку з обранням їх до складу виборних профспілкових органів, після закінчення терміну їх повноважень надається попередня робота (посада) або за згодою працівника інша рівноцінна робота (посада).

Цікаво, що законодавець усвідомив, які «залізобетонні» гарантії надав обраним до профспілки, тому пізніше зробив виключення для певних посад, а саме: на прокурорів, поліцейських, працівників Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України та органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства не поширюються положення статті 41 Закону в частині про звільнення (та притягнення до дисциплінарної відповідальності).

Судова практика

Здавалось би – є норми законів, дотримуйтесь і проблем зі звільненням буде менше. Але є певні «тонкі місця» і в справах про звільнення працівника, якого обрали до виборного органу профспілки.

Перше – обґрунтоване рішення профспілки. Має бути навіть одразу двох попередніх згод від профспілки - виборного органу, членами якого є працівник, а також вищестоящого виборного органу цієї профспілки (об'єднання профспілок), необхідна умова для законного звільнення. Але, суди наполягають на змісті такої згоди чи не згоди. Як і в рішенні, що я наводив вище, судді звертають увагу на наявність правового обґрунтування в рішенні профспілки.

Типовим прикладом в цьому питанні є рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ по справі № 501/2476/15-ц, де суди попередніх інстанцій залишили поза увагою те, що звільнення члена виборного органу Незалежної профспілки працівників порту без попередньої згоди на це виборного органу первинної профспілкової організації профспілки та вищестоящого органу цієї профспілки є порушенням вимог чинного трудового законодавства.

Цікавим моментом є переобрання працівників в виборних органах профспілки та подальше його оскарження. Який саме спір і в якому суді має розглядатись, пояснила Велика Палата Верховного Суду в справі за № 523/4139/17.

Профспілка є добровільною, неприбутковою громадською організацією, діяльність якої регулюється законами України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про об`єднання громадян», а не типовим господарюючим суб`єктом у розумінні статей 3, 55 Господарського кодексу України. За таких обставин, Суд доходить до висновку, що правовідносини між членами такої профспілки та самою профспілкою не мають характеру корпоративних та не підпадають під регулювання Господарського процесуального кодексу України.

Разом з тим Суд не погоджується з тим, що цей спір є трудовим: «…спір не є трудовим, проте відповідно до суб`єктного складу його сторін та характеру спірних правовідносин підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства».

Важливий правовий висновок про порядок звільнення є в рішенні Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду Верховний Суду по справі № 336/5828/16: «Як при звільненні члена профспілкової організації без отримання попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації (стаття 43 КЗпП), так і при звільненні члена виборного профспілкового органу без отримання попередньої згоди виборного органу, членом якого він є, а також вищого виборного органу цієї профспілки (стаття 252 КЗпП) суд має зупинити провадження по справі та запитати відповідний орган щодо згоди на звільнення. Відсутність такого рішення при час звільнення працівника сама по собі не є безумовною підставою для його поновлення на роботі, оскільки така згода або незгода на звільнення може бути витребувана судом при вирішенні трудового спору».

Тема профспілок знову на часі – про свідчить хоча останній конфлікт менеджменту Wizz Air з працівниками через створення профспілки. На разі мова йде про можливе закриття бази компанії в Києві, якщо працівники не припинять роботу профспілки. До того вже були звільнені працівники, які причетні до її створення.

Криза, спричинена пандемією коронавірусу, звісно, вдарила по авіакомпаніям. Так, інший лоукост Ryanair говорив про закриття бази в в аеропорту Франкфурт-Хан – не могли домовитись з профспілкою про скорочення зарплат для пілотів.

Отже, профспілки працюють і виконують свою роль, як і сто років тому, якщо роботодавці настільки не бажають бачити цей «рудимент» у себе в компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]