Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.05.2024 23:22

Новий Закон про мобілізацію – що змінилось з 18 травня?

Адвокат. Керуючий партнер Schendler Law Firm

Набули чинності оновлені положення закону про мобілізацію та військовий облік. Всі військовозобов’язані з 18 до 60 років повинні протягом 60 днів оновити свої облікові дані.

Отже, зробити це можна у військкоматі (ТЦК та СП), центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або добровільно в електронному кабінеті призовника – застосунку "Резерв +".

Громадяни, які перебувають за кордоном, оновити дані можуть через офіційну електронну адресу, номер телефону ТЦК за місцем обліку або через електронний кабінет.

Необхідно повідомити номер телефону та фактичну адресу проживання, а також email (за наявності). Ці дані будуть внесені до реєстру військовозобов’язаних "Оберіг".

Чоловіки на час дії воєнного стану повинні носити з собою військово-обліковий документ — військовий квиток, приписне посвідчення чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

Крім того, до обов’язків також належить:

1) явка (за викликом) до ТЦК та СП для військового обліку, медогляду, визначення призначення на особливий період;

2) повідомлення про причини неприбуття у визначений строк;

3) обов’язкове прибуття на збірні пункти за викликом або повісткою;

4) можливе залучення до оборонних робіт і виконання мобілізаційних завдань;

5) надання майна, будівель, транспорту Збройним силам, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з компенсацією вартості державою.

«Резерв+»

Електронний кабінет військовозобов’язаного, застосунок «Резерв+», запустили 18 травня 2024 року. Вебверсії застосунку наразі не планується, однак його можна завантажити в App Store і Google Play Market.

Цей застосунок - окремий софт, що взаємодіятиме з реєстром «Оберіг». Користування е-кабінетом є добровільним. Оскільки він лише має допомогти оновити дані дистанційно, не відвідуючи ТЦК і СП.

Після оновлення даних у застосунку можна побачити інформацію з реєстру «Оберіг» щодо себе. Крім того, заявиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники органів державної влади зможуть отримати інформацію про статус військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.

Можливі заходи впливу за невиконання:

Керівник ТЦК і СП звертається до поліції для адміністративного затримання та доставки громадянина.

Якщо затримання неможливе, керівник ТЦК і СП надсилає громадянину рекомендаційним листом вимогу про виконання обов’язків.

Форму та зміст вимоги визначає Міноборони. День вручення вимоги — день розписки або відмови в отриманні. ТЦК і СП видає документ про виконання вимоги або надсилає повідомлення про виконання вимоги до відповідних органів.

Вимога вважається виконаною після виконання громадянином обов’язків, відкликаною — після завершення мобілізації. Суд ухвалює рішення.

Якщо обов’язки не виконані протягом 10 днів, ТЦК і СП звертається до суду щодо тимчасового обмеження права керування транспортними засобами до виконання або відкликання вимоги.

Штрафи

17 травня Президент підписав законопроєкт № 10379. Законопроєкт збільшує штрафи за порушення мобілізаційного законодавства.

За порушення правил військового обліку: штраф від 3 400 до 5 100 гривень, за повторне порушення або в особливий період — від 17 000 до 25 500 гривень.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію в мирний час: від 5 100 до 8 500 гривень — для громадян, від 17 000 до 34 000 гривень — для посадових та юридичних осіб.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у воєнний час: від 17 000 до 25 500 гривень — для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень — для посадових та юридичних осіб.

Посадові особи, юрособи та громадські об’єднання (за порушення правил військового обліку під час воєнного стану): від 34 000 до 59 500 грн.

Відстрочка від мобілізації:

1) Заброньовані за органами влади.

2) Інваліди I, II, III групи або тимчасово непридатні до служби за станом здоров’я.

3) Сім’ї з трьома і більше дітьми до 18 років, одинокі батьки.

4) Опікуни сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

5) Доглядальники за хворими членами сім’ї.

6) Члени сімей загиблих на війні.

7) Студенти денної форми навчання, науковці.

8) Посадовці держорганів, нардепи, судді, члени уряду.

9) Дипломати, держслужбовці в галузі кібербезпеки та IT.

10) Інші (згідно з законом).

Військовозобов’язані можуть бути прийняті на військову службу за контрактом за їхньою згодою, навіть якщо вони належать до категорії осіб, які мають право на відстрочку.

Крім того, поліція може спільно з представниками ТЦК вручати повістки, а також затримувати і доставляти громадян до ТЦК.

Місцеві органи влади зобов’язані сприяти мобілізації.

Строкова служба скасована, натомість запроваджується базова військова підготовка, починаючи з 1 вересня 2025 року для чоловіків (жінок — добровільно) у віці 18-25 років.

Базова служба триває до 5 місяців у мирний час та особливий період, крім воєнного стану, тоді вона триває 3 місяці.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи