Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2023 22:29

Як заморозити або списати кредит за зруйновану нерухомість?

Адвокат. Керуючий партнер Schendler Law Firm

Пропоную розібратись у законодавчому регулюванні даного питанння.

У грудні 2022 року депутати схвалили Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України», який врегульовує більшість питань щодо кредитів.

24 грудня 2022 року вищевказаний Закон підписав Президент України, а набув чинності Закон 28 січня 2023 року.

Закон регулює декілька важливих речей:

1) уточнює види майна, які підлягають замороженню або прощенню;

2) розмежовує кредити на ті, що підлягають замороженню і ті, що підлягають прощенню;

3) визначає порядок повідомлення позичальником кредитора про статус зруйнованого або пошкодженого майна.

У Законі передбачені також інші процедури, зокрема, порядок компенсації збитків кредитору, але нас цікавлять можливості щодо замороження або скасування кредитів позичальниками, тобто тими, хто взяли кредит.

Чи можуть вас звільнити від кредиту?

Дія Закону розповсюджується на майно, (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинки, об’єкт незавершеного будівництва) або автомобіль, що відповідає хоча б одній з таких ознак:

1) станом на дату подачі заяви нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованій території;

2) пошкоджене або знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Замороження та прощення кредиту

Кредит на майно, яке підпадає під дію Закону, може бути заморожений (тимчасово зупинені виплати всіх видів платежів по ньому) або прощений, тобто повністю скасований. В останньому випадку збитки кредитора компенсує держава. Слід враховувати різницю щодо замороження кредиту та його прощення.

Замороження кредиту

Позичальник має право у будь-який день, але не пізніше, ніж у 90-денний термін після офіційного закінчення дії воєнного стану в Україні, звернутися до кредитора із заявою про призупинення сплати кредиту.

Якщо майно перебуває на підконтрольній території, то ви маєте додати до заяви підтверджувальні документи (документи, що підтверджують право власності на майно, договір позики тощо) негайно. Якщо майно перебуває на тимчасово окупованій території, то це необхідно буде зробити у 90-денний термін після припинення дії воєнного стану. Тіло кредиту, заморожується з дня, наступного за поданням заяви. А відсотки по кредиту скасовуються з 24 лютого 2022 року. Сплата кредиту відновлюється після того, як позичальник отримає від держави передбачену законодавством компенсацію за пошкоджене майно.

Прощення кредиту

Кредит підлягає скасуванню, тобто прощенню, у разі, якщо майно, на придбання якого взятий кредит, не підлягає відновленню. Із такою заявою необхідно звернутися до кредитора протягом 90 днів після скасування воєнного стану.

Слід пам’ятати, що кредит підлягає прощенню виключно за наступних умов: житло має бути станом на 23 лютого 2022 року єдиним місцем проживання сім’ї позичальника або його самого. Крім того, станом на 23 лютого 2022 року має бути відсутня прострочена заборгованість за кредитним договором. Метою ж отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна. У разі отримання компенсації позичальником від держави за знищене майно обов’язок погасити кредитні зобов’язання відновлюється.

Рекомендую не намагайтись обдурити всіх, подавши заяву на прощення кредиту й отримання компенсації за знищене майно – кредитор має право без вашого відома відстежувати відповідні відомості у відповідних реєстрах. До заяви про прощення кредиту також необхідно додати підтверджувальні документи.

Які строки подачі заяв та надання підтверджувальних документів?

Строком подачі відповідних заяв є період дії в Україні воєнного стану + 90 діб після його офіційного скасування. Проте існують нюанси у кожному випадку, про що я згадував вище. Щодо підтверджувальних документів, то йдеться як про документи, що підтверджують право власності та кредитні взаємовідносини, так і про документи, що підтверджують пошкодження або зруйнування належного вам майна.

Куди звертатися із заявою?

Із заявою про прощення чи замороження кредиту слід звертатися до тієї кредитної установи, де оформлено відповідний кредит. Заява про призупинення сплати грошового зобов’язання підписується позичальником чи його представником власноруч або електронним підписом (КЕП) і надається кредитору в оригіналі, а документи, які підтверджують факт пошкодження нерухомого майна, надаються кредитору в оригіналі або в нотаріально посвідчених копіях.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]