Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2021 11:32

Як заробити на ліквідованому банку

Генеральний директор Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA)

Схоже, на ринку нерухомості України набирає популярності нова шахрайська схема, яка, нажаль, тільки збільшує недовіру до первинного ринку житла.

Мова йде про махінації з недобудовами, продаж квадратних метрів у яких здійснювався через фонди фінансування будівництва (ФФБ) банків. Деякі з цих банків вже ліквідували, деякі в процесі ліквідації, як, наприклад, банк «Аркада». Банк як кажуть «всьо», проте зобов’язання перед вкладниками, особливо інвесторами житла, виконувати необхідно. 

Зазвичай для реалізації таких зобов’язань щодо добудови об’єктів залучаються інші компанії-управителі ФФБ. Однак, знаходяться «продвинуті» вкладники, які, не маючи відношення до об’єктів нерухомості банків, але маючи спритні руки та «дружні» суди, намагаються повернути кошти, втрачені у банках-банкрутах, за рахунок нових компаній-управителів ФФБ. Як це відбувається, можна побачити на прикладі однієї з недобудов Києва. 

У 2017 році за зверненням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), небанківський Управитель ФФБ, умовно назвемо його ФК «Файна нерухомість», який мав бездоганну ділову репутацію, відповідав ліцензійним умовам та мав потужну матеріальну базу для провадження своєї діяльності, прийняв на себе управління ФФБ «Андрій-Банку» (назва змінена), який був визнаний неплатоспроможним і перебував у ліквідації. 

Зазначимо, що зміну Управителя ФФБ підтримав власник земельної ділянки та замовник будівництва.

Важливо, що кошти, через їх відсутність, з рахунку ФФБ не були передані Фондом новопризначеному Управителю. Отже, він прийняв в управління ФФБ банку без жодних фінансів, не зважаючи на те, що об’єкт був недобудований і потребував значних капіталовкладень.

В той же час, один із вкладників «Андрій-Банку» – певна юридична особа – шляхом «дроблення» спробував вивести свої кошти, «передавши» їх від довірителя на рахунок Управителя «Андрій-Банку». 

Уповноважена особа ФГВФО таку банківську операцію визнала нікчемною. Проте, всупереч вимогам абз. 9 ст. 20 Закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», де зазначено, що для ФФБ виду А виплата коштів довірителю не може здійснюватися за рахунок іншого ФФБ або власного майна управителя, вкладник вирішив «повернути» собі кошти шляхом стягнення їх з власних коштів Управителя ФК «Файна нерухомість» - правонаступника ФФБ «Андрій-Банку» та звернувся до суду. 

Далі по справі за позовом вкладника суди апеляційної та касаційної інстанції дійшли помилкового висновку про те, що кошти, сплачені позивачем згідно визнаного недійсним (нікчемним) договору про участь у ФФБ, мають бути стягнені з нового Управителя ФФБ «Андрій-Банку», а саме - з ФК «Файна нерухомість».

Таким чином, маємо ситуацію, коли Управитель, взявши на себе недобудовані об’єкти «Андрій-Банку» та не порушивши жодним чином норм закону, має понести невиправдані збитки за рахунок власного капіталу та, навіть, втратити свою бездоганну ділову репутацію. 

Спритність, корупція та дуже «незалежні і професійні» суди зробили шахрайську схему дієвою. Вочевидь, що така ситуація потребує втручання та негайного вирішення з метою відновлення порушених прав та законних інтересів нового Управителя і недопущення виникнення подібного прецеденту з іншими управителями, які приймають на себе проблемні банківські ФФБ та сумлінно виконують взяті на себе зобов’язання перед довірителями. Адже, в іншому випадку, бажаючих вирішувати проблеми недобудов в Україні, може просто не стати…

P.SНазви вигадані. Ситуація, на жаль, ні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]