Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.05.2020 18:30

Кінець епохи рейдерства? Цифри кажуть про інше

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

Аналітика відкритих даних про результати роботи переможців над рейдерством

Рейдерство – болюча тема для бізнесу (у якого вібирають корпоративні права й активи) і громадян (у яких відбирають нерухомість). Новий етап вічної боротьби, а заразом і нова надія, з'явилась із оновленням парламенту та приходом уряду Гончарука. Планів було чимало, як і красивих слів від міністра юстиції Малюски та його заступниці Оніщук. Наприклад, гучне "епоха рейдерства вже позаду" (листопад 2019), "закриємо комунальні підприємства - подолаємо 95% рейдерства" (жовтень 2019), "рейдерства стало втричі менше" (лютий 2020), "більшість скарг у першому кварталі 2020 стосується реєстраційних дій 18-19 року" (квітень 2020) і насамкінець розпачиливе "не лише Мін'юст має боротись – самі не запрошуйте рейдерів додому!" (квітень 2020).

Отже, наша статистика та її аналіз. У липні 2019, у Мін'юсті почали викладати скани рішень антирейдерської комісії на сайт відомства. Таким чином, з'явились всі можилвості для дослідження і їхньої кількості, і обгрунтованості. Практика прижилась, і у вільному доступі є практично всі рішення, які прийняла антирейдерська комісія, починаючи з липня 2019 року. Чому майже? Бо є підстави припускати, що деякі рішення з тих чи інших причин все-таки не з'являються на сайті. Ну наприклад, за І квартал в доступі є 783 рішень, тоді як сам Мін'юст повідомив про 1036 рішень. Де ж ще 250 рішень?

Кожен скан рішення містить таку інформацію: 

- дата надходження скарги до Мін'юсту

- ким і коли вчинена реєстраційна дія, що оскаржується

- коли відбулось засідання комісії і який висновок вони досягли

- коли підписав наказ Міністр (про задоволення чи відмову по скарзі)

Тобто, цілком достатньо для солідної аналітики на тему "як справи з рейдерством". Нагадую, що скарга до Мін'юсту це є адміністративний розгляд (на противагу судовому чи розслідуванню поліцією), що має тривати до 30 (45) днів. 

Отже, основні цифри-результати роботи переможців над рейдерством.

Всього за період 1 жовтня - 1 березня розглянули 1716 скарг (або 343 на місяць)

На сайті викладено скани рішень у такій кількості:

Січень: 184 скарги розглянуто
Лютий: 227 скарг
Березень: 372 скарги 
Квітень (карантинний): 196 скарг

Висновок перший: у помісячній динаміці, кількість скарг зростає. Висновок другий: більше 1 тисячі скарг за квартал це на 20% більше, ніж за будь-який аналогічний період у 2019 році. 

Тепер чуть глибше: переможці стверджують, що у них стало менше відмов і більше. Але от яка дійсна статистика: 

серпень: 428 скарг, 56% допуск до розгляду, 11% задоволено
вересень: 254 скарги, 51% допуск до розгляду, 21% задоволено
жовтень-лютий: 343 скарги на місяць, 53% розглянуто, 27% задоволено.

Тобто, у плані результатів роботи, все так само, як і було.

Тепер щодо вчасності розгляду: самі ж переможці переможно заявляють про "70% скарг у 2020 – це скарги на реєстраційні дії 19 року!" Не зовсім зрозуміло, а що ж тут такого, якщо строк на подачу скарги передбачено у 2 місяці з моменту вчинення реєстраційної дії або й з моменту, коли особа дізналась про порушене право. А от який висновок насправді слід зробити: розгляд скарг відбувається надзвичайно довго! По два, три, чотири і навіть п'ять місяців – замість 30 днів! Який же це швидкий адміністративний розгляд? Окремо зауважу, що по сотням скарг наказ підписується міністром через декілька місяців після висновку комісії! Цілком реальні скарги: жовтень - скарга, лютий - розгляд, квітень - підписано міністром! 

І ще безжальної статистики про чиї ж реєстраційні дії оскаржуються? 

Лютий: 44 скарги щодо дій, вчинених комунальними підприємствами (КП). Для порівняння, не менше 50 скарг — на дії нотаріусів!

Березень: 59 це по діям КП. Для порівняння, на дії нотаріусів маємо… більше 70 скарг!

Квітень: лише з них 26 це КП, нотаріуси — більше 50.

Висновок: дії нотаріусів оскаржують частіше, ніж дії реєстраторів комунальних підприємств. При цьому, санкції (покарання) набагато частіше застосовують... до реєстраторів, ніж до нотаріусів! Приблизно у сім разів частіше блокують доступ чи скасовують доступ до реєстрів. При цьому самих реєстраторів вдвічі менше, ніж нотаріусів.

Отака от проста аналітика відкритих даних, що спростовує більшість гучних заяв переможців над рейдерством. 

Окрім аналітики, один приклад зашкварного розгляду скарги. Механізм простий: умисно затягнути розгляд і відмовити через "раптово" виниклий суд між тими ж сторонами з того ж предмету: 

Отже, заходить 19 грудня скарга від “Ощадбанку”, мол реєстратор незаконно перереєстрував комплекс будівель консервного заводу. Комісія ставить на fast track і вже 27 грудня доблесно розглядає та скасовує реєстраційні дії. 

Незважаючи на резонанс, у міністра час підписати наказ знайшовся лиш 20 січня (місяць пролежало). 

А вже 7 лютого до Черкаського ОАС звертається з позовом реєстратор, і 14 квітня суд скасовує наказ МЮ, зобов’язує стягнути з МЮ 2102 грн.При цьому, своє рішення суд мотивував тим, що реєстратор не був належним чином повідомлений про розгляд скарги на його дії, не отримав копію скарги. 
Виявляється, переможці над рейдерством направили лист-повідомлення “на ваші дії скарга, приїжджайте на засідання комісії” 26 грудня — а засідання провели 27 грудня о 9:30. Звичайно, що порядок розгляду скарг передбачає отримання повідомлення мінімум за два дні до. І таких кейсів чимало.

Запам'ятайте три висновки:

(1) скарг на реєстраційні дії стало більше, ніж будь-коли.

(2) розгляд скарг відбувається по декілька місяців і навіть по пів року замість 30 днів.

(3) зашкварні розгляди скарг нікуди не ділись.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]