Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2019 18:03

Нас запитують, ми відповідаємо

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

Спробували узагальнити найпоширеніші коментарі щодо законодавчих змін про зґвалтування, та відповісти на них "гуртом". Даруйте за збережену оригінальну мову коментарів)

1. Що таке дії сексуального характеру в контексті нового закону.

«А, по-моему, насчет "традиционно не традиционно" речь шла и так в ст.152 и 153 не измененного УК Украины.»

«Секс это когда мужчина всунул женщине, а все остальное без члена это уже не секс? Или поцелуй на остановке в щеку уже преступление, или взять за руку на прогулке.»

«"вчинення дій сексуального характеру, пов’язані із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи" -- відтепер медсестра, яка ставить клізму малюку, який кричить і пручається, може підпапасти під цю кваліфікацію»

Зґвалтування раніше розділяли на «природне» (з вагінальним проникненням) та «неприродне» (з анальним чи оральним). Це були різні статті Кримінального кодексу і покарання за ними відрізнялись. Тепер всі види зґвалтувань об'єднали в одну статтю. Також з'явився термін «сексуальне насильство» — від «зґвалтування» воно відрізняється тим, що насильник діє без проникнення в тіло іншої людини (наприклад, без згоди жертви стимулює статеві органи). Ключовим в розумінні дій сексуального характеру є те, що вони здійснюються з метою  отримання сексуального задоволення хоча б однією стороною процесу. У випадку з медичними маніпуляціями мета їх інша.

2. В якій формі повинна бути висловлена згода та що означає «добровільно».

«В ЯКІЙ ФОРМІ У ВИПАДКУ СТАТЕВОГО АКТУ ЗА ВЗВЄМНОЮ ЗГОДОЮ ПОВИННА БУТИ ВИСЛОВЛЕНА ЗГОДА --- ЦЕ ПИТАННЯ!!1»

«Ще одне. В законі не побачив детального розбору, яка згода вважається добровільною. Зокрема, наприклад, психіка людини здатна змінюватися під дією алкоголю, інших наркотиків, ліків, сильного душевного хвилювання. Уявімо ситуацію 2х статевих партнерів, один з яких протверезівши, вважає, що його зґвалтували, адже на тверезу голову на секс він би не погодився. Чи вважатиметься його п'яна згода добровільною? Як щодо ситуації більш реалістичної, коли п'яні обидва партнери?»

«Неясно нужно получить в письменном виде согласие "четкое и недвусмысленное" или в устном. И если в устной форме то как потом доказать что присутствовал факт этого согласия?»

 В будь-якій прийнятній та допустимій для вас формі. Це може бути усна згода, активна участь обох сторін в процесі (конклюдентні дії), міміка, жести, відео чи аудіо запис (звісно, якщо ви не будете його розповсюджувати – не забувайте про ст. 301 Кримінального кодексу). Головне щоб згода була взаємною, усвідомленою, вам повинно бути більше 16 років і ви в адекватному стані (алкогольне, наркотичне сп’яніння або дія медичних препаратів може викликати сумніви у випадку розслідування чи судового розгляду).

Згода не має залишати сумнівів. Про активну згоду на секс можна почитати тут і тут

3. Чи змінився вік згоди?

 «Чи можна вважати, що вік згоди тепер 14 років замість 16?»

 Ні, вік згоди і досі 16 років. Зміни в ст. 155, 156 Кримінального кодексу не були внесені, отже як і раніше неповнолітніми особами вважаються особи, які не досягли  16-ти років. Детальніше про вік сексуальної згоди можна прочитати тут.

4. Хто може бути суб’єктом вчинення злочину за ст. 152.

 «Жінки теж можуть буть гвалтівницями з точки зору нового закону, або лише чоловіки?»

«"вчинення дій сексуального характеру, пов’язані із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи".-а як щодо згвалтування чоловіка жінкою? Для нього проникнення в тіло не відбувається.»

« А якщо випадок у зворотньому напрямку? Інша особа примусово робить проникнення у своє тіло гениталіями жертви? ТАКЕ У ЗАКОНІ НАВІТЬ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО! Вважаєте це не можливо?
Чи будуть такі дії кваліфікуватися згвалтуванням?»

«А такая формулировка в законе "проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування)" - дает идеальную возможность для этого. + при такой формулировке в законе изнасилования мужчины при вагинальном акте с женщиной быть не может (так как нет проникнення) что делает закон дискриминационным.»

 В законі зазначено «дії сексуального характеру, що пов’язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи». Тобто законодавчо не визначено що проникнення повинне відбуватися саме в тіло потерпілої особи, а отже можлива ситуація, коли чоловік може стати потерпілим, а жінка – підозрюваною в зґвалтуванні і при класичному сексуальному акті.

5. Чи скасовують ці зміни презумпцію невинуватості.

 «Cтрок позовної давності 10 років? ) Повністю знівельовано: П. 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод: "кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку". Тобто жінці для доведення вини чоловіка достатньо підтвердити що у них був секс, на який вона ненадала згоду. І вже чоловік має доводити (розпискою, відео-аудіо доказами) свою невинуватість? )»

 Ні, презумпція невинуватості діє в повному обсязі. Чи винна особа у вчинені злочину вирішує лише суд, а перед тим, як справа дійде до суду слідчий зобов’язаний провести розслідування, тільки законними методами та під наглядом прокурора. У випадку, якщо буде мати місце неправдиве повідомлення про злочин, то недобросовісного заявника можна буде притягти до відповідальності по ст. 384, 383 Кримінального кодексу, також додатково можна буде подати позов про відшкодування моральної та/або матеріальної шкоди. 

6. Як довести наявність чи відсутність згоди.

 «Як доказати, що згода дана не під тиском?»

«Звучит хорошо но не совсем понятно: чьи показания? свидетелей? вещественные доказательства, документы - какие например? выводы экспертов - вообще непонятно.»

«Яким чином довести у суді ВІДСУТНІСТЬ усної згоди? Коли, наприклад, один партнер каже, що вона була, а інший - що ні.»

«Жертві як довести своє НІ? Відповідачу як довести, що цього НІ не було?»

«Вы знаете как в с случае судебного разбирательства доказать,что женщина сказала "Да"?»

 Практика розгляду справ з урахуванням змін до Кримінального кодексу ще не сформована і ми не можемо зробити якісь узагальнення по методиці доказування таких справ. Роз’яснення законодавця до цієї статі зазначає, що добровільність згоди буде встановлюватись з урахуванням усіх супутніх обставин. Також можемо припустити, що буде враховуватись особистості обох сторін, наявність чи відсутність залежності між ними (викладач-студент, керівник-підлеглий). Також про супутні обставини можна почитати тут. Якщо звернутись до практики іноземних країн, то там велику увагу приділяють психологічних та психолого-психіатричним експертизам.

7. Чи буде наставати відповідальність в разі сексу з особою, якій не виповнилось 14-ть років.

 «Уточнювальне питання: 13-річний школяр звабив 15-річну школярку. Скільки відсидить його ґвалтівниця?»

 Це момент, на який обов’язково повинні звернути увагу батьки та педагоги. Адже відтепер за злочини, передбачені ч.4 ст. 152 та ч.4 ст. 153 у випадку, якщо одна зі сторін не досягла 14-ти років відповідальність для другого партнера буде наставати, навіть якщо секс був за згодою.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]