Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2010 18:37

Вторая годовщина российско-грузинской войны - у каждого своя правда и свои потери

Народний депутат України V, VI, VII скликання від Партії регіонів

В эти дни, как страны-участницы конфликта, так и государства, принимающие участие в его урегулировании, подводят итоги, извлекают уроки и делают прогнозы на будущее. И в этом процессе, я уверен, что у каждого будет своя правда. Но, я бы не хотел затрагива

В эти дни, как страны-участницы конфликта, так и государства, принимающие участие в его урегулировании, подводят итоги, извлекают уроки и делают прогнозы на будущее.  И в этом процессе, я уверен, что у каждого будет своя правда.

Но, я бы не хотел затрагивать тему общегосударственных оценок тех событий. Вместо этого просто напомню о том, что они,  кроме геополитического аспекта имеют и человеческий – выраженный в потерях военного состава конфликтующих сторон и мирного населения.

Мной подготовлена подборка из 50 сообщений украинских информагентств в период с 09.08.09 по 03.10.09 для того что б вы, читатели, вспомнив те события, анализ и выводы делали самостоятельно.

 

09.08.2008 14:38  - Грузія ввела військовий стан на 15 днів

Парламент Грузії на позачерговому засіданні одноголосно затвердив указ президента країни Михайла Саакашвілі про введення військового стану на всій території Грузії строком на 15 днів, повідомляє Газета.ру. 

 

09.08.2008 14:55  -  Джордж Буш зробив спеціальну заяву

Президент США Джордж Буш, який перебуває у Пекіні, виступив у суботу зі спеціальною заявою з приводу конфлікту в Південній Осетії, передає Reuters. За словами Буша, «він глибоко стурбований ситуацією в Грузії». Як вважає американський президент, вихід військових дій за межі Південної Осетії знаменує собою небезпечну стадію ескалації конфлікту. «Росія бомбить регіони, що знаходяться далеко від Південної Осетії», заявив американський лідер.

Президент США закликав Росію поважати територіальну цілісність Грузії, а також припинити бомбардування її території. На думку Буша, російські і грузинські власті повинні вдатися до міжнародного посередництва у вирішенні конфлікту. 

 

09.08.2008 15:21  - Абхазія відкриває другий фронт

Власті невизнаної республіки Абхазії заявляють про те, що почали витісняти грузинські підрозділи з Кодорської ущелини.

За словами президента самопроголошеної республіки Сергія Багапша, застосовується авіація і артилерія.

 

09.08.2008 18:37  - Путін приїхав до Північної Осетії

Прес-секретар голови російського уряду повідомив, що під час поїздки до Північної Осетії Путін планує на місці обговорити з керівництвом республіки і керівниками відповідних федеральних відомств питання допомоги біженцям, що прибувають з Південної Осетії, а також допомоги самій Північній Осетії з огляду на прибуття великої кількості евакуйованих.

Будуть обговорені питання надання гуманітарної, медичної допомоги, а також організації розселення і харчування біженців. Передбачається, що Путін відвідає один з таборів біженців, де на місці ознайомиться з умовами їх розміщення.

 

09.08.2008 18:58  - Саакашвілі запропонував Медведєву припинити вогонь

Президент Грузії Михайло СААКАШВІЛІ запропонував Дмитру МЕДВЕДЄВУ припинити вогонь і розпочати переговори.

Про це Президент Грузії заявив під час відвідування Тбіліської республіканської лікарні, куди доставлено 221 пораненого, передає «Новости-Грузія». Президента Грузії супроводжує міністр закордонних справ Литви.

 

09.08.2008 19:52  - Москва висунула Тбілісі дві умови припинення вогню

МЗС Росії заявив про дві умови припинення вогню в Південній Осетії - Москва вимагає від Тбілісі вивести всі формування із зони конфлікту і негайно підписати угоду про незастосування сили.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що він звернувся до президента Росії з пропозицією про припинення вогню в Південній Осетії. "Я звернувся до президента Росії Дмитра Медведєва з пропозицією зупинити це божевілля", - сказав Саакашвілі.

 

09.08.2008 23:23  - Російські літаки скинули бомби на три грузинських села в Абхазії

Російські літаки о 22.30 вечори суботи завдали нового удару по трьох грузинських селах Верхньої Абхазії. Про це в телефонному включенні з Кодорської ущелини в ефірі телекомпанії "Руставі-2" повідомив голова уряду Абхазької АР у вигнанні Малхаз Акишбая.

"О 22.30 над територією Верхньої Абхазії з`явилися чотири російські літаки, вони скинули бомби на територію сіл Генцвіші, Ажара і Чхалта. Жертв і потерпілих немає", - повідомив Акишбая. За його словами, триває оцінка шкоди, завданої авіанальотом. Раніше у суботу територія Кодорського ущелини вже бомбардувалася російськими літаками.

 

10.08.2008 08:49  - Кораблі Чорноморського флоту ввійшли в абхазький порт Очамчира

Кораблі російського військово-морського флоту ввійшли до порту Очамчира в Абхазії, заявив в неділю AFP секретар Ради національної безпеки Грузії Олександр Ломая.

У суботу вдень російські й іноземні агентства повідомили, що кораблі російського Чорноморського флоту здійснюють перегруповання в акваторії Чорного моря і пересуваються у бік Абхазії, повідомляє Лента.ру.

Офіційно російське оборонне відомство інформацію про перегрупування кораблів Чорноморського флоту не коментувало.

Натомість, як повідомляв УНІАН, дані про російські військові кораблі, що діють біля узбережжя Абхазії, підтвердили "силові структури" невизнаної республіки. За їх словами, російські кораблі "загороджувальним вогнем" зупинили поблизу абхазьких портів грузинський флот.

 

10.08.2008 17:58  - Грузія вимагає припинити вогонь, Росія не поспішає

Грузинський МЗС вручив російському консулові ноту про припинення з 10-го серпня бойових дій, передає радіостанція "Эхо Москвы". У ноті грузинського зовнішньополітичного відомства сказано, що збройні сили Грузії припиняють вогонь в Південній Осетії. У ній також стверджується, що всі збройні сили були виведені із зони конфлікту, що грузинська сторона створила гуманітарний коридор і дала можливість населенню і пораненим вийти із зони конфлікту. МЗС Грузії заявляє, що Грузія готова негайно розпочати переговори з Росією про припинення вогню і по завершенню бойових дій.

 

10.08.2008 20:11  - Генсек НАТО: Росія порушила територіальну цілісність Грузії

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що Росія "порушила територіальну цілісність" Грузії і застосувала "надмірну військову силу" під час конфлікту в Південній Осетії.

Генсек Північноатлантичного альянсу закликав Росію і Грузію негайно домовитися про припинення вогню і відновлення контролю Грузії над "її відокрмленими республіками", передає Associated Press.

 

10.08.2008 21:50  -  Міністри закордонних справ Росії та Грузії розпочали переговори

Глава російського МЗС Сергій ЛАВРОВ і міністр закордонних справ Грузії Ека ТКЕШЕЛАШВІЛІ приступили до переговорів. Про це повідомив заступник глави зовнішньополітичного відомства Німеччини Гернот ЕРЛЕР. За його словами, між С.ЛАВРОВИМ і Е.ТКЕШЕЛАШВІЛІ встановлено "прямий контакт", передає AFP.

 

11.08.2008 09:58  - Франція представила Грузії план врегулювання конфлікту

Міністр закордонних справ Франції Бернар КУШНЕР на зустрічі з Президентом Грузії Михайлом СААКАШВІЛІ представив план врегулювання грузинсько-південноосетинського конфлікту, передає Lenta.ru з посиланням на агентство France Presse.

План передбачає негайне припинення вогню, надання медичної допомоги пораненим і виведення як грузинських, так і російських військ із зони конфлікту.

"Наше завдання зрозуміле... Ми повинні знайти шлях до негайного припинення вогню, прийнятний для обох сторін. Необхідно шукати шляхи вирішення проблеми за допомогою переговорів і дипломатії, військового рішення тут бути не може", - заявив Б.КУШНЕР.

М.СААКАШВІЛІ, в свою чергу, висловив переконання, що припинити конфлікт під силу тільки Росії.

"Ми не вторгалися на їхню територію. Вони вторглися на нашу, з цього й почалися страждання", - розповів грузинський Президент журналістам.

Рада безпеки ООН тричі збиралася, щоб обговорити стан справ у Південній Осетії, проте ніяких конкретних рішень на засіданнях ухвалено не було. Пропозиція Франції стала першим так чи інакше певним планом щодо врегулювання конфлікту.

 

11.08.2008 10:13  - Грузію бомблять 50 літаків

Росія задіяла більше 50 військових літаків для бомбардувань грузинської території. Про це, як повідомляє AFP, заявило міністерство закордонних справ республіки.

За даними МЗС, авіаудари по грузинській території тривають. Бомбардувань, як повідомляється, зазнало село Коджорі неподалік Тбілісі, одна з бомб впала в районі гори Махат в грузинській столиці. Російська сторона поки що не коментувала цю інформацію.

Раніше грузинські власті повідомили, що в результаті російських авіанальотів, метою яких є військові об`єкти, загинули кілька десятків людей, десятки військовослужбовців і мирних жителів були поранені, нагадує Лента.ру . Заступник голови Генштабу РФ Анатолій Ноговіцин визнав факт бомбардувань. Він заявив, що атаки здійснюються по об`єктах "другого ешелону", звідки, за даними російської розвідки, можуть висуватися підрозділу в зону осетинського конфлікту.

 

11.08.2008 16:34  - У МЗС РФ назвали Тбілісі умову припинення вогню

У Міністерстві закордонних справ Російської федерації заявляють, що припинення вогню може бути досягнуте лише при повному виведенні грузинських військ з Південної Осетії.

Як передає ІТАР-ТАСС, про це заявив офіційний представник МЗС РФ.

Коментуючи повідомлення про те, що Президент Грузії Михайло СААКАШВІЛІ підписав "план повного припинення вогню", російський дипломат підкреслив, що в Південній Осетії "триває стрілянина на влучення по російських миротворцях". "Наші умови залишаються тими ж самими - відведення всіх грузинських військ і підписання угоди про незастосування сили", - додав він.

 

12.08.2008 01:09  - Медведєв: Росія ніколи не буде пасивним спостерігачем на Кавказі

Президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росії ніколи не буде на Кавказі пасивним спостерігачем.

"Ми ніколи не були і не будемо в цьому регіоні пасивними спостерігачами", - заявив Медведєв на зустрічі з керівництвом парламентських партій.

"Росія історично є гарантом безпеки народів Кавказу. Це наша місія і наш обов`язок", - сказав глава російської держави.

 

12.08.2008 08:51  - Росії не сподобався проект резолюції РБ ООН по Південній Осетії

Постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявив журналістам, що Росія не прийме підготовлену Францією резолюцію щодо конфлікту в Південній Осетії, повідомляє Лента.ру з посиланням на France Presse.

З такою заявою Чуркін виступив за підсумками засідання Радбеза ООН в Нью-Йорку. За словами Чуркіна, резолюція потребує серйозного доопрацювання. Він зазначив, що в проекті немає "ані слова про грузинську агресію і скоєні Грузією злочини".

Документ передбачає невідкладне укладення перемир`я, дотримання територіальної цілісності Грузії і відновлення статусу території Грузії станом на момент початку конфлікту.

Франція мала намір представити готову резолюцію на голосування у вівторок, проте, як відзначає агентство Reuters, тепер дата голосування, швидше за все, буде перенесена, щоб погодити текст резолюції з Росією, яка володіє правом вето в Раді безпеки.

 

12.08.2008 11:27  - Російська авіація продовжує бомбити Горі

Російська авіація сьогодні продовжує бомбити місто Горі. Як передає Лента.Ru з посиланням на Reuters, при бомбардуванні Горі російським літаком уранці у вівторок постраждали кілька осіб.

Раніше повідомлялося, що бої між російськими і грузинськими військами тривають за 20 кілометрів від Цхінвалі. Горі знаходиться приблизно за 30 кілометрів на південь від Цхінвалі. Грузинські війська залишили Горі в понеділок, 11 серпня. Вони були відтягнуті для захисту Тбілісі.

 

12.08.2008 12:10  - Президент Росії ухвалив рішення про завершення військової операції в Грузії

Росія вирішила припинити операцію з примусу Грузії до миру. Як передає кореспондент УНІАН, відповідна заява Президента Російської Федерації Дмитра МЕДВЕДЄВА була щойно поширена Першим каналом російського телебачення.

«Я прийняв рішення припинити операцію з примусу агресора до миру», - сказав Президент Росії. Він відзначив, що цілі операції досягнуто, а грузинські війська – дезорганізовано.

Крім того, повідомляє Газета.ру , російський президент доручив Міноборони і Генштабу при новій агресії з грузинського боку «ухвалювати рішення по знищення агресора». 

 

12.08.2008 13:27  - Медведєв висунув Саркозі умови миру в Грузії

Президент Росії Дмитро Медведєв висунув умови остаточного регулювання конфлікту в Південній Осетії.

Про це Медведев повідомив на зустрічі в Кремлі з президентом Франції Ніколя Саркозі, який сьогодні удень прилетів до Москви.

«Перше: повернення всіх грузинських військ на вихідні позиції дислокації, частково демілітаризація цих військових формувань. Друге: підписання документа з юридичними зобов’язаннями про незастосування сили», - сказав Медведєв.

 

12.08.2008 15:37  - Саркозі вважає позиції Росії та ЄС щодо Грузії - нормальними

Президент Франції Ніколя САРКОЗІ, яка головує зараз у Євросоюзі, в Москві на зустрічі з Президентом Росії Дмитром МЕДВЕДЄВИМ заявив про необхідність доопрацювати документ з урегулювання ситуації в Південній Осетії.

"Абсолютно нормально, що Росія хоче відстоювати інтереси своїх громадян і російськомовних громадян за кордоном", - сказав Н.САРКОЗІ, додавши при цьому, що "звісно, нормально, що міжнародне співтовариство хоче забезпечити суверенітет, територіальну цілісність і безпеку Грузії".

Н.САРКОЗІ запропонував Москві разом попрацювати над документом з урегулювання конфлікту в Південній Осетії. "Франція вчора передала документ, хочу, аби ми попрацювали над цим документом", - сказав він. За словами Н.САРКОЗІ, "те, чого хочуть Франція і ЄС - це мир". "Ми готові зробити зусилля, аби добитися цього", - запевнив Президент Франції.

 

12.08.2008 16:05  - У Тбілісі заявляють, що Росія продовжує бомбардувати грузинські села

Уряд Грузії підтверджує факт бомбардування трьох грузинських сіл, розташованих поблизу Цхінвальського регіону вдень у вівторок.

Як передає ІА «Новості-Грузія», про це сказано в заяві уряду країни, розміщеній на офіційному веб-сайті МЗС Грузії.

"Незважаючи на указ Президента РФ Дмитра МЕДВЕДЄВА про припинення вогню, російська авіація продовжує завдавати ударів по грузинських селах, розташованих неподалік від Цхінвальського регіону. Російські літаки завдали ударів по селах Руїсі Горійського району, Сакорінто Каспського району і Агара Карельського району", - повідомляє уряд.

 

12.08.2008 18:48  -Росія і Франція погодили шість принципів врегулювання грузино-осетинської кризи.

Їх підтримали президенти Дмитро Медведєв і Ніколя Саркозі. Про це керівники Росії і Франції повідомили на спільній прес-конференції у вівторок.

Принципи врегулювання конфлікту такі:

1) Не вдаватися до використання сили

2) Остаточно припинити всі військові дії

3) Вільний доступ до гуманітарної допомоги

4) Збройні сили Грузії повертаються до місць їх постійної дислокації

5) Збройні сили РФ виводяться на лінію, де перебували до початку бойових дій

6) Початок міжнародного обговорення про майбутній статус Південної Осетії і Абхазії та шляхи забезпечення їх міцної безпеки.

Саркозі зазначив, що прийняті принципи не вирішать всіх проблем.

Президент Франції Ніколя Саркозі зустрічався з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі в Тбілісі і 12 серпня прибув до Москви для розмови з Медведєвим.


12.08.2008 21:38  -  Грузія офіційно звинуватила Росію в етнічних чистках

Секретар Ради національної безпеки Грузії Олександр Ломая заявив, що Грузія подала до Міжнародного суду ООН (ICJ) в Гаазі позов проти Росії, повідомляє 12 серпня Reuters. За даними агентства, влада Грузії звинувачує Росію в етнічних чистках.

За даними агентства, посол Грузії в Нідерландах передав до Міжнародного суду ООН позов "Республіка Грузія проти російської держави". За словами О.Ломая, позов пов`язаний з проведенням росіянами етнічних чисток на території Грузії в період з 1993 по 2008 рік.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі (ICC) Луїс Морено-Окампо (Luis Moreno-Ocampo) заявив, що готовий розпочати попереднє розслідування військових дій у зоні грузино-осетинського конфлікту.

Зауважимо, нагадує Лента.ру, що влада Росії також виступила з ініціативою подати позови проти Грузії до Гааги і Страсбурга за фактом нападу на Південну Осетію. Слідчий комітет при прокуратурі (СКП) РФ за прямим дорученням Президента Росії, збирає докази геноциду в Південній Осетії.

 

1 3.08.2008 00:23  - НАТО підтримує Грузію, засуджує Росію, але напряму воювати не хоче

Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив 12 серпня, що Грузія одного разу стане членом Північноатлантичного альянсу. На прес-конференції в Брюсселі після зустрічі представників альянсу і Грузії, генсек звинуватив Росію у невідповідному застосуванні сили, що втілилося в перенесенні бойових дій з території Південної Осетії та Абхазії на основну територію Грузії та встановленні морської блокади.

Водночас він наголосив, що "НАТО не розраховує на пряму військову роль в цьому конфлікті".

Яап де Хооп Схеффер зазначив, що рада НАТО солідарна з грузинською стороною, підтримує її і наголошує "повну повагу до суверенітету і територіальної цілісності Грузії." За словами генерального секретаря, Південна Осетія і Абхазія є частиною Грузії.

Головним пріоритетом в розв`язанні конфлікту генсек назвав негайне припинення бойових дій і повернення до статусу-кво, що був до 6 серпня, тобто "всі сили повинні бути на тих позиціях, які вони займали того дня".

Рада НАТО вітала рішення Грузії про припинення вогню і закликала Росію наслідувати грузинський приклад. Генсекові альянсу відомо про заяву президента РФ щодо завершення операції в Південній Осетії, проте Яап де Хооп Схеффер чекає офіційного підтвердження та інформації про те, як ця заява реалізується на місці.

Гуманітарну ситуацію в Грузії генсек Альянсу схарактеризував як "дуже серйозну", повідомивши, що до НАТО вже надійшов запит від Грузії про гуманітарну допомогу, і країни альянсу вже надають цю допомогу.

 

13.08.2008 00:51  - Барак Обама засудив російську агресію

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Барак Обама в своїй заяві засудив дії російських військ в Південній Осетії, повідомляється на сайті CNN.

"Неважливо, як почався цей конфлікт, але Росія вивела його за рамки ситуації навколо Південної Осетії і вдерлася на територію іншої держави", - заявив сенатор. Діям Росії немає виправдання, додав він.

Відразу після початку військових дій на території Південної Осетії Обама закликав обидві сторони конфлікту схаменутися і врегулювати ситуацію шляхом мирних переговорів. Його суперник від Республіканської партії Джон Маккейн також зайняв критичну щодо Кремля позицію.

 

13.08.2008 07:59  - Саакашвілі дав згоду на мирний план, представлений Саркозі

Сьогодні в Брюсселі відбудеться кризове засідання глав зовнішньополітичних відомств країн-членів Європейського союзу. На ньому обговорять план мирного врегулювання конфлікту довкола Південної Осетії, запропонований головуючою нині в ЄС Францією.

У ніч на середу президент Грузії Михаїл Саакашвілі дав свою згоду на представлений французьким президентом Ніколя Саркозі мирний план. До Тбілісі Саркозі прибув з Москви, де він також заручився підтримкою російського президента Дмитра Медведєва. Останній пункт плану, який передбачає міжнародне обговорення майбутнього статусу Південної Осетії та Абхазії, було вилучено з документа на вимогу Саакашвілі, який наголосив, що жодні мирні домовленості не можуть поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії. Зі свого боку Саркозі зазначив, що задоволений досягнутим прогресом: «Усі ми одностайні в тому, що слід поважати суверенітет. Грузія – це незалежна держава. І росіяни – принаймні так запевнив мене президент Медведєв – не мають наміру залишатися в Грузії», - зауважив Саркозі.

 

13.08.2008 11:24  - Російські танки увійшли в Горі попри домовленості - ЗМІ

Російські танки увійшли до грузинського міста Горі попри досягнуті домовленості про припинення військових дій. Про це повідомляє "5-й канал".

Також, за інформацією місцевих журналістів, російські військові затримали у Горі журналістів із Туреччини, у яких відібрали камери та відзняті матеріали. З цими журналістами зараз немає зв`язку.

 

13.08.2008 11:45  - Російська сторона заперечує танки в Горі

Сьогодні грузинські власті повідомили  про те, що російські миротворці нібито знаходяться в районі грузинського міста Горі. Російська сторона заперечує.

"Російських миротворців або доданих їм військ і частин в місті Горі немає", - повідомив ІТАР-ТАРС представник російських миротворчих сил.

Як повідомляє Эхо Москвы, раніше на спеціальному брифінгу секретар Совбеза Грузії Каха Ламая заявив, що в Горі сьогодні вранці "введено підрозділ ЗС Росії і колона важкої техніки". Горі знаходиться за 25 км. від Цхінвалі.

 

13.08.2008 16:25  - Франція готує новий проект резолюції РБ ООН про конфлікт у Грузії

Франція готує новий проект резолюції Ради безпеки ООН про російсько-грузинський конфлікт.

Про це повідомив головуючий цього місяця в Раді Безпеки представник Бельгії при ООН Ян ГРАУЛС, зазначає радіо “Свобода”.

Проект резолюції повинен включити основні принципи врегулювання конфлікту, узгоджені Президентом Франції Ніколя САРКОЗІ з Москвою і Тбілісі.

Цей план був схвалений у середу міністрами закордонних справ країн-членів Євросоюзу, які також домовилися про направлення спостерігачів ЄС у зону конфлікту в Грузії.

 

14.08.2008 13:59  -  США ввели перші санкції проти Російської Федерації

США ввели перші санкції проти Російської Федерації, повідомляє «Рейтер» з посиланням на представника Північноатлантичного альянсу.

Зокрема, джерело агентства відзначає, що НАТО заборонило російському кораблю брати участь у міжнародних антитерористичних навчаннях у Середземному морі через дії РФ щодо Грузії.

Корабель Російської Федерації «Ладный» у серпні-вересні 2008 року повинен був брати участь в об`єднаній військово-морській антитерористичній операції НАТО в Середземному морі «Активні зусилля».

Адміністрація США блокувала запит російської сторони на проведення позачергового засідання Ради НАТО-Росія для обговорення ситуації на Кавказі.

 

15.08.2008 19:29  - Саакашвілі підписав угоду про припинення вогню

Президент Грузії Михайло СААКАШВІЛІ підписав угоду про припинення вогню між Грузією і Росією, яке складається з шести пунктів.

Як повідомляє радіостанція “Ехо Москви”, про це М.СААКАШВІЛІ заявив одразу після зустрічі з Державним секретарем США Кондолізою РАЙС.

Також М.СААКАШВІЛІ заявив, що Тбілісі більше не допустить окупації своєї території. Одночасно грузинський лідер звинуватив Захід у тому, що він недостатньо жорстко відреагував на дії Росії в Південній Осетії, повідомляє Рейтер.

Тим часом, Росія очікує на підтвердження повідомлення про те, що Президент Грузії поставив свій підпис під документом. У прес-службі Кремля заявили, що Москва поставить свій підпис як посередник тільки після Грузії.

 

16.08.2008 13:43  - Росія продовжує підривати Грузію - ЗМІ

Міністерство закордонних справ Грузії закликає міжнародне співтовариство зупинити дії Россі направлені на знищення грузинської державності. Про це мовиться в заяві МЗС Грузії, поширеній у суботу.

"Не дивлячись на зусилля міжнародного співтовариства і підписання документа про припинення вогню, збройні сили Російської Федерації продовжують військові дії проти Грузії і знищення об`єктів цивільної інфраструктури", - мовиться в заяві. 

"Частини окупаційної армії Росії 16 серпня замінували і висадили в повітря залізничний міст на перегоні Метехі-Гракалі в  Каспському районі (Східна Грузія).  В результаті цього диверсійно-терористичного акту перервано залізничне повідомлення між Східною і Західною Грузією, зв`язок з морськими портами Грузії. Цим же шляхом перевозилися люди з територій, окупованих російською армією, в безпечні місця", - мовиться в заяві. 

МЗС Грузії заявляє, що "Росія цілеспрямовано здійснює дії, направлені на знищення державності Грузії, зокрема за допомогою виклику гуманітарної катастрофи".

Міністерство закордонних справ Грузії закликає міжнародне співтовариство негайно вжити заходів з тим, щоб  зупинити державне знищення і гуманітарну катастрофу.

 

17.08.2008 11:14  - Росія почала часткове відведення військ з Південної Осетії

Розпочалося часткове відведення російських військ із зони конфлікту на Кавказі.

Про це заявив ІТАР-ТАСС високопоставлений представник Міноборони Росії. За його словами, «йдеться лише про часткове виведення тих військових частин і підрозділів, у присутності яких у Південній Осетії немає необхідності». Він відзначив, що в пункти постійної дислокації на території Росії виводяться деякі частини загальновійськової армії і повітряно-десантних військ.

 

19.08.2008 23:14  -  РБ ООН проводить закриті консультації щодо ситуації в Грузії

Рада Безпеки ООН проводить закриті консультації щодо ситуації в Грузії. Про це повідомили дипломатичні джерела, передає Reuters.

За даними джерел, в ході засідання обговорюватиметься новий проект резолюції, в якому міститься заклик до виведення російських військ з грузинської території. При цьому джерела підкреслюють, що голосування по резолюції навряд чи пройде сьогодні.

Консультації в РБ ООН були призначені на 15:30 за нью-йоркським часом (22:30 за київським).

 

21.08.2008 17:24  - Москва повідомила країни НАТО про припинення всіх видів співпраці

Міністерство оборони Естонії одержало ноту з посольства Росії в Талліні, в якій зазначено, що Росія припиняє будь-яку військову співпрацю з Естонією як країною - членом НАТО. Як повідомляє кореспондент Газета.ру, такий же документ одержали всі країни Північноатлантичного альянсу, наголосили в міністерстві.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Паета, в документі написано, що через ситуацію, що склалася в світі, Росія припиняє військову співпрацю з країнами, що входять до НАТО.

21 серпня МЗС Латвії також одержало ноту від російського посольства, в якій йдеться про те, що Москва «припиняє військову співпрацю будь-якого роду» з цією балтійською республікою.

Як повідомляє Reuters, напередодні Норвегія також заявила, що одержала аналогічне повідомлення.

 

21.08.2008 18:11  - Південна Осетія й Абхазія просять Москву визнати їх незалежність

Народні збори жителів Південної Осетії звернувся до президента й парламенту РФ з проханням визнати незалежність республіки. Про це у четвер повідомляє Лента.ру.

У прийнятому на зборах зверненні зазначено: "Закликаємо Росію першою з держав світової спільноти визнати державну незалежність республіки Південна Осетія". Автори документа нагадують, що більшість жителів невизнаної республіки є громадянами РФ, і що "народ Південної Осетії завжди залишався вірним виборові своїх предків, які уклали союз з Росією на вічні часи". На думку учасників зборів, будь-яка спроба включити республіку до складу Грузії закінчиться геноцидом південноосетинського народу.

 

22.08.2008 08:03  - Радбез ООН відмовився підтримати російський проект резолюції по Грузії

Совбез ООН відмовився схвалити російський проект резолюції по Грузії, повідомляє Reuters 22 серпня. "Поки Рада не готова схвалити будь-яку резолюцію", - заявив постпред Великої Британії при ООН Джон Соерс, додавши, що для ухвалення одноголосної резолюції "потрібно виконати ще більшу роботу".

Проект був представлений на розгляд Ради безпеки ще в середу, а у четвер з`явилася його остаточна версія, яка була запропонована членам Радбеза. За словами постпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна, проект є "повторенням шести принципів", які містяться в тексті мирного договору, складеного раніше президентами Росії і Франції Дмитром Медведєвим і Ніколя Саркозі.

 

22.08.2008 11:18  - У НАТО хочуть не карати Росію, а працювати з нею

Говорячи по результати останнього засідання міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі, К.ВОЛКЕР зазначив, що НАТО є дуже об’єднаним у своєму ставленні до ситуації в Грузії.

“Основні рішення, які були ухвалені на цій зустрічі, – це повна підтримка припинення вогню, підтримка суверенітету та територіальної цілісності Грузії, рішення надати Грузії міжнародну допомогу, створити комісію "НАТО-Грузія", яка буде сформована за зразком "НАТО-Україна”, - повідомив американський представник.

Крім того, як наголосив К.ВОЛКЕР, на зустрічі ще раз пролунало підтвердження рішення, прийнятого в Бухаресті, що Україна та Грузія будуть членами НАТО, й про те, що питання про надання ПДЧ буде розглянуто в грудні.

“В Брюсселі ми висловили занепокоєння непропорційним використанням Росією військової сили на території суверенної країни. Це важливий набір рішень з боку НАТО, який створює рамковий напрямок ставлення блоку до ситуації. Вчора також відбулося засідання Північноатлантичної ради, яка розглянула шляхи виконання цих рішень. Крім того, наступного тижня відбудеться засідання комісії "Україна-НАТО", на якому також будуть розглядатися ці рішення”, - сказав К.ВОЛКЕР.

Говорячи про можливі покарання з боку Альянсу за дії Росії в Грузії, він підкреслив, що “ми не намагаємось покарати Росію. Давайте повернемось до нашої цілі, ми хочемо працювати з Росією. Але щоб це було можливим, Росія повинна вивести свої військові сили з Грузії, поважати територіальну цілісність і суверенітет своїх сусідів і грати за правилами XXI століття”.

“Ми переглянемо ті відносини, які ми маємо, й вирішимо, що робити далі, але за умови, що Росія виведе війська, як це пообіцяв Президент МЕДВЕДЄВ”, - зауважив К.ВОЛКЕР.

 

22.08.2008 19:14  - Росія стверджує, що вивела війська з Грузії

Росія завершила виведення з Грузії частин, доданих миротворчим силам. Про це, як повідомляє РІА Новости, в доповіді президентові РФ Дмитру Медведєву заявив міністр оборони Анатолій Сердюков.

За його словами, виведення, розпочате о 6:00 п`ятниці, 22 серпня, закінчилося о 19:50 за московським часом. Виведення доданих миротворцям російських військ означає безумовне виконання Росією плану "Медведєва-Саркозі", додав Сердюков.

Частина підрозділів, відведених з Грузії, вже перебуває в місцях постійної дислокації в Росії. Миротворчі пости РФ розпочали виконання своїх завдань у зоні безпеки.

 

23.08.2008 11:42  - США і Франція звинуватили Москву у порушенні мирної угоди з Грузією

США і Франція вважають, що Росія не виконала умови угоди про перемир`я з Грузією і не вивела війська з її території, сказав представник Білого дому Гордон ДЖОНДРО.

Президент США Джордж БУШ і Президент Франції Ніколя САРКОЗІ обговорили ситуацію в Грузії і дійшли висновку, що "Росія не дотримується умов угоди і має почати виконувати їх негайно", сказав Г.ДЖОНДРО журналістам, передає «Рейтер».

Незадовго до цього Міністерство оборони Росії повідомило, що РФ завершила виведення військ до буферної зони між самопроголошеною республікою Південна Осетія і рештою території Грузії, а також до Росії.

"Відведення російських військових частин проведено без інцидентів і завершено за планом до 19.50 мск", - говориться в заяві Міноборони РФ.

Крім того, російська армія почала будівництво постійних постів у так званій "буферній зоні" на території Грузії і збирається залишитися там надовго, незважаючи на обурення Тбілісі.

 

23.08.2008 16:44  - У Грузії продовжили військовий стан

Парламент Грузії на позачерговому засіданні в суботу продовжив військовий стан у країні до 8 вересня.

Як повідомляє "Новости-Грузия", депутати одноголосно погодилися з тим, що військовий стан повинен діяти доти, доки з території Грузії не будуть повністю виведені російські війська.

 

25.08.2008 01:08  - Саркозі скликає саміт ЄС по Грузії

Франція закликала європейських лідерів зустрітися, щоб обговорити ситуацію навколо конфлікту в Грузії.

Як говориться в заяві президента Франції Ніколя САРКОЗІ, саміт запланований на перше вересня, він повинен пройти в Брюсселі, повідомляє Reuters.

 

25.08.2008 15:13 - Держдума Росії визнала Абхазію і Південну Осетію

Держдума РФ прийняла звернення до президента Дмитра Медведєва з пропозицією визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії. За цей проект проголосували 447 депутатів з 450. Таких, що проголосували проти або тих, що утрималися, не було. На засіданні нижньої палати парламенту виступили президенти Абхазії і Південної Осетії - Сергій Багапш і Едуард Кокойти. Держдума також звернулася із закликом визнати Абхазію і Південну Осетію до парламентів країн-членів ООН. За це проголосували всі 450 депутатів.

Президент Абхазії запропонував Росії укласти угоду про військову співпрацю. За його словами, загроза застосування сили з боку Грузії проти Абхазії і Південної Осетії зберігається.

 

26.08.2008 17:49  - Генсек НАТО: Росія порушила резолюції Радбезу ООН

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп СХЕФФЕР вважає, що Росія порушила резолюції Ради безпеки ООН, визнавши незалежність Південної Осетії і Абхазії.

Про це йдеться в його заяві, розміщеній на офіційному сайті НАТО.

"Це суперечить численним резолюціям Ради безпеки ООН, які підтверджують територіальну цілісність Грузії, - резолюціям, під якими Росія підписалася. Дії Росії останніми тижнями ставлять під питання її відданість миру і безпеці на Кавказі. НАТО рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії і закликає Росію поважати ці принципи", - заявив генсек НАТО.

 

28.08.2008 00:03  - Міністри закордонних справ G7 засудили Росію

Міністри закордонних справ країн "великої сімки" засудили рішення Росії визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії. Про це йдеться в спільній заяві "великої сімки", поширеній сьогодні Державним департаментом США. "Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, США і Великої Британії засуджуємо дії Росії - нашої колеги по "великій вісімці". Ми засмучені надмірним використанням сили в Грузії і подальшою окупацією частини цієї країни", - цитує документ РосБізнесКонсалтинг.

Міністри закликали Росію повернутися до виконання плану мирного врегулювання, виробленого за посередництва президента Франції Ніколя Саркозі, і повністю вивести свої війська на позиції, які вони займали до початку конфлікту, передає Reuters.

 

29.08.2008 18:01  - Грузія оголосила про розрив дипломатичних відносин з Росією

Грузія розриває дипломатичні відносини з Росією через визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії, - заявив заступник міністра закордонних справ Грігол Вашадзе. За його словами, це рішення остаточне. Завтра з Москви будуть відкликані всі грузинські дипломати.

 

01.09.2008 10:10  - Росія закрила посольство і консульський відділ у Грузії

3 вересня посольство РФ в Грузії припиняє свою роботу внаслідок рішення грузинської сторони про розрив дипломатичних відносин з Росією. Консульський відділ російського посольства в Грузії з 3 вересня також припиняє свою роботу до особливого розпорядження, повідомляє NEWSru.

 

03.09.2008 14:49  - Європарламент ухвалив резолюцію щодо російсько-грузинського конфлікту

Європарламент закликав Росію поважати свої зобов’язання і вивести війська із Грузії. Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться у резолюції Європарламенту, схваленій сьогодні. “За” проголосували 549 депутатів, проти – 68, утримався 61.

Депутати також висловилися за направлення до конфліктних регіонів місії спостерігачів у рамках Європейської політики безпеки та оборони. Європарламент засудив одностороннє визнання Росією незалежності Південної Осетії та Абхазії, а також закликав Раду ЄС та Єврокомісію переглянути свою політику відносно Росії.

При цьому депутати підтримали рішення Європейської Ради (самміту голів держав та урядів країн-членів ЄС – УНІАН) відкласти переговори з Росією про нову угоду до того часу, поки Росія не виведе свої війська з території Грузії на позиції, які вони займали до 7 серпня цього року.

У питанні відносин з Грузією депутати закликали Єврокомісію запропонувати угоду про спрощення візового режиму з умовами щонайменше рівними тим, що містяться у відповідній угоді з Росією.

Депутати також закликали владу Грузії та Росії співпрацювати з офісом прокурора Міжнародного кримінального суду з метою розслідування військових злочинів, скоєних під час війни у Південній Осетії.

Крім того, Європарламент висловився за адаптацію Європейської політики сусідства (ЄПС) до потреб східних партнерів ЄС, що беруть участь у ЄПС, та підтримав створення зони вільної торгівлі з Грузією, Україною та Молдовою.

Депутати наголосили на важливій ролі, яку відіграє Грузія у питанні посилення енергетичної безпеки ЄС, сприяючи створенню альтернативних російським маршрутів транзиту нафти та газу. При цьому в резолюції міститься переконання у тому, що ЄС і надалі виконуватиме свої зобов’язання з будівництва газопроводу “Набукко” через територію Грузії.

 

03.09.2008 16:47  - Парламент Грузії достроково відмінив військовий стан

Парламент Грузії сьогодні на пленарному засіданні затвердив указ президента Грузії «Про дострокову відміну з 4 вересня військового стану на всій території Грузії». Парламент також затвердив указ президента «Про оголошення з 4 вересня надзвичайного стану на території Абхазької автономної республіки, колишньої Південноосетинської автономної області і деяких інших районах країни, контрольованих окупаційними військами Росії». В указі президента, затвердженому парламентом, сказано, що «надзвичайний стан у вищеназваних районах Грузії введене строком на 15 днів», пише Газета.ру.

 

P.S.  Новости об участии Украины в данном военном конфликте, мной не включены в данную подборку сознательно, для более объективного восприятия остальных сообщений.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]