Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2015 12:41

Проектні офіси в навчальних закладах та наукових установах

Президент ГО "Ліга розвитку науки"

Фінансування проектів потребує конкретного бюджету на чітко визначений період часу. Але не у всіх проектів є можливість отримати достатнє фінансування.

В Україні, на базі Громадської організації «Ліга розвитку науки» розпочато проект з створення «Мережі проектних офісів в навчальних закладах і наукових установах». Вже створено робочу групу з дослідження даного питання і формується лабораторія по запуску пілотних Проектних офісів в ВНЗ. Робоча група активно співпрацює з усіма громадськими організаціями та платформами по обговоренню проекту Закону України «Про освіту». Особливо щодо розділів цього Закону про якість освіти, академічну мобільність студентів, розвиток науки в освітніх закладах.

Оскільки для підвищення якості освіти, особливо у ВНЗ, потрібно впроваджувати нові інструменти, пропоную записати в проект Закону «Про освіту» наступне:

"Рекомендувати навчальним закладам створювати спеціалізовані структурні підрозділи - Проектні офіси, підпорядковані напряму керівнику навчального закладу".

Ідея створення проектних офісів як інноваційних структур в складі   навчальних закладівх заслуговує на увагу з багатьох причин.

1. Проектні офіси (ПрОф) сприятимуть підвищенню якості освіти студентів та аспірантів. Курсові та дипломні роботи писатимуться під замовлення профільного бізнесу. Студенти зможуть на практиці отримувати профорієнтаційні консультації.

2. ПрОф сприятимуть реальній академічній мобільності студентів, можливості навчатись протягом навчального процесу в кількох зарубіжних ВНЗ.

3. ПрОф дадуть можливість розвивати матеріальну та методичну базу кафедр ВНЗ за залучені від грантодавців кошти. Гранти писатимуться на тематику відповідного ВНЗ.

4. ПрОф сприятимуть формуванню майбутніх роботодавців серед студентів старших курсів, випускників та аспірантів через створення старт-апів і реалізації бізнес ідей.

5. ПрОф забезпечать підвищення оплати праці науково-викладацького складу ВНЗ в десятки разів. Відповідно для них підвищиться мотивація і бажання самореалізації.

6. ПрОф сприятиме підвищенню рейтингу ВНЗ на ринку освітніх послуг, в т.ч. за межами країни. 

Це як мінімум.

Діяльність ПрОф буде ефективнішою, якщо вони будуть не штатними підрозділами ВНЗ, а спеціалізованими бізнес-підрозділами, фінансування яких здійснюється з отриманих від реалізації проектів коштів. Фінансування зарплати керівника повинно здійснюватись на першому етапі зі спецфонду, оскільки це стимулює його шукати додаткові джерела коштів.

Створення проектних офісів у ВНЗ як позаштатних структур дає можливість залучати до керівництва ними фахівців, що мають досвід реалізації проектів, і для яких низька зарплата на початковому етапі не буде критичним фактором. ПрОф повинен бути рівновіддаленим від всіх структурних підрозділів ВНЗ та підпорядковуватись напряму ректору ВНЗ.

Саме проектні офіси, які будуть фінансуватись за рахунок грантодавців, дадуть можливість фінансувати студентські на аспірантські наукові дослідження, розвивати матеріально-технічну базу кафедр, сприяти академічній мобільності, а також суттєво підвищать фінансову мотивацію працівників навчальних закладів.

В кінцевому результаті, всі ці складові сприятимуть зростанню якості освіти та поєднання університетської науки з профільним бізнесом.

На даному етапі, створена на базі ГО «Ліга розвитку науки» Робоча група з вивчення питання діяльності проектних офісів об’єднує понад 25 навчальних заклади різних рівнів акредитації та кілька наукових установ. Формат Робочої групи відкритий і до її роботи можуть долучитись всі бажаючі представники навчальних закладів і наукових установ.

Створена лабораторія «Проектні офіси в навчальних закладах та наукових установах» об’єднує 3 університети і розглядає заявки ще 2-х ВНЗ. Робоча група розробляє проект єдиних методичних рекомендацій для МОН розуміючи, що вони будуть саме рекомендаціями, а не нормативним документом. Всі ці питання належать до сфери автономії і відповідальності ВНЗ.

Вся діяльність здійснюється на волонтерських засадах.

Нам потрібне фінансування для більш якіснішої роботи з пропагування діяльності ПрОф, а також запуску пілотного проекту із створення та діяльності 3-х проектних офісів в ВНЗ протягом 2016 року.

А саме для:

1. Написання і введення в дію якісного сайту з посиланнями на сторінки в соц. мережах та можливістю розповсюдження інформації на андроїдних гаджетах.

2. Закупки оргтехніки для організації просвітницької діяльності (2 ноутбуки, 2 проектори, 2 фліпчарти і т.д.).

3. Друку рекламної продукції (буклети, папки, флаєри, наклейки, блокноти з символікою і т.д.).

4. Часткової оплати праці 3-х волонтерів на 6 місяців (хоча б на рівні середньої зарплати по Україні).

Ми готові до співпраці з усіма зацікавленими організаціями та фізичними особами, для яких діяльність ПрОф в навчальних закладах і наукових установах Україні є нагальним питанням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]