Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2020 04:30

Погана дорога – причина ДТП

Адвокат з ДТП

Стан доріг в Україні, як і раніше, залишає бажати кращого. Кількість ДТП через це велике. Однак протоколи, в основному, на водіїв, а не на працівників дорожніх служб.

Стан доріг в Україні, як і раніше, залишає бажати кращого. Кількість дорожньо-транспортних пригод внаслідок наїзду на ями, вибоїни або виїзду на слизькі ділянки дороги, як і раніше, велика. Однак поліція, часто не враховує дорожні умови і складає протоколи на водіїв, а не на працівників дорожніх служб.

погана дорогаНа цю тему багато інформації в мережі, однак, в статтях в основному, вказується перелік норм і повідомляється про право на відшкодування, але не сказано, що очікує в дійсності.

З урахуванням реальних ситуацій, хочу поділитися своїм досвідом і знаннями. Повне розкриття теми може потягнути на окреме видання.

В даному форматі, по можливості коротко, даю відомості – хто винен і що робити.

Отже, основною нормою закону, яка передбачає відповідальність за неналежне утримання доріг, є положення ст.140 КУпАП «Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць проведення робіт».

Частина четверта зазначеної статті передбачає відповідальність, якщо такі порушення призвели до створення аварійної ситуації або пошкодження транспортних засобів, вантажів, автомобільних доріг, вулиць, з/д переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Суб’єктом зазначеного правопорушення є працівник дорожньої служби, відповідальної за дорожню ділянку.

Звичайною мовою – встановлення провини працівника дорожньої служби в зазначеному правопорушення дає можливість звернутися з претензією або судовим позовом до відповідної дорожньої служби про відшкодування шкоди, заподіяної автомобілю або іншому майну. Трапляється, що яма на дорозі може привести і до більш серйозних наслідків у вигляді тілесних ушкоджень або смерті (виїзд на зустрічну смугу, перекидання і т.п.) і стати підставою для відкриття кримінального провадження.

Основні норми та стандарти, що стосуються утримання доріг, недотримання яких найчастіше призводить до ДТП, викладені в Держстандарті України №3587-97 «Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану “.

У ДСТУ багато цікавого (при бажанні можете озброїтися). У статті приведу кілька позицій, які найчастіше стають причиною ДТП – що стосуються ям, вибоїн, відкритих люків, а також слизької дороги, а саме:

– Гранична глибина окремих осідань, вибоїн не повинна перевищувати 4 см для доріг І – III категорій і груп А, Б вулиць і доріг населених пунктів; 6 см – для решти …

– Гранична висота напливів не повинна перевищувати 2 см для доріг I – III категорій і груп А, Б вулиць і доріг населених пунктів; 4 см – для решти …

– Відхилення висотної позначки кришки люка відносно рівня покриття проїзної частини не повинно перевищувати 1 см.

– Зруйновані кришки і решітки повинні бути негайно огороджені і позначені відповідними технічними засобами організації дорожнього руху.

– Усунення зимової слизькості на автомобільних дорогах загального користування здійснюється з моменту її виявлення до повної ліквідації.

Загалом, якщо автомобіль пошкоджений при наїзді на яму глибше 4-6 см, наплив вище 2-4 см, що просів або відсутній люк, а також в ДТП через слизькізть необробленої дороги – є привід висунути претензії до дорожньої служби.

Для отримання підстав (документів, що підтверджують провину працівників дорожньої служби) пред’явлення претензії (позову) необхідно, щоб співробітник поліції зафіксував несприятливі дорожні умови, запросив представників дорожньої служби і склав протокол про адміністративне правопорушення за ч.4 ст.140 КУпАП відносно відповідального співробітника дорожньої служби.

Згідно інструкцій патрульного, крім звичайної схеми ДТП, в разі, якщо воно сталося внаслідок неналежного утримання дороги, він повинен скласти акт обстеження ділянки вулично-шляхової мережі з відповідними замірами та схемою. У цьому акті він повинен відобразити пошкодження дороги, обставини, які загрожують безпеці руху, порушення нормативів, перешкоди для руху, відсутність інформування про небезпеку, відсутність огорожі і т.п.

Потрібно, щоб всі дії патрульний виконав правильно і документи склав належним чином, тому що по ч.4 ст.140 КУпАП, складений ним протокол з додатками розглядає суд. Некомпетентні дії патрульного приведуть до безкарності дорожньої служби і закриття справи в зв’язку з недоведеністю.

І ось з цього моменту у водіїв, які заїхали в яму (люк) або стали учасником ДТП через слизькість дороги, починаються непорозуміння при оформленні ДТП, встановленням його причин і винуватців – в зв’язку з діями патрульної поліції. Як правило, протоколи про правопорушення складаються тільки на водія по ст.124 КУпАП і порівняно рідко на шляховиків.

Для об’єктивності і заради справедливості слід зазначити, що в багатьох випадках водій, який в’їхав в яму або не впорався з керуванням через слизьку дорогу, дійсно винен в ДТП з урахуванням специфіки положень наших Правил дорожнього руху. Але це не завжди звільняє від відповідальності і дорожників.

І в той же час багато випадків, коли водій дійсно не винен в ДТП, а винна дорожня служба, але протокол складають на водія.

Основні причини непорозумінь при оформленні подібних ДТП:

1) некомпетентність патрульного;

2) небажання патрульного ускладнювати собі життя шляхом належного оформлення ДТП, тобто – відсутність совісті і безкарність за недотримання закону та інструкцій;

3) наявність конкуренції норм, що передбачають відповідальність водія і дорожньої служби, складність або небажання в цьому об’єктивно розібратися;

Причини, їх короткий аналіз, рекомендації:

1) Патрульні працюють за інерцією, часу для креативу не вистачає. Зазвичай оформляють, як звикли або як розповідали на інструктажі – раз відбулося ДТП, значить, винен якийсь водій. Міркують так, якщо водій один, значить він і винен. В основному цим грішать новачки, які не орієнтуються в законодавстві і яким ще ніхто не сказав – де і що почитати.

Якщо бачите таку ситуацію, просто повідомте про відомі вам положення законодавства, попросіть їх врахувати. Я часто вожу з собою ПДР, КУпАП, інструкції тощо, а ви можете за допомогою смартфона знайти їх в мережі і показати. Якщо патрульні, які приїхали, не знають, що робити – покличуть допомогу, приїдуть більш досвідчені або старші, допоможуть. Може бути. Таке часто буває, приїжджають кілька патрулів і колективно вирішують питання. Вважаю це нормальним, у всякому випадку, це краще, ніж через гордість чи амбіції або небажання виглядати ніяково, патрульний порушувати ваші права. Якщо прибула підмога не хоче оформляти, як годиться – дивимося такі варіанти.

2) Якщо бачите, що знають або вже дізналися від вас вимоги законодавства, але не хочуть зафіксувати дорожні умови, що призвели до ДТП і скласти протокол на дорожника, тоді доведеться трохи посваритися і попрацювати.

Телефонуйте на «102», розкажіть про ситуацію і повідомте, що «перевертні в погонах» не хочуть оформляти очевидне правопорушення за ст.140 КУпАП. Попросіть надіслати інший наряд, вжити заходів. На «102» всі дзвінки фіксуються, при наявності відомостей про правопорушення, інформація відправляється по інстанції. В подальшому можна буде запросити відомості і використовувати.

Опишіть в своєму поясненні дорожні умови і причину ДТП, відобразіть свою незгоду і ваше бачення причин ДТП в протоколі про адміністративне правопорушення. Фотографуйте самі з прив’язкою на фото до автомобіля і елементів проїзної частини (щоб було зрозуміло, що фото з вашого ДТП), вимагайте, щоб патрульні теж зробили фотофіксацію і доклали до матеріалів фототаблицю. При фотографуванні – якщо це яма, вставте кінець рулетки в яму і сфотографуйте її глибину. Рулетка є у патрульного – якщо не дає і вимірювальних приладів під рукою немає, вставте в яму хоча б ручку або інший предмет, щоб по фото можна було оцінити глибину. Краще запросити свідків, зафіксувати їх дані.

Якщо ваші зазначені дії не змінять підхід патрульних до справи, у будь-якому випадку, згодом можна буде за наявними даними довести обставини події і примусити їх до складання протоколу на працівника дорожньої служби скаргами керівнику або рішенням суду.

3) Третій чинник не простий, пов’язаний з великою кількістю технічних нюансів і правильним застосуванням положень Правил дорожнього руху. Покрокової інструкції тут не зазначиш. Коротко викладу суть, щоб було зрозуміло в якому напрямку потрібно думати і діяти, щоб розібратися в ситуації. Якщо правильно зрозумієте і будете знати про нюанси, хоча б побачите ситуацію очима фахівця, можливо, зробите правильні кроки і в подальшому збільшите своєму адвокату шанси вас захистити.

Тут потрібно вказати два важливих і непростих положення ПДР, які пов’язані з необхідністю встановлювати і враховувати технічні параметри для правильного визначення провини. Як правило, без автотехнічної експертизи для об’єктивної оцінки ситуації тут не обійтися. Саме за ці порушення найчастіше притягують до кримінальної відповідальності, якщо ДТП з постраждалими.

12.1. При виборі в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться, і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним.

12.3. У разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об’єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до повної зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об’їзду перешкоди.

А тепер тези з цього приводу – про можливі варіанти:

Слизька дорога це дорожні умови (складова дорожньої обстановки), які водій повинен враховувати при виборі швидкості . Якщо водій якийсь час їхав по слизькій дорозі і автомобіль занесло, то він не врахував дорожню обстановку, порушивши п.12.1. Можливо, потрібно було їхати не 50, а 5 км/год, наприклад, або взагалі не їхати – якщо бачив, що слизько.

А ось якщо водій їхав по нормальній дорозі (без льоду або обробленій піском чи сіллю), а потім раптово наїхав на слизьку ділянку, якої не було видно заздалегідь – тут вже не винен, бо не мав можливості своєчасно виявити небезпеку для руху, щоб вжити заходів для зменшення швидкості.

Яма, наплив або відкритий люк – це перешкода для руху. Якщо водій їде по порожній дорозі вдень і в’їжджає у відкритий люк або яму, дорожники винні але і водій теж.

А якщо ями не було заздалегідь видно в темний час або через рух автомобіля попереду і водій не мав технічної можливості зупинитися або об’їхати перешкоду в даній дорожній обстановці, то не винен.

Ключова фраза, коли на вас складають протокол за порушення п.12.3. і сенс якої потрібно донести і з’ясувати патрульному – чи був завчасно «об’єктивно спроможний виявити» перешкоду.

Розбиратися в цьому, доводити свою позицію, замовляти експертизи, як правило, є сенс, якщо ДТП призвело до значних збитків або тяжких наслідків. При належній старанності, як я завжди кажу, при багатьох ДТП, бачення поліції про механізм події та винуватців, може бути змінено на протилежне. Хочу зауважити – не тому, що скрізь «зрада» і нас оточують корупціонери. Об’єктивне розслідування ДТП справді не проста справа, яка потребує високої кваліфікації, досвіду і правильного тлумачення законодавства.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи