Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2022 15:59

Переломні моменти бізнесів на прикладі ринку Азії

Старший менеджер відділу консалтингу Lextensio

Ринок Азії є цікавим та величним з точки зору розвитку економіки та впливу на весь світ

Криза COVID-19 є безпрецедентним глобальним викликом у період після Другої світової війни. Азія й раніше проходила через кризові періоди і ставала для цього сильнішою — і вона може зробити це знову. Ринок Азії є цікавим та величним з точки зору розвитку економіки та впливу на весь світ.

Азійська фінансова криза

Азійська фінансова криза, яка зненацька застала світ 20 років тому, стала поворотним моментом для багатьох економік регіону. Згідно даних IMF, World Economic Outlook, серед країн, які найбільше постраждали від азіатської фінансової кризи, були Індонезія, Таїланд, Малайзія, Південна Корея та Філіппіни. Вони бачили падіння курсів валют, фондових ринків та цін на інші активи.

Надалі Азія провела широкомасштабні реформи, щоб усунути нові вразливі місця та захистити фінансову стабільність. З досвіду кризи в Азії можна отримати такі ключові уроки:

1) Створення своїх валютних резервів для страхування від зовнішніх шоків.

2) Послаблення своєї валюти та корегування економічною структури, щоб створити профіцит поточного рахунку, адже надлишок може збільшити їхні валютні резерви.

3) Роль уряду на ринку: прихильники неолібералізму пропагували капіталізм вільного ринку. Вони вважали кризу результатом державного втручання та кланового капіталізму.

Як азіатські компанії підвищують ефективність

Як зазначають у McKinsey Global Institute, «корпоративна» Азія збільшила масштаби, проте вони поступаються за економічним прибутком. У всьому світі економічні прибутки впали з 726 мільярдів доларів у 2005–2007 роках до збитків у 34 мільярди доларів у 2015–17 роках. В Азії відбулося коливання економічних прибутків із 150 мільярдів доларів до збитків у 207 мільярдів доларів.

Докладний аналіз п'яти ключових секторів показує, що азіатські компанії мають значні можливості підвищення ефективності. Для цього вони мають усунути деякі суттєві прогалини у продуктивності:

● Фармацевтика. Країни з розвиненою економікою Азії мають дослідницькі можливості, щоб конкурувати із західними компаніями. Компанії Азії можуть задовольнити потребу в недорогому медичному обслуговуванні у своїх країнах і одночасно стати світовим лідером у галузі цифрових медичних рішень.

● Споживчі товари. Азія стає світовим центром споживання, оскільки зростання доходів у регіоні підвищує купівельну спроможність. Компанії можуть скористатися зростаючим споживанням та масштабуватися за рахунок програмних злиттів і поглинань, створювати бренди і розширювати свою присутність за допомогою цифрових платформ.

● Енергія та матеріали. На Азію припадає дуже велика частка світового попиту на енергію. Азіатські компанії можуть очолити глобальний перехід до більш чистого майбутнього, зміцнивши своє лідерство в галузі відновлюваних джерел енергії та електрифікації, а також розширивши свою присутність у таких областях, як скраплений природний газ.

● Нерухомість. Багато інвесторів віддають перевагу азіатському сектору нерухомості. Однак компаніям, які займаються нерухомістю, необхідно розвивати нові компетенції в управлінні різноманітними портфелями та використовувати технології для досягнення комплексного покращення процесів.

● Банки. Азія вже десять років є найбільшим у світі регіональним банківським ринком. Банкам Азії, можливо, буде потрібна консолідація, щоб збільшити масштаб і поглибити використання цифрових технологій.

Економічне зростання в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні цього року може сповільнитися більше, ніж передбачалося раніше, через війну в Україні, відновлення пандемії та посилення глобальних фінансових умов. Не менш важливим чинником стали санкції, накладені США. Наприклад, під санкції Вашингтона потрапляє експорт напівпровідникових продуктів, що критично важливі для будівництва суперкомпʼютерів, розробки штучного інтелекту й розвитку інших сучасних технологій, а також розширено заборону на продаж Китаю обладнання, без якого неможливо виробляти передові мікропроцесори.

Отже, століття Азії триває. Регіон демонструє міцну економіку, але також є порушення існуючих бізнес-моделей і корпоративного поєднання. Те, що працювало в минулі епохи, може вже не відповідати меті в наступні, і корпоративний ландшафт Азії швидко змінюється, переходячи від виробників до послуг, оцифрування та підвищення ланцюжка створення вартості. Масивні промислові фірми поступають дорогу гіпер глобалізованим компаніям, орієнтованим на технології. Компанії в Азії, безсумнівно, витрачатимуть багато часу на врегулювання криз, але їм також потрібно дивитися далі, плануючи, як впоратися з майбутніми викликами, щоб успішно використовувати можливості для довгострокового зростання, які, очевидно, все ще існують.


Посилання:

● Finance & Development June 1998 -The Asian Crisis: Causes and Cures

 Asian companies have underperformed but could emerge stronger after COVID-19 | McKinsey

Asian economies are in trouble but a 1997-style crisis is unlikely | CNN Business

Китай більше не зможе купувати мікросхеми в США — Forbes.ua 

Теги: Азія, бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]