Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2023 13:58

Криміналізація контрабанди. Що змінює новий закон та коли він запрацює?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Закон щодо криміналізації контрабанди, який було ухвалено 9 грудня 2023 року вже офіційно та набуде чинності з 1 січня 2024 року, окрім окремих положень, які запрацюють з липня 2024 року.

Прийняття закону є фактично виконанням однієї з умов для отримання чергового траншу макроекономічної допомоги від ЄС. 

Прийнятим законом вносяться зміни до двох статей Кримінального кодексу України, а саме статті 201 «Контрабанда культурних цінностей та зброї» та статтю 201-1 «Контрабанда лісоматеріалів та цінних порід дерев», а також Кримінальний Кодекс доповнюється двома новими статтями, а саме статтею 201-3 «Контрабанда товарів» та статтею 201-4 «Контрабанда підакцизних товарів». 

Відповідальність за контрабанду товарів буде наставати у разі завдання наслідків в розмірі більше 6,71 млн. гривень., за вчинення контрабанди підакцизних товарів відповідальність наступає у разі завдання збитків у розмірі 1,0065 млн. гривень. 

Особливістю прийнятих законопроєктом змін також є те, що відповідальність за переміщенням через митний кордон України предметів контрабанди з приховуванням від митного контролю можлива лише за наявності умисної форми вини, що також повинно виключати зловживання зі сторони правоохоронних органів.  

Норми даного законопроєкту набирають чинності з 1 січня 2024 року, крім статті 201-3 «Контрабанда товарів», яка набирає чинності з 1 липня 2024 року. 

Такими змінами держава значно посилює контроль за переміщенням товарів через державний кордон.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]