Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2023 02:54

Що таке екоцид?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Які злочини є екоцидом та чи можна вважати наслідки підриву Каховської ГЕС подібним актом насильства.

В українському законодавстві визначено екоцид як "масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу" (за статтею 441 Кримінального кодексу України).

Політика ООН щодо екоциду

Вперше цей термін прозвучав на Конференції ООН з проблем навколишнього середовища у 1972 році в контексті обговорення руйнування природного середовища через бомбардування, використання гербіцидів та будівництво у природних зонах.

Проте на міжнародному рівні екоцид до сих пір не є офіційно закріпленим терміном і визнаним міжнародним злочином, який передбачав би спеціальний механізм відповідальності, через що він не потрапляє під юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду (МКС).

Наразі стаття 5 Римського статуту МКС проголошує, що він може розглядати "питання, пов’язані з чотирма категоріями злочинів: геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності й злочин агресії".

Як документи також регулюють питання екоциду?

Це низка нормативно-правових актів з охорони природного середовища, серед яких Конвенція ООН про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого застосування засобів впливу на природне середовище 1976 року та Додатковий протокол 1 до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, у 56 статті якого зазначено, що "Установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, не повинні ставати об'єктами нападу навіть у тих випадках,  коли такі об'єкти є військовими об'єктами, якщо такий напад може викликати звільнення небезпечних сил  і  наступні тяжкі втрати серед цивільного населення."

У 2016 році Міжнародний Кримінальний Суд оголосив про те, що злочини, пов’язані з  "руйнуванням  довкілля", будуть розглядатися, але в контексті злочинів проти людяності.

Фундація Stop Ecocide, в свою чергу, у 2021 році презентувала концепцію щодо визначення поняття "екоциду", щоб розпочати процес включення цього злочину до Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду: "Екоцид — протиправні та безвідповідальні дії, вчинені зі знанням того, що є значна ймовірність серйозної і/або широкої, або довгострокової шкоди довкіллю, спричинених цими діями".

Підрив Каховської ГЕС російськими терористами має багато катастрофічних наслідків і матиме їх ще більше в довгостроковій перспективі. 

Затоплення населених пунктів, жертви серед цивільного населення, розмивання мінних полів та звалищ відходів, недоступність води для зрошення полів, негативно вплине на сільське господарство, знищення червонокнижних видів тварин, знищення культурних пам’яток, загроза для роботи Запорізької АЕС – і це не весь список.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]