Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2023 14:44

Чи є шанс покарати росію за екоцид та отримати компенсацію?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

рф завдає значних збитків нашому довкіллю: знищує ліси та степи, моря та річки, рослинний світ та тварин. Сьогодні, дії держави-терориста в Україні – це справжній екоцид.

Таке поняття як “екоцид” використовується вже понад 45 років.  Екоцид – це масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. 

Як та обраховуються збитки за шкоду довкіллю?

Для того, що стягнути від росії компенсацію за шкоду нанесену довкіллю, варто вже сьогодні (навіть рік тому це було актуально) об’єктивно оцінювати збиткиготувати та оформлювати належні докази та розпочинати подачу низки позовів у міжнародні суди.

Фіксують та обраховують збитки довкіллю Держекоінспекція та надає відповідні статистичні дані до Міндовкілля. Це відбувається за новими методиками, які у 2022 році було затверджено (7 методик). Вищевказані методики дозволяють визначати шкоду та збитки завдані землі, ґрунтам, атмосферному повітрю, водним ресурсам, природно-заповідному фонду, щодо втрат лісового фонду, акваторії та надр України

Відповідно до попередніх підрахунків Держекоінспекції, станом на сьогодні, за час повномасштабного вторгнення рф завдала збитків довкіллю України на суму понад 2 трлн грн. 

Варто зазначити що, методики за якими наша держава обраховує збитки довкіллю - це докази вини рф. Отже, всі цифри та способи обрахунку мають бути об’єктивними, виваженими та досконалими. Для того, щоб потім у суду не буду питань і підстав відмовити Україні. Суду потрібно буде продемонструвати, яка екологічна ситуація була, до прикладу, на місці влучання ракети до війни. Проте, таких даних по кожному кейсу у нас нажаль немає. Незважаючи на це, можливо порахувати, як погіршиться рівень життя громадян від початку повномасштабного вторгнення.

Слід зазначити, що Офіс Генерального прокурора України, в свою чергу, активно займається питанням притягнення до відповідальності за нанесення шкоди довкіллю та відкриває відповідні кримінальні провадження за фактом злочинів екоциду. На сьогодні розслідуються вже 104 справи. Але, єдиного визначеного механізму, як саме притягнути винних до відповідальності, станом на сьогодні ще не визначено. 

За даними Держекоінспекції, найбільші забруднення внаслідок війни: шкода атмосферному повітрю, забруднення відходами руйнації, вплив на водні об’єкти.

На практиці, було незначна кількість випадків, коли держава-агресор виплатила компенсацію за злочини проти довкілля (Ірак виплачував компенсацію Кувейту за скидання 8 млн барелів нафти у Перську затоку, Нікарагуа виплачувала репарації за шкоду навколишньому середовищу Коста-Ріці після війни між країнами).

Яка інстанція розглядатиме позови про відшкодування шкоди довкіллю внаслідок дій рф?

Фактично з перших днів війни юридична спільнота почала задаватися питанням міжнародно-правової відповідальності рф за збройний напад на Україну. Відшкодування шкоди довкіллю, заподіяної внаслідок збройних конфліктів,  зовсіме є новим аспектом міжнародного правосуддя. 

Слід зазначити, що Римський статут, чинний з 2002 року, визначив довкілля суб’єктом воєнних дій. При цьому, Римський статут встановив високу планку для злочинів війни проти довкілля і навіть не визнає масштабного руйнування навколишнього середовища, екоциду. Проте, в  Україні, беззаперечно, має місце злочин екоциду

Римський статут Міжнародного кримінального суду — це головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Він регулює роботу Суду, визначає види покарання і функції Асамблеї держав-учасників. Відповідно до ст. 5 Статуту, юрисдикція Суду обмежується найсерйознішими злочинами, що викликають занепокоєння всієї міжнародної Спільноти. Відповідно до цього Статуту, Суд має юрисдикцію щодо таких злочинів:

1) злочин геноциду; 

2) злочини проти людяності; 

3) військові злочини;

4) злочин агресії.

Єдиний злочин у Римському статуті, який має відношення до довкілля - військовий злочин, в якому йдеться про умисне вчинення нападу, коли відомо, що такий напад стане причиною випадкової загибелі або каліцтва цивільних осіб або шкоди цивільним об’єктам або масштабної, довгострокової та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно несумісною з конкретною і безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою.

Слід зазначити, що злочин щодо довкілля вважається вчиненим виключно у разі, коли суб’єкту вчинення відомо, що його дії призведуть до масштабної, довгострокової та серйозної шкоди довкіллю. А наслідки мають відображати саме сукупність усіх трьох факторів: масштабна, довгострокова і серйозна шкода. У разі відсутності одного із трьох зазначених елементів — склад злочину відсутній.

Українським дипломатам, урядовцям, правоохоронним органам та юридичній і екологічній спільноті ще доведеться зробити значний обсяг роботи для того, щоб росія була покарана та відшкодувала всі збитки завданні довкіллю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]