Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2021 23:32

Як бізнес може використати земельні е-аукціони?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

9 листопада 2021 року, в електронній системі «ProZorro.Продажі» відбулися перші земельні аукціони з оренди комунальної землі сільськогосподарського призначення.

Відповідний закон Верховна Рада України ухвалила ще в травні 2021 року, а 06 липня документ набрав чинності. 

Прозорі торги.

Відтепер земельні аукціони відбуватимуться в режимі реального часу в мережі інтернет на державному електронному майданчику – «Prozorro.Продажі». Інформація про земельні аукціони та їхнє проведення стала доступною для всіх охочих.Закон передбачає можливість продажу на е-аукціоні права власності, права оренди, суперфіцію, емфітевзизу на земельну ділянку. Необхідно зазначити, що діятиме правило: один лот – одна ділянка (або право на неї), а також для земель публічної форми власності встановлюється обмеження по площі до 20 га.

Документи для участі в аукціоні подаватимуться виключно в електронній формі за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Для проведення земельних аукціонів організатор укладатиме відповідну угоду з оператором електронного майданчика, підключеного до електронної торгової системи.

Аукціон проводиться в проміжку 30–45 днів із дня оприлюднення оголошення. Мінімальний крок торгів для учасників встановлюється на рівні 1% стартової ціни за лот.

Крім того, аукціон проводиться за наявності не менше двох зареєстрованих учасників. Виключення: якщо торги визнано такими, що не відбулися, з підстави наявності лише одного учасника, а також якщо для участі в повторних торгах щодо цього самого лота подав заяву лише цей учасник, він має право придбати лот за запропонованою ним ціною, але не менше стартової вартості.

Новацією цього закону є, зокрема, можливість підписання протоколу та/або договору користування земельною ділянкою за результатами проведення аукціону шляхом накладення сторонами кваліфікованого електронного підпису, також зазначені документи можуть бути підписані в паперовій формі.

Важливо! Договір купівлі-продажу земельної ділянки укладається виключно в паперовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню!

Хто може бути учасником е-торгів? 

Отже, встановлено низку вимог до осіб, що можуть бути учасниками електронних торгів, зокрема, останні:

1) можуть набувати у власність (користування) земельну ділянку, що є об’єктом аукціону;

  • 2) сплатили на банківський рахунок оператора реєстраційний внесок за лот (0,1 мінімальної заробітної плати);
  • 3) сплатили гарантійний внесок у розмірі 30% від стартової ціни продажу або 30% від стартового розміру річної орендної плати (але не більше 2500 прожиткового мінімуму для працездатних осіб);
  • 4) зробили закриту цінову пропозицію.

Важливо! Гарантійний внесок переможця торгів зараховується до ціни продажу лота, а іншим учасникам – повертається.

Якщо ви виконали вищезазначені умови, вам оператор електронного майданчика повідомив про зарахування на банківські рахунки гарантійного й реєстраційного внесків і підтвердив отримання вами статусу учасника. Вам пощастило. Гра починається!

Переважне право.

Закон визначає умови, за яких суб’єкт переважного права (надрокористувач, орендар) зможе набути бажану земельну ділянку у власність. Останній має відповідати вимогам щодо учасників аукціону, погодитися на сплату найбільшої цінової пропозиції із запропонованих учасниками аукціону та суми витрат на підготовку цього лота до продажу, підписати протокол про результати торгів і відповідний договір.

У випадку якщо власник переважного права не виконав вищезазначені умови чи не відповідає необхідним критеріям, вважається, що він відмовився від свого переважного права купівлі лоту на відповідному земельному аукціоні.

Важливо! Сама наявність в особи переважного права ще не гарантує набуття у власність такої землі. Організатор торгів зобов’язаний повідомити суб’єкта переважного права про проведення аукціону (за 30 днів до його проведення) з нотаріальним посвідченням підпису на повідомленні.

Висновки.

Продаж земельних лотів онлайн знайшов позитивний відгук серед інвесторів, що зможуть забезпечить фінансові вливання як в окремі регіони, так і Україну загалом. Е-торги зменшують можливість для зловживань і робить їх видимими. Зрозуміло, що платформа, як і будь-яка електронна система, не убезпечена від зовнішнього втручання. Побачимо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]