Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2018 15:05

Відповідальному ставленню до відходів УКРПЕК виховуватиме з дитинства

Голова правління Української Пакувально-Екологічної Коаліції (УКРПЕК)

Проблема нераціонального поводження з побутовими відходами щороку загострює й без того складну екологічну ситуацію.

Проблема нераціонального поводження з побутовими відходами щороку загострює й без того складну екологічну ситуацію. За найскромнішими підрахунками, станом на кінець 2017 року, понад 7% території нашої держави завалено сміттям. Загальна площа сміттєзвалищ в Україні вже дорівнює площі Данії.

За даними Мінрегіону 94% усіх побутових відходів потрапляє на сміттєзвалища, хоча в інших більше половини ТПВ переробляється.

Але ж, задля того, щоб сміття перетворилося на цінну та ліквідну сировину її треба спочатку відсортувати: папір, пластик, скло та метали розкласти по різних контейнерах. Тобто, якісне сортування відходів має починатися з кухні, з наших з вами домівок.

Як казав відомий герой Булгакова професор Преображенський: «Розруха не в клозетах, розруха – в головах». Саме тому, у будь-якій країні Європи, екологічне виховання є одним з пріоритетних, основних напрямків державної політики щодо бережливого ставлення до природних ресурсів, чистоти навколишнього середовища.

Радий повідомити про те, що в рамках реалізації пілотного проекту з роздільного збирання відходів у місті Вишгород Київської області, Українська Пакувально-Екологічна Коаліція, разом з міською адміністрацією та громадською організацією «Чисто Вишгород», розпочинає програму екологічної освіти школярів та вихованців дитячих садочків.

На сьогодні план заходів узгоджений з управліннями освіти міста та Вишгородського району. Вже 6 квітня поточного року в першому місцевому закладі освіти пройдуть перші заняття з екологічного виховання учнів 1-4 класів. Наразі вже оголошений творчий конкурс, за умовами якого, дітки мають виготовити з відходів упаковки якісь цікаві вироби. Під час першого заняття, конкурсна комісія разом з класними вчителями, нагородить переможців цінними призами та подарунками.

Волонтери ГО «Чисто Вишгород» читатимуть школярам цікаві лекції, пояснюючи, що таке побутові відходи, як правильно їх сортувати, та яку користь природі може принести кожна дитина.

План заходів дуже цікавий і творчий. Ми намагалися, щоб такі заняття скоріше були схожі з пізнавальною грою, до якої може долучитися кожен. Дітям покажемо мультфільми та відеоролики, українська авторка Катерина Єгорушкіна презентує свою книжку про собаку «Арчі», яка допомагала людям збирати пластикові пляшки, проводитимуться інші цікаві конкурси, змагання та практичні заняття.

Слід зазначити, що навчальна програма побудована на найцікавіших європейських методиках екологічної освіти. Ми маємо не примушувати, а саме зацікавити дітей, виховати не обов’язок, а культуру належного відношення до природи. Дітям потрібні герої, з яких вони братимуть приклад. Тому, на мій погляд, собака «Арчі» має всі шанси стати улюбленцем нашої маленької аудиторії.

До речі історія про собаку, який збирає і викидає пляшки існує і в Великій Британії. Лабрадор Таббі став справжнім національним героєм. За останні шість років він допоміг здати у переробку біля 26 000 пластикових пляшок. І за це потрапив до книги рекордів Гінеса!

Діти дуже щиро відгукаються та активно приєднуються до участі в екологічних програмах. Вони, на відміну від дорослих, інакше сприймають світ, прагнуть зробити його чистішим та безпечнішим.

Ми переконалися, що діти є дуже ефективними провідниками культури відповідального ставлення до відходів. Коли дитина приходить додому, та бачить, що її батьки викидають сміття до однієї урни, вона робить зауваження. З рештою, дорослі теж змінюють свою поведінку і починають сортувати відходи саме так, як їхню дитину навчили у школі. Саме тому, робота із дітьми є пріоритетним напрямком екологічних програм у всьому цивілізованому світі, на яку не шкодуються а ні гроші, ані технологічні ресурси.

Переконаний в тому, що виховання починається з простих речей. І прищеплювати культуру відповідального ставлення до відходів потрібно з раннього дитинства. Наші діти матимуть усвідомлювати, що кожна пластикова пляшка, якщо її викинути у відповідний контейнер, зекономить виробникам продукції гроші, а державі – екологічні ресурси та корисні копалини, зробить чистішим рідне місто та своє подвір’я.

Тому, хочу подякувати усім, хто долучився до цієї важливої роботи. Адже у Вишгороді розпочався процес відродження культури поводження з відходами і ми маємо надію, що найближчим часом, після прийняття відповідних законодавчих змін система роздільного збирання ресурсоцінних компонентів ТПВ буде запроваджена в масштабах всієї країни. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]