Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2021 10:31

Постанова про закриття кримінального провадження як доказ

Постанова про закриття кримінального провадження є доказом і має досліджуватися та оцінюватися судом.

І. РОЗШИРЕНИЙ ПОГЛЯД НА ЗБІР ДОКАЗІВ

Ознаки злочину у справі дозволяють "залучити" правоохоронні органи до збору доказів – перевірки, відібрання пояснень та витребування матеріалів.

Закриття провадження також результативне, оскільки зібрані матеріали та постанова про закриття кримінального провадження – докази.

II. ПРЕЮДИЦІАЛЬНІСТЬ

Деякі судді критично оцінюють посилання на постанову про закриття кримінального провадження, оскільки не вважають постанову обов'язковою для суду у розумінні ч. 6 ст. 82 ЦПК України, ч. 6 ст. 75 ГПК України, ч. 6 ст. 78 КАС України.

У справі №910/10536/20 суд вирішив не брати постанову до уваги при розгляді справи, оскільки факти не підтверджені ані обвинувальним вироком суду в кримінальному провадженні, ані постановою суду, якою особу притягнуто до адміністративної відповідальності у справі про адміністративне правопорушення, що набрали законної сили.

Постанова про закриття кримінального провадження не преюдиціальний акт і підлягає дослідженню та оцінці судом як доказ.

III. НАЛЕЖНИЙ, ДОПУСТИМИЙ ТА ДОСТОВІРНИЙ ДОКАЗ

Докази – будь-які дані, на підставі яких суд встановлює обставини та факти.

Постанова про закриття кримінального провадження повинна містити:

- зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови;

- мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування (ст. 110 КПК України).

Таке процесуальне рішення має відповідати встановленим матеріалами справи обставинам. У постанові викладається сутність заяви та відповіді на поставлені нею питання, які виключають провадження у справі та обумовлюють закриття.

Постанова про закриття кримінального провадження є доказом, який повинен досліджуватися та оцінюватися судом (постанови Верховного Суду від 10.04.2020, справа №532/1374/18; 01.02.2018, справа №126/1439/17).

Витребування, подання чи огляд матеріалів кримінального провадження, які містять первинні документи – недоцільне, оскільки зміст постанови про закриття кримінального провадження зображує обставини справи (узгоджується з постановою Верховного Суду від 01.02.2018, справа №126/1439/17).

Немає підстав вважати, що постанова про закриття провадження не письмовий доказ (постанова Вищого господарського суду України від 09.07.2014, справа №908/3448/13).

Якщо постанова про закриття кримінального провадження не оскаржена, містить встановлені у кримінальному провадженні факти, то є належним, допустимим та достовірним доказом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]