Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2024 19:40

Як дізнатись про правдивість інформації

Головний спеціаліст архівного відділу Голованівської районної військової адміністрації

Яким чином можна дізнатись про правдивість тієї чи іншої інформації та як з цим пов’язані архіви - далі у статті.

З появою сучасних інформаційних технологій, зокрема штучного інтелекту, постала необхідність у підтвердженні достовірності та правдивості інформації, яку ми отримуємо сьогодні.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» сьогодні наділяє нас правом на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес.

Так, положення статті 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що доступ до інформації забезпечується шляхом надання інформації за запитами на інформацію.

Відповідно до пункту 1 розділу 4 «Виконання запитів громадян та установ» глави XIІ «Користування документами архіву установи» Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5 запити, що надходять до архіву, поділяють на тематичні запити й запити соціально-правового характеру.

Відповідно до пунктів 1-3 розділу ІІ «Порядок виконання запитів» Порядку виконання архівними установами запитів юридичних та фізичних осіб на підставі архівних документів та оформлення архівних довідок (копій, витягів), затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 02.03.2015 № 295/5 виконання запитів юридичних та фізичних осіб здійснюється у строки, встановлені законодавством, і контролюється керівництвом архіву. В архіві організовують виконання запитів юридичних та фізичних осіб, в яких зазначаються найменування організації, її місцезнаходження (фактична поштова адреса), контактний номер телефону, адреса електронної пошти (для юридичної особи), прізвище, власне ім’я, дата та місце народження (якщо інформація необхідна для виконання запиту), місце фактичного проживання, поштовий індекс національного оператора поштового зв’язку або номер поштового відділення оператора поштового зв’язку, за наявності адреса електронної пошти та контактний номер телефону (для фізичної особи), тема (запитання), хронологічні рамки запитуваної інформації. Для підготовки архівних довідок про підтвердження трудового стажу та про заробітну плату до запиту додається копія трудової книжки (за наявності та за згодою фізичної особи).

Запит фізичної особи за можливості оформлюється друкарським способом.

Запити розглядаються керівництвом архіву, направляються на виконання до відповідного структурного підрозділу або безпосередньо виконавцю і виконуються на підставі архівних документів та друкованих видань (у тому числі з фонду користування або страхового фонду, документи яких обліковані відповідно до законодавства), що зберігаються в архіві.

Під час виконання архівом повторних запитів перевіряється відповідність змісту раніше виданої архівної довідки відомостям, що є в документах, і у випадку виявлення додаткових відомостей архів включає їх до змісту архівної довідки, що видаватиметься повторно.

Отже, бути впевненим у достовірності та правдивості отриманої інформації можна, а перевірити її достовірність та правдивість легко - шляхом подання відповідних запитів до архівів.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]