Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2020 18:49

Авіакатастрофа в Ірані, або Нова геополітична поразка Зеленського

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Зранку 8 січня весь святковий настрій різко згас. В Ірані впав український пасажирський літак авіакомпанії МАУ рейсу PS 752 Тегеран - Київ.

На борту було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Загинули всі. Це були громадяни 7 країн: Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН, Великої Британії. З України було 11 громадян (двоє пасажирів й 9 членів екіпажу).

Швидкість реакції

Уже наступного дня після авіакатастрофи лідери трьох країн світу (Канада, Велика Британія і США) зробили резонансні заяви про збивання літака МАУ ракетою російського виробництва, яка належала Ірану. Така злагодженість у позиції лідерів наштовхує на різні думки.

Але перше питання, яке виникає: чому мовчав президент країни, літак якої було збито? Володимир Зеленський не давав коментарів упродовж 12 годин. І навіть наступного дня після повідомлень іноземних спецслужб вдавав розважливість і сумнівався, що версія про ракетний удар є правильною.

"Версія про влучання ракети в літак не виключається, але станом на сьогодні не є підтвердженою", - написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

Для чого він зволікав з офіційною реакцією? Чому змушував українців обурюватися, адже інформацію про український літак вони отримують від іноземних лідерів, а не від гаранта.

Найцікавіше, що, як заявив секретар РНБО Олексій Данілов, Україна мала докази ракетного удару по літаку МАУ в Ірані ще до того, як відповідну інформацію оприлюднили партнери з інших країн.

Іран змінив позицію, адже далі заперечувати те, що вже точно знали, неможливо. Вони не розраховували, як діятимуть наші фахівці. "Іран - це дуже складна країна, і ми дуже хвилювалися, щоб вони не відправили наших фахівців у зворотний бік", - сказав Данілов.

Ключове - "ми хвилювалися". Замість того щоб цілеспрямовано, рішуче та активно формувати комунікацію і діяти як сильна держава, відстоювати позицію України в інформаційному просторі.

Навіть коли сталася трагедія з МН17, брифінги з оперативною інформацією проводили щодня, двічі на день. Не було інформаційного вакууму, була робота над створенням правильної комунікації та позиції держави на міжнародній арені.

Інформаційно Офіс президента знову дає в штангу, і сценаристи "95 кварталу" не годні щось тут переписати.

Цивілізований світ чи міжнародний тероризм?

Ясна річ, що Володимир Зеленський на тлі слабких міжнародних позицій, коли з одного боку - США, а з іншого - Іран, сателіт Росії, розумів, що втручатися в конфлікт на Близькому Сході небезпечно. Як бачимо, політизації процесу не уникнути на тлі загострення американко-іранських відносин. Грати на геополітичному полі треба надзвичайно обережно.

У Генштабі збройних сил Ірану повідомляли, що причиною трагедії став людський фактор: іранські військовики "були у стані найвищої боєготовності".

Дещо раніше, перед катастрофою, Іран обстріляв ракетами військові бази в Іраку, на яких перебували американські військовики. Це була їхня відповідь на вбивство американцями високопоставленого іранського воєначальника Касема Сулеймані за кілька днів до цього.

У таких умовах та через людську помилку й ненавмисно збили літак. Під час польоту літак опинився у безпосередній близькості від одного з важливих військових об'єктів "Корпусу вартових Ісламської революції", за формою і за висотою польоту нагадував ворожий об'єкт", - пояснюють у заяві іранські військовики. Саме тому ми розуміємо зацікавленість США "приструнити Іран".

З іншого боку – Росія. Крім того, що літак було збито ракетою російського виробництва, треба пам’ятати про тісний зв'язок Москви та Тегерана, і перші заяви російського МЗС, що підстав для звинувачення Ірану в тому, що його ракети могли поцілити в український літак МАУ під Тегераном, немає.

Складається враження, що спочатку, коли Офіс президента заявляв про непідтвердженість версії про ракетний удар, вони нібито грали на руку Тегерану та його друзям у Москві і проти справжніх союзників, які нам стільки допомагали. Хоча вже тоді знали правду. А потім перейшли на бік цивілізованого світу, прийнявши цю версію як єдино правильну. Зеленський був наче на вагах.

На жаль, відсутністю жорсткої позиції та її зміною Зеленський довів свою неспроможність впливати на світові процеси й захищати громадян.

Можливо, це занадто складна для нашого розуміння гра: США, Росія, Іран. І Зеленський так и інакше є втягнутим у неї.

Але не забуваймо, що перша заява українського посольства в Ірані відкидала версію з терактом чи збиттям літака ракетою. Згодом вони прибрали цю заяву, наголосивши, що інформація щодо причин авіакатастрофи з'ясовує комісія. Але все ж таки позиція посольства є офіційною й узгоджується з президентом, який перебував у сусідньому Омані… Час визначитись, з ким ми і хто ми насправді…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]