Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2022 13:39

50 млрд грн для тепломодернізації - які інструменти передбачені ?

Важливо, щоб процес тепломодернізації проходив із застосування комплексних заходів, які реально можуть вплинути на енергозбереження та платіжки конкретно взятого будинку, мешканця

Постановою КМУ були затверджені  Умови забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” фінансування проектів з термомодернізації будівель.

Умови забезпечення фінансування проектів з термомодернізації будівель приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія”  затверджені Постановою відповідно до статті 32 Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”.

Діяльність ПАТ "Українська фінансова житлова компанія" (Укрфінжитло) буде направлена на обласні, сільські, селищні, міські ради та військово-цивільні адміністрації. З урахуванням порцесу фінансування, умови, за яких буде здійснюватися термомодернізація будинків можуть бути цікавими для всіх платиників податків.

Укрфінжитло в межах наявних коштів здійснюватиме фінансування проектів з термомодернізації будівель шляхом надання кредитів позичальникам.

Отже, якщо до цього були можливості отримання грантового забезпечення - безповоротної фінансової допомоги, то за новими Умовами  - кредитування, на поворотній основі.

Два пакети - різні суми кредитування 

“комплексний” - передбачається до 2 млн грн

На що можна витрачати гроші ?  - заміна або ремонт зовнішніх дверей або/та облаштування тамбурів зовнішнього входу; встановлення вузла комерційного обліку теплової енергії; встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту; заміна або модернізація загальнобудинкового котла або/та допоміжного обладнання; комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, опалюваних та неопалюваних горищ (технічних поверхів) та дахів, плит перекриття підвалу; заміна або ремонт блоків віконних або/та блоків балконних дверних у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі та у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій; заміна або/та теплоізоляція трубопроводів системи опалення або/та приладів водяної системи опалення у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі та у квартирах;  та ін.

“легкий” пакет - передбачається 400 тис. грн

На що можна витрачати гроші ? - заміна або ремонт зовнішніх дверей або/та облаштування тамбурів зовнішнього входу; встановлення вузла комерційного обліку теплової енергії; встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту; заміна або модернізація загальнобудинкового котла або/та допоміжного обладнання; заміна або ремонт блоків віконних або/та блоків балконних дверних у приміщеннях (місцях) загального користування будинку; теплоізоляція або/та заміна трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання та системи гарячого водопостачання;та ін.

Для одноквартирних будинків, для будівель, які належать організаціям, що створені органами місцевого самоврядування та повністю або частково утримуються за рахунок відповідного місцевого бюджету, для підприємств у сфері теплопостачання теплової енергії, що перебувають у комунальній власності, для підприємств у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності Умовами визначені окремі напрямки проведення ремонтних робіт.

Які умови кредитування  термомодернізації будівель ?

1) відсоткова ставка – фіксована на весь строк дії кредитного договору;

2) розмір відсоткової ставки – 5% річних;

3) строк надання кредиту – 20 років (для “легкого” пакету у багатоквартирному будинку та одноквартирних будинків – 5 років);

4) частка фінансування проекту з термомодернізації будівель Укрфінжитлом встановлюється на рівні не менше 70% та не може перевищувати 90% кошторисної вартості такого проекту;

5) співфінансування позичальником проекту з термомодернізації будівель за рахунок місцевих бюджетів (в тому числі за рахунок випуску місцевих облігацій, надання місцевих гарантій, місцевого боргу, страхових та банківських гарантій, інших форм забезпечення, що передбачені законодавством) та інших бюджетних/позабюджетних джерел.

Для реалізації проектів з термомодернізації будівель вигодонабувачі, позичальники можуть укладати енергосервісні договори відповідно до вимог законодавства.

Що потрібно для отримання кредиту ?

ПАТ Укрфінжитлу подаються наступні документи :

- копію рішення відповідної місцевої ради про погодження участі у проекті з термомодернізації будівель та готовність у його співфінансуванні;

- перелік об’єктів вигодонабувачів із визначенням суми кредиту та переліку заходів, які будуть реалізовані в рамках отриманого кредитування та обраного пакету "легкий " чи "комплексний"

- проектно- кошторисна документація та/або сертифікат енергетичної ефективності будівлі та/або звіту з енергетичного аудиту та або інвестиційної програми та/або схеми теплопостачання

- копії рішень зборів співвласників багатоквартирних будинків, письмова згода співвласників (власників) одноквартирних будинків про погодження їхньої участі у проекті з термомодернізації будівель

Що надає позичальник ПАТ Укрфінжитло  ?

- деталізує перелік обладнання та матеріалів та робіт, що використовується під час реалізації заходів проектів термомодернізації будівель;

- встановлює рекомендацій щодо реалізації проектів із термомодернізації будівель;

- приймає рішення про кредитування;

- фінансує проекти з термомодернізації будівель відповідно до взятих зобов’язань в рамках кредитного договору;

- забезпечує верифікацію проектів та здійснює моніторинг реалізації

Які питання актуалізуються в зв*язку із застосування Умов  ПАТ Укрфінжитло як реалізації плану "Великої Тепломодернізації"  ?

- автори не розкрили деталей, яким чином можна модернізувати 694 000 квартир та 35 мільйонів квадратних метрів опалюваної площі ?

- заміна вікон та дверей, інші косметичні засоби термомодернізації, які пропонують пакети "комплексний" та "легкий", дійсно приведуть до зменшення витрат на імпорт газу на 7,9 мільярдів гривень за опалювальний сезон ?

- в ході впровадження передбачається створення робочих місць для 170 000 спеціалістів та сплату компаніями-підрядниками 5,2 мільярдів гривень податків - це як плюс ? чи вид штучного наповнення казначейського рахунку ?

- зазначається, що вже з кілька тисяч заявок, питання - коли і яким чином встигли отримати стільки заявок ?

- чому Приватне Акціонерне Товариство  "Укрфінжитло" - ?

- ... інші питання можуть бути оформлені списком до 200 шт, поки

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]